Thursday, May 02, 2013

Lepas Undi, Berkhalwat. Itukah Tarbiah UMNO?

Pegawai penguatkuasa Jaij mengambil keterangan daripada pasangan berkenaan untuk tindakan lanjut.

BATU PAHAT - Seorang penjawat awam wanita  ditahan bersama pasangannya di salah sebuah hotel bajet  sekitar daerah ini dalam  operasi cegah maksiat, awal pagi semalam. Wanita terbabit yang  bekerja di utara tanah air merayu kepada Bahagian Penguatkuasa Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ) Daerah Batu Pahat supaya tidak ditahan  dalam serbuan itu.

Dia turut mengaku baru sahaja selesai melaksanakan undian awal bagi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dan memberi alasan bimbang untuk pulang sekaligus mendorongnya mendaftar masuk hotel bajet berkenaan bersama teman lelakinya.

“Kes ini akan melibatkan kerjaya saya. Tak bolehkah kita 'settle' tepi bang,” katanya.

Timbalan Penguatkuasa JAIJ Daerah Batu Pahat, Saiful Ariffin Mohd Sopah berkata, wanita berusia 20an itu  didapati berada dalam keadaan yang mencurigakan bersama pasangannya. Menurutnya, anggota dan pegawai penguatkuasa juga terpaksa menunggu beberapa minit sebelum pasangan berkenaan membuka pintu bilik hotel bajet tersebut.

“Semasa pintu bilik berkenaan dibuka, kami menemui seorang lelaki hanya memakai tuala, manakala pasangannya memakai pakaian lengkap.
“Pemeriksaan lanjut  mendapati, mereka ini tidak mempunyai hubungan yang sah dan turut menyatakan baru sahaja berkenalan sekitar enam bulan lalu serta berhasrat  untuk bernikah.
“Pada awalnya, pelbagai alasan diberikan pasangan itu terutama wanita terbabit  kerana bimbang penahanan itu akan memberi kesan  kepada kerjayanya sebagai  penjawat awam,” katanya.

Saiful Ariffin berkata, pasangan terbabit ditahan untuk tindakan selanjutnya kerana berada dalam keadaan berkurung di dalam bilik hotel dan melakukan perkara yang mencurigakan. Jelasnya, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 27 (1) Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Johor 1997 dan jika disabitkan kesalahan kedua mereka bakal berdepan hukuman denda RM3,000 atau dua tahun penjara atau kedua- duanya sekali.

“Pasangan berkenaan kemudiannya dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Batu Pahat bagi proses dokumentasi sebelum ditahan bagi siasatan lanjut sebagai pengajaran kepada mereka.
“Semua pihak dinasihatkan tidak melakukan maksiat atau berada dalam keadaan mencurigakan bagi mengelak ditahan. JAIJ akan terus mengadakan lebih banyak serbuan dan pemeriksaan bagi memastikan daerah ini bebas  daripada maksiat,” katanya. (SH)

Komen Weblog Ibnu Hasyim:  Itulah contoh penjawat awam, anak didik tarbiah pemerntah UMNO/BN yang ditahan kerana berkhalwat mengikut Seksyen 27 (1) Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Johor 1997, setelah baru selesai melaksanakan undian awal bagi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13). 

Tugas mengundi itu satu kerja mulia, tapi dicemari oleh tindakan 'khalwat'. Macam dalam iklan SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya) di tv Malayisa, suruh mengundi kerja baik tetapi diiringi dengan tarian wanita seksi beraksi ghairah.  Begitulah tarbiah UMNO/BN. Kalau yang ditanam itu padi, masakan tumbuh lalang. Kalau tumbuh lalang juga, siasatlah... kerana UMNO/BN??

Jesteru, UNDILAH PAS!

1 comment:

888jackaroo said...

ini salah mak bapak la... apa plak pergi ke parti plak ni??? haru kome...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails