Sunday, May 13, 2012

Ucapan Terakhir Bin Laden Disebarkan AS


Osama Bin Laden (Foto: Reuters) 
Osama Bin Laden (Foto: Reuters) 
Ucapan Terakhir Bin Laden Disebar AS..
WASHINGTON - Dunia segera mendengar ucapan terakhir dari Osama  bin Laden di saat memberi perintah kepada anggota Al Qaeda. Ucapan ini akan disebarluaskan secara online melalui internet.


Dokumen-dokumen terpilih dilaporkan tersebar melalui website akademi militer Amerika Syarikat (AS), West Point. Dokumen itu diperoleh setelah pasukan AS menyerbu tempat persembunyian Bin Laden di Abbottabad, Pakistan tahun lalu. Demikian diberitakan Associated Press, Khamis 3 Mei 2012..


Melalui koresponden yang didasarkan oleh dokumen tersebut, Bin Laden ternyata sering ditangani oleh anak buahnya di medan. Sebahagian besar mereka yang menangani itu menilai lelaki warga Arab Saudi tersebut sudah kehilangan kehebatannya. Meskipun begitu, Bin Laden terus memerintahkan untuk menyerang AS.


Penasihat antiteroris Rumah Putih John Brennan mengatakan, Osama bin Laden mengiyakan bahawa AS akan jauh lebih aman jika dirinya meninggal dunia. Brennan menambahkan, Bin Laden menuliskan kekhawatirannya bahawa anak buahnya terlalu mudah terbunuh. Dirinya pun khawatir kalau Al Qaeda sudah tidak dapat bertahan lama.


 LAKARAN artis Janet Hamlin menunjukkan Khalid (kanan) berbual dengan peguamnya, David Nevin dalam tribunal tentera yang diadakan di Hospital Gua Cay, Teluk Guantanamo, Cuba.

Sementara itu, di Teluk Guantanamo, Cuba, - AFP melaporkan, lima lelaki yang dituduh merancang serangan pengganas pada 11 September 2001 di Amerika Syarikat (AS) didakwa secara rasmi. Ia termasuk Khalid Sheikh Mohammed yang pernah membuat pengakuan merancang serangan itu.

Mereka didakwa dalam satu tribunal tentera AS yang diadakan di Hospital Gua Cay, Teluk Guantanamo. Khalid, 47, dan empat tertuduh lain didakwa melakukan konspirasi, menyerang orang awam, pembunuhan dan pelanggaran undang-undang perang.

Dakwaan lain termasuk kemusnahan, rampasan dan keganasan serangan yang mengorbankan 2,976 orang. Khalid yang merupakan warga Pakistan didakwa bersama anak saudaranya, Ali Abd al-Aziz Ali. Tertuduh lain ialah, Mustapha al-Hawsawi, Yemenis Ramzi Binalshibh dan Walid bin Attash. Jika didapati bersalah, kesemua mereka akan dihukum mati.
(IH)  


Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-37: Osama Bin Laden
E-Buku IH-37: Osama Bin Laden

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails