Friday, October 14, 2011

'Senjata Baru' Hadapi Perogol, Berita Baik Wanita!

Maaf, Gambar ini bukan formulanya? Ini gambar percubaan seorang lelaki memperkosa seorang ibu tiga anak gagal apabila batang zakarnya telah dipotong oleh perempuan yang cuba dirogolnya itu. Hee ngeri..

NEW DELHI 14 Okt 11: Wanita di bandar raya ini tidak lama lagi boleh mengatasi sesiapa yang cuba menyerang mereka dengan hanya menekan satu butang telefon untuk meminta tolong kepada pelbagai pihak, termasuk ahli keluarga dan polis.

Butang itu juga menghidupkan penggera di laman sesawang sosial mangsa.

Polis berkata, satu daripada setiap empat kes rogol di India berlaku di New Delhi. Biasanya, mangsa ditarik ke dalam kereta dan dirogol beramai-ramai ketika kenderaan itu dipandu sebelum mangsa dicampakkan ke tepi jalan.

Data polis India menunjukkan, berlaku satu kes rogol bagi setiap 18 jam. Namun, melalui kemudahan Fight Back itu, wanita boleh menghantar mesej kecemasan berserta lokasi tepat kepada lima pihak, termasuk polis.

Ia juga dipaparkan dalam Facebook dan Twitter. Perkhidmatan itu akan dilancarkan bulan depan. Pengasas bersama Whypoll yang pencipta aplikasi itu, Hindol Sengupta, berkata keselamatan wanita menjadi isu besar di India.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Malaysia, kalau tak ada idea lain, boleh tiru ini, sesuaikan dengan keadaan setempat..

Lihat video sebelum ini..

Minda Ibnuhasyim- Politik Bajet

5 comments:

Anonymous said...

banyak sangat ke kes rogol kat malaysia nie???kalau ye pon nk pakai idea nie leh la cadangkan pd kerajaan kelantan....banyak hiv n aids kat sana

ahmad irfan said...

Kerajaan kelantan boleh gubal undang-undang jenayah sendiri ke?

kalau boleh lama dah buat hudud.. Tulis biar pakai otak.

Anonymous said...

kenapa bangang sangat mamat kat atas.Tu la kalau dah otok befikiran Umno.memang bangang selamanya......

Anonymous said...

banyak la bodoh..nak tunggu adik n anak kau kena dulu ke

Anonymous said...

Salah kelantan nak buat undang2 Islam ke?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails