Thursday, April 28, 2022

Coklat dicemari bakteria salmonella.. M'sia selamat?

 

Gambar hiasan. Foto fail AFP

Coklat dicemari bakteria Salmonella tular 11 negara - WHO

GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memaklumkan terdapat lebih 151 kes disyaki bakteria Salmonella dikaitkan dengan produk coklat 'Kinder' keluaran Belgium.

Menurut WHO dalam satu kenyataan, kes berkaitan bakteria Salmonella Typhimurium disyaki akibat penggunaan produk coklat dan dilaporkan di 11 negara setakat Isnin lalu, termasuk Belgium, Perancis, Jerman, Ireland, Luxembourg, Belanda, Norway, Sepanyol, Sweden, United Kingdom dan Amerika Syarikat, lapor agensi berita Xinhua.

Kanak-kanak di bawah umur 10 tahun turut terjejas dan golongan wanita mewakili 66 peratus daripada kes dilaporkan.

Sebanyak 21 kes bergejala dilaporkan, iaitu 12 kes cirit-birit berdarah dan sembilan dimasukkan ke hospital.

Tiada kematian akibat wabak itu telah dilaporkan setakat Isnin lalu.

Penjujukan genetik bakteria Salmonella dalam makanan mencetuskan kegusaran bahawa patogen berasal dari tangki susu mentega di sebuah kilang yang dikendalikan pembuat coklat Ferrero, di bandar Arlon, Belgium.

Menurut WHO, strain wabak Salmonella mempunyai daya tahan terhadap enam jenis antibiotik.

Sekurang-kurangnya 113 negara di seluruh Eropah dan global telah mengimport produk Kinder, dan amaran global telah dikeluarkan oleh Rangkaian Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Antarabangsa (INFOSAN), program bersama WHO dan Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO), pada 10 April mengakibatkan penarikan semula produk dari pasaran global.

WHO menilai risiko penyebaran di rantau Eropah dan global sebagai sederhana.

Menurut WHO, gejala Salmonellosis agak ringan dan pesakit akan pulih tanpa rawatan khusus, dalam kebanyakan kes.

Bagaimanapun, risiko lebih tinggi untuk sesetengah kanak-kanak dan pesakit warga emas iaitu dehidrasi boleh menjadi semakin teruk dan mengancam nyawa. – AGENSI

Komen Weblog Ibnu HasyimCoklat dicemari bakteria Salmonella tular 11 negara. Benarkah Malaysia selamat dari pencemarannya?

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails