Monday, September 09, 2013

Kreatif, Ada Wanita Di Belakang. Iklan Politik PR?

FotoDARI sudut ini, kelihatan seolah-olah ada wanita diikat di belakang trak.

JOM KREATIF

Waco (Texas): Pelekat ditampal pada sebuah trak menunjukkan seorang wanita diikat ke belakang mencetuskan kemarahan di sini. Sekali pandang, pelekat itu begitu meyakinkan bahawa memang ada wanita di belakang trak itu.

Pelekat itu dihasilkan Hornet Signs, sebuah syarikat pemasaran dan pengiklanan di Waco. Pemiliknya, Brad Kolb berkata, pelekat itu dipasang pada trak seorang kakitangan untuk mengukur tahap realistiknya.

“Saya tidak menjangka reaksi diterima. Kami juga tidak menyokong sebarang tindakan mengikat wanita di belakang kereta.
“Tujuan kami hanya untuk melihat siapa yang menyedarinya,” kata Kolb.

Menurut pemilik itu, seorang kakitangannya secara sukarela menawar diri diikat dan gambarnya dirakam untuk membolehkan pelekat itu dihasilkan. Ia dilekatkan pada trak kakitangan itu sebulan lalu.

Kolb berkata, pesanan pelekat belakang trak meningkat sejak pelekat itu dipasang, tetapi mengaku turut menerima kecaman orang ramai yang berkata imej itu tidak sesuai. Syarikat itu pakar dalam mengeluarkan iklan kereta dan mengambil keputusan mencuba pelekat belakang trak menggunakan imej luar biasa, termasuk gambar penembak tepat dan zombi.

Bagaimanapun, paling banyak mendapat tumpuan ialah gambar wanita yang diculik itu. Dalam kaji selidik dijalankan stesen televisyen KWTX, hampir semua reaksi yang diterima negatif. Ada penonton berkata, mereka menelefon polis sebaik melihat pelekat itu kerana menyangka wanita itu berdepan masalah. Seorang penonton berkata: “Penculikan atau keganasan terhadap wanita tidak lucu.” - Agensi
FotoBRAD Kolb dan di belakangnya, pelekat dengan ilustrasi penembak tepat.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Perlukah teknik iklan-iklan begini dibuat di sini, yang kandungannya di'Malaysia'kan? Atau iklan politik dari PR?

Lihar sebelum ini..
E-Buku IH-68: Kisah-kisah Jom Kreatif (3)
E-Buku IH-68: Kisah-kisah Jom Kreatif (3)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails