Wednesday, April 27, 2016

Pas Yakin Kredibiliti Calon Dipilih

SHAH ALAM - Pas yakin kriteria calon berwibawa di lima kawasan pertembungan dengan Parti Amanah Negara (Amanah), memberi kelebihan kepada parti itu untuk menang pada Pilihan Raya Negeri (PRN) 11 Sarawak.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, beliau percaya Pas mampu memperoleh kemenangan berdasarkan reaksi positif yang diterima dalam kalangan pengundi Sarawak.

“Kita meletakkan calon anak tempatan yang berwibawa, bekas tokoh korporat, jurutera, dengan 80 peratus daripada mereka ini adalah lepasan ijazah.
“Insya-ALLAH, dengan meletakkan calon berwibawa ini akan memberi kelebihan kepada Pas untuk menang,” katanya.

Kelmarin, Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub mengumumkan parti itu akan bertembung dengan Pas di lima kerusi pada PRN Sarawak.

Kawasan berkenaan ialah Samariang, Muara Tuang, Sadong Jaya, Sebuyau dan Beting Maro. Pada PRN kali ini, Amanah akan bertanding 13 kerusi, DAP 29 kerusi, manakala PKR bertanding 40 kerusi.

Tuan Ibrahim berkata, meskipun Pas telah membuat pengumuman awal bertanding di 11 kerusi awal April lalu, ternyata pertembungan itu tidak dapat dielakkan.

“Bagi Pas, kita berharap tidak berlaku pertandingan tiga penjuru dalam kalangan blok pembangkang yang ada kerana ini akan memberi ruang dan peluang kepada BN.
“Namun sayangnya, isu perundingan kerusi di Sarawak ini tidak berjalan sebagaimana sepatutnya dan tidak dapat dielakkan.
“Jadi, apa yang boleh kita lakukan, pastikan gerak kerja terus dilakukan oleh jentera parti,” katanya. (SH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails