Tuesday, April 07, 2015

Apabila Rafidah Aziz Pula Serang Najib...(9)


LIHAT pendedahan ini, Perdana Menteri Najib Perlu Letak Jawatan?   
Siri 2: PM Najib Perlu Letak Jawatan -Dr Mahthir... 
Siri 3: 6 Tahun Najib PM. Letak Jawatan: Kes Altantuya...
Siri 4: Gempar! Bongkar PM Letak Jawatan 'Pembunuh Ke...  
Siri 5: Jasa, Benteng Pertahan Najib Akan Serang Balas Pel...  
Siri 6: Najib Lebih Teruk Dari Pak Lah, Siapa Gantinya?
Siri 7: PM Letak Jawatan: Khairy Berpihak Kepada Tun M? 
Siri 8:
Ini Senjata, Paksa Najib Turun Dari PM? 
Siri 9: 

Rafidah Aziz Pula Tambah 'Serang' Najib.
APABILA wanita yang digelar Wanita Besi Malaysia dalam politik berkata beliau keliru tentang sesuatu, Ha, dengar betul-betul..

Lebih-lebih lagi apabila beliau terkenal dengan 'kebijaksanaan'. Jadi jika bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Rafidah Aziz, keliru tentang Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), apatah lagi golongan awam?

Rafidah, dengan gaya tanpa ada kekangan beliau, bercakap tentang GST apabila beliau dilaporkan berkata kebergantungan kerajaan dengan penggunaan kartun, papan iklan dan jargon teknikal seperti “berkadar sifar” untuk menjelaskan tentang cukai kepenggunaan menyeluruh beberapa tahun ini telah membuatkan pengguna Malaysia, termasuk dirinya, lebih keliru dengan sistem percukaian.

Beiau berkata kerajaan seharusnya tidak menggunakan jargon dalam menjelaskan apa itu GST kepada pengguna.

Rafidah berkata kerajaan seharusnya menerbitkan senarai barang yang dikecualikan dari cukai di setiap surat khabar dalam negara dengeran kadar segera kerana ianya akan membantu pengguna bersiap sedia untuk cukai kepenggunaan menyeluruh ini.

“Saya secara peribadi berasa bahawa sekarang ini, kita seharusnya sudah mempunyai senarai lengkap tentang kategori yang dikecualikan supaya rakyat akan tahu (barang) mana yang tiada cukai.
“Ia seharusnya tersedia dalam semua surat khabar, dalam semua bahasa, dan tidak seharusnya teknikal.
“Masalah kita adalah penjelasan setakat ini tidak begitu jelas. Kerajaan telah menggunakan sumber yang berbeza ataupun pendekatan yang berbeza, dan kebanyakan darinya bersifat sangat teknikal.
“Contohnya, siapa yang faham apa itu ‘berkadar sifar’?

Kenapa mereka tidak guna frasa ‘tak kena GST’. Dengan itu ianya lebih mudah dan senang untuk diingat,” Rafidah dipetik sebagai berkata. Ini, kata beliau, turut akan membantu pengguna mengenalpasti peniaga yang menaikkan harga barang yang tidak dikenakan GST.

Rafidah menekankan bahawa sisipan surat khabar akan lebih menjimatkan kos kerajaan berbanding menaikkan papan ikan besar seluruh negara.

“Beberapa masa lalu, terdapat sebuah papan iklan berdekatan rumah saya yang berkata pendidikan akan dikecualikan daripada GST. Malahan ada lukisan kartun padanya. Saya berfikir, apa yang dimaksudkan? Adakah yuran universiti atau yuran tuisyen dikecualikan daripada GST? Bagaimana dengan buku atau komputer atau alatan yang berkaitan dengan sekolah?

“Daripada berbelanja duit untuk papan iklan sebegini, pada waktu ini anda mungkin sudah mempunyai satu penerbitan lengkap tentang barang yang tidak dicukaikan,” Rafidah dilaporkan berkata.

Soal kerajaan menyahut saranan Rafidah, itu soal lain. Yang penting kini, Rafidah mula menyerang kepimpinan Najib.  Rafidah seolah-olah 'bersatu' dengan Tun Mahathir dalam menyerang Najib?

Tidak. Mungkin mereka tidak 'bersatu', kerana sekarang mereka sudah 'berdua'. Lebih kuat lagi, percepatkan Najib letak jawatan?
(IH)

1 comment:

Unknown said...

Rafidah ni agaknya lama tak pegi hypermarket. Di Giant umpamanya barang2 di rak semuanya ada label O gst atau ada 6% gst. Tak payah nak tengok2 senarai barang. Kita pegi ke hyper market kita tahu apa yyg kita nak beli. Tengok ajalah ada gst atau tidak. tak nak bayar gst jangan beli barang tu. ada beribu barang dalam supermarket. berapa tebal pulak bukunya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails