Wednesday, May 01, 2013

Siapsedia, SPR Mula Menipu? 4 Perkara Terbongkar!PERTAMA:

Berita Pecah... Penipuan SPR Mula Berlaku??
Oleh: matuse68
  • Dikenalpasti sebahagian tentera2 dan polis2 yang mengundi hari ini, dakwat yang dicalit di kuku mereka boleh dicuci dan dibersihkan hanya dalam tempoh beberapa minit sahaja!! 
  • Beberapa kem di Port Dickson yang tentera2 nya telah mengundi, telah kami panggil dan cuba untuk memadamkan dakwat itu tetapi gagal dihilangkan ,,,
  •  tetapi SEBALIKNYA di kem Rasah markaz 1 Briged Seremban, beberapa org tentera yang telah mengundi yang diantaranya sahabat kami telah berjaya menghilangkan dakwat dengan mencucinya dalam tempoh beberapa minit sahaja!!
  • Menyangkal dakwaan SPR bahawa dakwat kekal itu boleh bertahan selama 7 hari!
  • Apakah MODUS OPERANDI mereka2 SPR ni??
  • Adakah di kem2 tertentu sengaja dicalit dakwat yang boleh dicuci bagi membolehkan sebahagian dari mereka dibenarkan mengundi kali ke 2???

PENIPUAN SPR MULA BERLAKU!!!
ADAKAH RANCANGAN MEREKA UTK MEMENANGKAN UMNO BN AKAN BERJAYA?

(gambar adalah gambar sebenar jari sahabat saya (pengirim) yang telah berjaya menghilangkan dakwat kekal yang kononnnya boleh bertahan selama 7 hari!! Masih kelihatan warna ungu di kuku beliau selepas dicuci hanya dengan sehelai tisu !!

Nota : AWAS!! JANJI BERSIH

Jika berlaku penipuan
Maka janji bersih akan
Membuat 3 tuntutan

1 - Tidak akan terima keputusan pru13
2 - Menuntut spr di mansuh
3 - Wujudkan spr baru untuk menjalankan pru sekali lagi


INGAT, TIPU PILIHANRAYA, RAKYAT TURUN JALAN RAYA!!

Info terkini layari: INI KALILAH  

KEDUA

Pada hari ini, pengundian awal berlangsung bagi anggota polis dan tentera dan saya telah menerima aduan berkaitan 2 isu:

1. Isu dakwat kekal hilang

Menurut laporan yang diberikan, dakwat yang dikatakan kekal itu boleh hilang hanya dengan basuhan air dan sabun. Oleh itu, petugas parti khususnya paca yang bertugas jika mendapati kejadian ini berlaku di tempat tuan/puan, sila buat laporan polis segera. Tuan/puan bolehlah mendapatkan bantuan daripada peguam yang bertugas di parlimen tuan/puan untuk bantuan dalam mendrafkan laporan polis. Laporan polis yang dibuat itu kemudiannya hendaklah dikepilkan bersama dengan laporan kedua yang dibuat di pejabat SPR atau di pejabat pegawai pengurus masing-masing.

2. Isu mencatat nama pengundi awal selepas mengundi

Saya juga menerima laporan dari peguam yang bertugas di Sabah bahawa para polis yang telah mengundi dikehendaki untuk menulis nama mereka di satu senarai khas selepas mengundi sebelum mereka meninggalkan bilik mengundi. Sila ambil perhatian bahawa kaedah pengundian awal adalah sama dengan kaedah mengundi biasa kecuali hanya pengiraan kertas undi dibuat pada hari mengundi 5 Mei nanti.

Oleh itu, amalan menulis nama mengikut giliran mengundi adalah perbuatan salah di sisi undang-undang dan mencemarkan konsep kerahsiaan undi.

Peguam kami di Sabah telah membuat bantahan kepada SPR dan bantahan itu diterima dan kertas yang ditulis senarai nama itu telah dikoyakkan. Masalahnya, kami difahamkan bahawa amalan menulis nama di senarai selepas mengundi itu adalah arahan daripada peringkat atasan dan arahan itu diberikan kepada semua polis di seluruh negara.

Justeru, saya memohon agar para petugas parti untuk memerhatikan hal ini dan jika ini berlaku sila buat bantahan segera supaya senarai nama itu dimusnahkan segera. Jika SPR enggan maka suatu laporan polis dan aduan rasmi kepada SPR negeri/pegawai pengurus hendaklah dibuat. Sila berhubung dengan peguam di parlimen masing-masing untuk pertanyaan lanjut.

Sekian

Dr Zulqarnain Lukman
Pengarah Perundangan
Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat

Sumber: Facebook Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din 

KETIGA

Dakwat kekal: PAS minta penjelasan SPR
Oleh Muhammad Faeez Azahar 
IPOH: PAS menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memberi penjelasan mengenai penyebaran maklumat tentang keraguan penggunaan dakwat kekal oleh para pengundi yang turun membuat undian awal pada hari ini.

Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Asmuni Awi berkata, PAS mendapat aduan bahawa dakwat yang digunakan pada pengundian awal hari ini tidak kekal dan boleh dibasuh. Menurutnya, gambar tentang cap jari yang tidak kekal itu telah tersebar luas di laman sosial menyebabkan kegusaran rakyat khususnya yang akan mengundi pada Ahad ini.

“Kami mendapat banyak maklumat tentang dakwat kekal yang digunakan pada hari ini tidak kekal dan boleh dibasuh.
“Adakah benar maklumat yang kami terima ini? Jika benar, PAS meminta penjelasan daripada pihak SPR kerana sebelum ini mereka telah memberi jaminan bahawa dakwat kekal tersebut boleh bertahan sekurang-kurangnya selama tiga hari,” katanya dalam sidang media di Pejabat Sekretariat Pakatan Rakyat Perak, Ipoh, dekat sini hari ini.

Hadir sama ialah Pengerusi Pakatan Rakyat Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin, Setiausahanya, Dr Khairuddin Abdul Malik dan Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham. Pengerusi Lajnah Undang-Undang PAS Pusat itu berkata, penyebaran gambar-gambar jari pengundi yang boleh dipadam itu telah menyebabkan rakyat meragui ketelusan sistem yang diguna pakai pada pilihanraya ini.

“Jika perkara ini benar-benar berlaku, tidak mustahil akan ada pengundian dua kali akan dilakukan. Ini telah bermain dalam fikiran masyarakat ketika ini,” jelas beliau lagi.
Sumber: Harakahdaily


KEEMPAT


 Isteri anggota tentera menunjukkan laporan polis yang dibuatnya

KLUANG: Ekoraan, dakwat 'kekal' Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) hilang dalam masa beberapa jam sahaja, seorang isteri tentera membuat laporan polis hari ini.

Seorang isteri tentera di Kem Batu 3 Jalan Mersing di sini yang membuang undi awal  pagi ini terkejut apabila dakwat yang dicalit di jarinya hilang selepas beliau memasak, membuat kerja-kerja rumah dan membasuh baju sesampainya di rumah pada awal petang.

Isteri anggota tentera menunjukkan dakwat pada jarinya yang telah hilang kepada calon DAP Kluang

“Saya terkejut kerana saya ada membaca laporan akhbar yang mengatakan pengerusi SPR berkata bahawa dakwat itu boleh kekal selama lima hari. Saya terus menelefon bapa saya untuk memberitahu hal ini,” katanya kepada Roketkini.com, sambil menambah bahawa suaminya berada di luar kawasan kerana menyertai operasi.

Beliau yang enggan namanya disiarkan telah dinasihatkan oleh bapanya untuk membuat laporan polis tentang perkara itu di sini petang tadi. Surirumah yang berusia 25 tahun dan mempunyai dua anak itu turut memaklumkan perkara tersebut kepada calon PAS bagi DUN Mahkota, Khairul Faizi dan calon DAP bagi Parlimen Kluang, Liew Chin Tong.

“Saya membuat laporan polis kerana saya bimbang berlakunya manipulasi kerana saya dimaklumkan bahawa dakwat ini tidak boleh hilang (warna) selama lima hari sepertimana yang dikatakan oleh pihak SPR,” tambah beliau.

SEKIAN (IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails