Wednesday, September 11, 2013

Shamsul Ghau Ghau Berubah & Dalami Islam, Al-hamdulillah!


Shamsul berkata faktor usia juga mendorong untuk dia melakukan penghijrahan selain bersyukur kerana diberi kesempatan berbuat demikian.

HALAMAN HIBURAN
PETALING JAYA: Pelakon dan pelawak Shamsul Ghau Ghau semakin berubah ke arah yang lebih baik dengan mendalami ilmu Islam sejak pulang mengerjakan ibadah Haji pada tahun lalu.

Shamsul atau nama sebenarnya Shamsul Azahar Aliddin, 44, berkata, faktor usianya juga mendorong untuk dia melakukan penghijrahan selain amat bersyukur kerana diberi kesempatan berbuat demikian.

"Alhamdulillah sejak balik mengerjakan Haji pada tahun lalu pintu hati saya terbuka untuk memperbetulkan kesilapan dan kelalaian yang pernah saya buat dulu.
"Malah sejak berpindah rumah dan tinggal di Bangi yang terletak di hadapan masjid, perubahan itu semakin terasa. Saya bersyukur doa saya kepada Allah dimakbulkan," katanya ketika dihubungi mStar Online pada Selasa.

Tambah Shamsul, perubahan itu bukan bererti dia akan meninggalkan dunia hiburan sebaliknya akan terus menerima tawaran berlakon dan nyanyian jika bersesuaian.

Shamsul memberikan nama Megat Ammar Azahar kepada bayi ketiganya yang dilahirkan secara pembedahan pada malam Isnin lalu.

Bagaimanapun kata Shamsul berkata, dia kini lebih selesa dengan program berbentuk keagamaan dan bakal muncul dengan sebuah program terbitan TV Al-Hijrah berjudul Hijrah Munarawah.

"Program berkenaan adalah mengenai individu yang mendapat tiupan hidayah daripada Allah tidak kira artis atau pun orang biasa dan saya dipilih mungkin kerana ingin memberikan keceriaan dan santai kepada program itu.
"Saya bukan terus melupakan dunia hiburan tetapi pada usia sekarang kita perlu ada perubahan dan peningkatan dalam hidup," katanya.

Dalam pada itu, isteri Shamsul iaitu Syarifah Azrinah Syed Ibrahim selamat melahirkan anak ketiga mereka pada pukul 10 malam Isnin lalu bernama Megat Ammar Azahar. Jelas Shamsul, Megat Ammar dilahirkan secara pembedahan di Hospital An-Nur Bandar Baru Bangi dan isterinya masih ditahan untuk pemerhatian lanjut.

"Pengalaman membesarkan dua orang anak sebelum ini banyak membantu malah doktor yang menyambut kelahiran anak kami iaitu Dr Kamsiah banyak memberi tip dan nasihat tentang penjagaan isteri yang dibedah dan nasihat-nasihat lain yang cukup berguna," ujarnya.

Shamsul bersama isterinya sebelum pembedahan dilakukan di Hospital An-Nur Bandar Baru Bangi. 
Selain Megat Ammar, Shamsul dan isteri mempunyai dua lagi orang anak hasil perkongsian hidup mereka iaitu Megat Ummar Azhar, 8 dan Puteri Qaseh Batrysha, 3. Bercakap mengenai perkembangan terbaharunya, Shamsul berkata, selain menjadi duta untuk produk Walid Gold sejak beberapa tahun lalu dia kini bertindak sebagai jurucakap untuk Tabung Haji Travel bagi membawa artis dan peminat untuk mengerjakan Umrah di Mekah.

Selain itu kata Shamsul, menerusi agensi pelancongan itu juga dia akan mempromosikan pakej percutian ke negara-negara Islam bagi yang berminat. Dalam perkembangan lain, Shamsul memberitahu dia telah menjual restoran yang diusahakan bersama keluarga mertuanya di Kajang, sejak tiga tahun lalu selepas salah seorang daripada mereka meninggal dunia pada 2012.

"Bagaimanapun ibu mertua saya ada membuka sebuah kedai makanan yang diberi nama Warung Resepi Bonda di Sungai Ramal, Ramal Junction di Kajang yang lebih kecil dan senang diuruskan," katanya. (mStar)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Ingin berubah dan berhijrah ke arah Islam, dengan mendalami ilimu.. Itu suatu contoh yang baik dan pilihan yang tepat. Al-hamdulillah!

Ingat 5 Perkara Sebelum 5 Perkara (Video)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails