Tuesday, February 08, 2011

Debat: Ada Nak Tumpang Semangkuk -Nik Aziz

KOTA BARU, 8 Feb 11: Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini menafikan yang beliau mahu berdebat dengan Majlis Fatwa Kebangsaan berhubung beberapa kenyataannya yang didakwa merosakkan akidah.

Sebaliknya Menteri Besar Kelantan itu berkata yang beliau hanya bersedia berdebat dengan pihak yang lain tetapi bukan dengan Majlis Fatwa Kebangsaan.

“Cerita nak debat dengan Majlis Fatwa ini saya tak tahu daripada mana punca keluar (berita) macam ini. Boleh jadi ada orang nak tumpang semangkuk nak naik nama dia.

“Tapi saya sendiri langsung tidak timbul nak debat dengan Majlis Fatwa. Saya kata kalau saya (hanya) nak debat dengan sesiapa tetapi bukan dengan Majlis Fatwa,” katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini hari ini.

Beberapa hari lalu akhbar tempatan melaporkan kesediaan Nik Aziz untuk berdebat dengan mana-mana pihak berkuasa termasuk Majlis Fatwa Kebangsaan berhubung kenyataannya yang didakwa merosakkan akidah serta memecahbelahkan umat Islam di negara ini.

Pada Jumaat lepas, beliau dilaporkan berkata tiada masalah sekiranya Majlis Fatwa Kebangsaan mahu mengkaji semua kenyataannya yang didakwa merosakkan akidah serta memecahbelahkan perpaduan umat Islam, malah beliau juga bersedia berdialog dengan majlis itu bagi menjelaskan pendiriannya.

Dua hari selepas itu pula, Nik Aziz dilaporkan meletakkan syarat supaya debat antara beliau dan Majlis Fatwa Kebangsaan atau pihak berkuasa perlu dilakukan secara terbuka bagi memastikan semua pihak dapat menilai perjalanan debat dan tidak dimanipulasi.

Sebelum ini, Pengerusi Biro Agama dan Ulama Majlis Veteran Umno Kelantan, Prof Madya Mohd Noor Deris meminta Majlis Fatwa Kebangsaan dan Majlis Raja-Raja mengkaji kenyataan Nik Aziz yang didakwa merosakkan akidah serta memecahbelahkan perpaduan umat Islam di negara ini.

Beliau turut mencabar Nik Aziz untuk berdebat bagi mencari kebenaran namun ditolak pemimpin PAS itu yang mahukan debat itu dilakukan dengan mereka yang mempunyai kuasa sahaja dan bukan dengan Mohd Noor. Demikian menurut Bernama

Diberitakan juga PAS Kelantan hari ini mempertahankan pendirian Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik yang menegaskan hanya akan berdebat tentang Islam dengan individu yang mempunyai kedudukan dan tauliah.

Ketua Dewan Pemuda PAS Kelantan Abdul Latiff Abdul Rahman berkata kedudukan Mohd Noor tidak setaraf dengan Nik Aziz yang merupakan tokoh pemimpin di negara ini. Justeru menurut beliau...

“..sekiranya Umno melihat hanya Mohd Noor layak berdepan dengan Tuan Guru Nik Aziz, Dewan Pemuda PAS Kelantan mencadangkan agar Mohd Noor dilantik sebagai menteri di Jabatan Perdana Menteri dengan memberikan tugas menjaga hal ehwal agama.

“Beliau (Mohd Noor) amat berkelayakan menjawat jawatan tersebut memandangkan taraf ilmunya yang tinggi,” katanya. (IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails