Friday, May 11, 2012

Serangan Bom Syahid Di DamsyikGAMBAR menunjukkan lokasi dua letupan bom di Damsyik semalam.

Serangan berani mati di Damsyik 

DAMSYIK, Syria - Seramai 55 orang terbunuh dalam dua serangan pengebom berani mati yang menggegarkan ibu kota Syria di sini semalam.

 

Kementerian Dalam Negeri dalam satu kenyataan memberitahu, cebisan badan manusia bertaburan di beberapa jalan raya manakala banyak kenderaan turut rosak. Menurut kementerian berkenaan, serangan kali ini adalah yang terburuk sejak kebangkitan rakyat menentang pemerintahan Presiden Bashar Al-Assad. 

 

Kebangkitan menentang kepimpinan Bashar bermula sejak 14 bulan lalu. Letupan berkembar itu memusnahkan bahagian hadapan sebuah bangunan perisikan tentera yang menjadi sasaran serangan itu. Menurut kenyataan yang sama, lebih 370 orang cedera dalam letupan tersebut dan ia melibatkan bahan letupan seberat 1,000 kilogram.

 

Beberapa saksi memberitahu, letupan pertama menarik perhatian orang ramai yang berada di tempat kejadian. Satu lagi letupan kuat berlaku beberapa saat kemudian. Setakat ini, belum ada pihak yang mengaku bertanggung jawab melancarkan serangan itu. - AGENSI


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Serangan bom ini disebut serangan 'berani mati'. Bagi puak-puak penyerang ini disebut 'bom syahid'. Kerana mereka memperjuangkan kebenaran dan keadilan. Bagi Amerika Syarikat (AS) dan kuncu-kuncunya, dituduh 'bom bunuh diri'. Pagi ini keluar berita di media Malaysia, bahawa AS pula menuding jari menuduh Al-Qaeda terlibat dalam pengeboman syahid ini.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails