Wednesday, May 07, 2014

Ziela Jalil Telefilem: Hampir Gagal Kerana Cara Fikir ..


Ziela Jalil anggap syarat penulis novel tidak munasabah.

HALAMAN HIBURAN 
Nyaris Batalkan Penggambaran Kerana Syarat Tidak Masuk Akal Novelis

PETALING JAYA: Penerbit drama Ziela Jalil nyaris membatalkan penggambaran telefilem adaptasi novel berjudul Perempuan Lindungan Kaabah berikutan terlalu banyak syarat yang diletakkan oleh penulis novel tersebut. 

Ziela berkata, pada peringkat awal penulis novel yang dikenali sebagai Hana Ilhamy bersetuju untuk karyanya itu diadaptasi kepada drama namun selepas segalanya berjalan lancar dia meletakkan beberapa syarat lain yang sukar dilaksanakan sebelum memulakan penggambaran.   

“Kami masih dalam proses perbincangan lagi kerana pada awalnya semua berjalan lancar, namun bila mahu memulakan penggambaran penulis novel ini pula letak macam-macam syarat.    
“Dia mahu perempuan yang melakonkan watak itu perlu seorang yang benar-benar bertudung, watak pasangan suami isteri hendaklah pasangan suami isteri yang sebenar sementara karya itu pula hanya perlu disiarkan untuk stesen televisyen AlHijrah sahaja,” katanya ketika dihubungi mStar Online, di sini, Isnin.  

Dalam pada itu, Ziela berkata, jalan cerita novel tersebut yang mempunyai beberapa babak dalam sebuah kelab malam dan kehidupan skandal suami menyukarkan watak tersebut dilakonkan oleh pasangan pelakon suami isteri yang sah.  


“Syarat tersebut tidak munasabah kerana jalan cerita novel berkenaan mahukan watak perempuan itu pada mulanya tidak bertudung dan sering ke kelab malam.  

“Sementara itu, jalan cerita yang banyak memaparkan kehidupan hitam tidak layak untuk tayangan AlHijrah kerana stesen televisyen itu mempunyai garis panduan tertentu,” ujarnya.  

Bagaimanapun, tambah Ziela, ketika mahu membatalkan perjanjian tersebut, penerbit novel tersebut iaitu Karya Seni menghubunginya sekali lagi bagi membincangkan semula hal tersebut dan mempersetujui penggambaran berkenaan perlu diteruskan tanpa syarat.  


“Bila banyak syarat, saya mahu batalkan sahaja dan buat semula skrip lain tetapi pihak mereka baru sahaja hubungi saya untuk membincangkan semula hal itu,” katanya.  


Telefilem yang bakal ditayangkan pada Ramadan ini akan memulakan pengambaran pada pertengahan Mei depan. Jelas Ziela, dia juga memilih negara Turki sebagai salah satu lokasi penggambaran telefilem bercorak keagamaan ini.  


Telefilem ini membariskan artis- artis popular seperti Diana Danielle, Sharnaaz Ahmad, Nelydia Senrose dan Keith Foo. (mStar)
 
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Berdasarkan kepada berita ini, kata penerbit drama Ziela Jalil...
 
“Dia (penulis novel yang bersetuju untuk karyanya itu diadaptasi kepada drama) mahu perempuan yang melakonkan watak itu perlu seorang yang benar-benar bertudung (menjadi pakaian harian pelakon itu), watak pasangan suami isteri hendaklah pasangan suami isteri yang sebenar (bukan suami isteri lakonan), sementara karya itu pula hanya perlu disiarkan untuk stesen televisyen AlHijrah (yang agak Islamik) sahaja.” 
 
Ini sebuah pemikiran yang ingin menyelamatkan pelakon dari berdosa kerana pergaulan campur-baur bukan muhrim, tutup aurat hanya dalam lakunanan sahaja dan lain-lain. Ianya amat berbeda dengan cara fikir kebanyakan artis-artis di Malsysia masakini, yang seolah-olah tidak ambil kira soal 'halal haram' tersebut.
 
Lihat sebelum ini, cara fikir artis yang salah..
 
IKLAN    
Stevia Ganti Gula Dalam Makanan Dan Minuman, Untuk Diabetes.
  100% SteviA, tanpa kelori, tanpa bahan kimia, tiada pewarna, tiada pengawet.
(klik gambar ini..)
Stevia Ganti Gula Dalam Makanan Dan Minuman, Untuk Diabetes.  
HMH STEVIA HERBA.  
Wakil Penjual: 
Selangor Salina-01112804271 (Kajang)
Badli-0175464055 (Ampang),
Man -01 111281452 (Selayang),

Hasibullah-012 2190400 (Kelang/Meru)
W/Persekutuan
Norzaidah - 0123702437 (Putrajaya)
  
Bakhtiar- 0183968580 (Lembah Pantai) 
Mail - 0178807326 (KL Jln P.Ramlee)
Perlis, Kedah
0134384797 (Perlis)
Asri 0125445084 (Jitra) 
Norriehan 0175278832 (Alor Star),
P.Pinang
CT Rahmah 0132289576
Pahang 
Roslan 0132132967 (Temerloh)
Melaka 
Rahmat 0147266599 (Jasin)  
Johor 
Syed 0176778774 (JB)  
Lihat artikel

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails