Wednesday, May 13, 2009

13 Mei Tragedi Hitam, Nik Aziz Nak Putihkan..

PADA 13 Mei 1969, sejarah hitam negara tercatat, ramai penduduk menjadi mangsa rusuhan kaum. Mungkinkah peristiwa seumpama itu berulang kembali, seperti peristiwa Kampung Medan beberapa tahun lalu? Kerana 13 Mei, kerajaan Malaysia terpaksa mengubal Dasar Ekonomi Baru (1970-1990). Paling menarik, PAS dipelawa Tun Abdul Razak Hussien berada dalam kerajaan Barisan Nasional pada 1974.


Maka kini, buat julungkali kerajaan PAS di Kelantan mencetus deklarasi perpaduan nasional dan keamanan sejagat 13 Mei 2009 pada satu sidang akhbar yang agak luar biasa hari ini. Sidang akhbar itu dihadiri hampir kesemua anggota Exco kerajaan negeri termasuk Timbalan Menteri Besar, Dato' Ahmad Yakob, sebahagian wakil rakyat, penjawat awam dan pemimpin PAS yang diadakan di Bilik Gerakan Negeri. Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, tarikh 13 Mei sebelum ini sering dirujuk kepada tragedi buruk yang menghitamkan sejarah perpaduan kaum di negara ini.


"Maka saya kira tanggal 13 Mei untuk masa-masa ke hadapan boleh kita jadikan sebagai tanggal yang boleh mencetus momentum baru… Dengan perkembangan-perkembangan laporan semasa di pelbagai segmen kehidupan baik luar negara mahu pun dalam negeri sejak akhir-akhir ini lebih banyak menimbulkan kerisauan… Saya seolah-olah dapat merasakan betapa rakyat kita sudah semakin berada dalam rasa resah, ketidaktentuan dan serba salah. Mereka tidak lagi terasa yang kehidupan mereka dilindungi," katanya.


Menurutnya apa yang ada dijanjikan untuk diri, keluarga, agama dan negara kini hampir semuanya kabur dan sedang berada dalam suasana berkecamuk. Kata beliau sekarang banyak berlaku ketirisan, pembaziran, rasuah dan penyalahgunaan kuasa oleh mereka yang memegang amanah, namun telah mengkhianatinya.


"Contoh tipikal ialah apa yang telah dan sedang berlaku di Perak sekarang. Maka, jadilah banyak slogan yang baik-baik itu menjadi motto kosong yang tidak memberi apa-apa kesan dan harapan pemulihan.. Maka hari ini 13 Mei 2009 Masehi bersamaan 18 Jamadil Awal 1430 Hijrah, izinkan saya mengajak diri saya dan seluruh rakyat Malaysia supaya kembali mencintai diri sendiri terlebih dahulu," katanya.


Oleh itu beliau mengajak rakyat di negara ini…

Pertama: Kembali kepada ajaran agama dan bertaqwalah kepada Allah S.W.T sebagai premis kebahagiaan.

Kedua: Rakyat negara ini memerlukan sebuah kerajaan yang betul-betul berjiwa rakyat.


Komen Blog Ibnu Hasyim:

Untuk memutihkan sebagai gantian kepada tragedi hitam 13 Mei 69 lalu..

Pertama: Rakyat perlu kembali kepada agama fitrah, Islam sebagai satu cara hidup sempurna dalam politik, ekonomi, sosial dan seluruhnya.

Ked:ua: Kempen, sertai, juga undi PAS & gabungannya demi mendapatkan sebuah kerajaan yang betul-betul berjiwa rakyat.


(Sumber Harakah dll-2MA)

2 comments:

sheikh teluk intan said...

Salam Tuan Rumah,

Beta setuju. Semoga Allah panjangkan umur Tok Guru yang sarat dengan idea -idea yang besar. Takbir!!!!!

Ibnu Hasyim said...

Allahu Akbar!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails