Monday, March 28, 2022

DAP lagi: Masalah Tony Pua, DAP panas & 'penasihat gila'.

 


1. Tony Pua sombong dan tidak disukai kata Tun

MEMOIR terbaru bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir berjudul ‘Capturing Hope: The Struggle Continues For a New Malaysia’ seakan satu malapetaka besar buat DAP.  Ia menelanjangkan tindak-tanduk DAP di dalam Kerajaan Persekutuan sepanjang 22 bulan pemerintahan PH yang ramai tidak tahu.

Ada yang mengatakan bahawa dendam Tun terhadap DAP sebenarnya tidak berkesudahan walaupun beliau pernah mengetuai Kerajaan PH yang turut didukung DAP. 

Setelah tersingkir sebagai Perdana Menteri dan ditendang keluar oleh PH Tun terus mendedahkan masalah yang melibatkan DAP seakan memberi isyarat pada rakyat untuk menolak parti berkenaan.

Dalam buku terbaru beliau itu Tun mendedahkan bahawa pemimpin Jawatankuasa Pusat DAP Tony Pua (Ahli Parlimen Damansara) yang semasa PH memerintah merupakan Setiausaha Politik kepada Menteri Kewangan Lim Guan Eng telah bertindak angkuh dan melampaui batas bidangkuasanya sebagai seorang Setiausaha Politik. 

Beliau telah menggunakan kedudukannya sebagai Penasihat Guan Eng untuk mencampuri urusan kerajaan. (Tony kini memegang jawatan Setiausaha Publisiti dalam kepimpinan DAP Pusat)

Malah Tun mendakwa gelagat Tony lah yang mengakibatkan ramai yang menentang Kerajaan PH kerana merasakan kerajaan tidak bersimpati dengan nasib mereka.

Tony kata Tun seorang yang ‘arrogant’ atau sombong dan tidak disukai oleh komuniti ahli perniagaan ketika beliau duduk dalam kerajaan.

Laporan Utusan Malaysia semasa pelancaran buku terbaru Tun:

“Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyifatkan Ahli Parlimen Damansara, Tony Pua berlagak seperti seorang Menteri semasa menjadi Setiausaha Politik.

“Menurut Dr. Mahathir, Pua sebagai Setiausaha Politik sepatutnya memberikan laporan mengenai politik negara dan bukannya ke sana ke sini melaksanakan dasar kerajaan.

“Dr. Mahathir menambah sikap demikian telah menyebabkan komuniti perniagaan menolak kerajaan PH.”

The Star pula melaporkan Tun sebagai berkata:

“… Setiausaha Politik ini (Tony Pua) telah mengarahkan (kakitangan Kementerian) agar memberi taklimat kepada beliau dari hal dasar-dasar kerajaan dan telah memanggil mesyuarat berkenaan pelaksanaan dasar-dasar kerajaan”.

Jika benar dakwaan Tun, DAP rupanya telah menggunakan sepenuh kesempatan sepanjang pemerintahan PH untuk menguasai kerajaan. Kerana itu PAS mendakwa DAP mendominasi Kerajaan PH.

Tulisan Tun ini mengesahkan memang DAP begitu, demikianlah bahaya apabila kaduk naik junjung. Terima kasih Tun atas pendedahan ini, biar rakyat kenal dan segera menjauhi DAP selama-lamanya.

ROSLAN SHAHIR MOHD SHAHIR – HARAKAHDAILY 9/12/2021

2. DAP kepanasan ekoran pendedahan Tun 


TUN Dr Mahathir bakal melancarkan buku terbarunya berjudul ‘Capturing Hope: The Struggle Continues for a New Malaysia’, lewat bulan ini.

Belum pun dilancarkan meleleh peluh jantan pimpinan DAP apabila Tun menyelak sedikit antara isi kandungan bukunya itu nanti.

Rupanya Tun turut memilih untuk mendedahkan apa yang berlaku dalam Kerajaan 22 bulan PH khasnya yang melibatkan pimpinan DAP.

Dalam satu portal berita dilaporkan:

“Dr Mahathir Mohamad has singled out a senior DAP man described as a trusted adviser to former finance minister Lim Guan Eng over his unauthorised involvement in government business, saying it showed how some actions had only provided bullets for Umno to exploit racial issues against the Chinese-dominated party.”

Dalam bukunya itu Tun menyebut dari hal kerenah seorang pemimpin kanan DAP yang beliau anggap sebagai penasihat kanan Lim Guan Eng yang ketika itu Menteri Kewangan.

“Ada juga beberapa ketika penasihat ini bercakap secara terbuka bagi pihak kerajaan walaupun tidak mempunyai kebenaran untuk berbuat demikian,”

Tindak tanduknya dakwa Tun telah menjadi peluru buat Umno untuk memainkan isu perkauman terhadap (DAP) parti yang didominasi kaum Cina itu.

Hanya beberapa kerat tulisan Tun didedahkan tetapi Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng terus melompat mempertahankan tindakannya dengan mendakwa Tun punya ‘faulty memory’ atau ingatan yang telah rosak.

Bukankah Tun dulu dinobat sebagai ‘hero’ dan idola DAP dan PH? Hari ini lantaran berkongsi memorinya Tun dilabel sedemikian rupa oleh Guan Eng, kacang lupakan kulit.

Dan tidak cukup dengan serangan Guan Eng seorang lagi pemimpin kanan DAP Tony Pua pula bangkit mempertahankan diri sedang Tun tidak pun menyebut namanya. Beliau mengaku beliaulah penasihat yang dimaksudkan!

Menurut satu laporan Tony berkata:

“Mahathir sepatutnya berbangga dengan kerajaan beliau kerana berjaya melindungi kepentingan rakyat dalam skandal berbilion ringgit dan rekodkan pencapaian beliau itu dalam memorinya.

“Namun beliau pilih untuk tulis perkara yang remeh dan menulis bagaimana beliau dapat ‘menyekat’ seorang Setiausaha politik bawahan dalam kementerian kewangan.”

Kenapa DAP kepanasan sedangkan buku Tun ini belum pun terbit di pasaran? Tindakan Guan Eng dan Tony seolah mahu mempertikaikan hak berkarya Tun, tetapi DAP mendabik dada mereka pejuang hak asasi?

Tunggulah ia keluar di pasaran. Jika fitnah maka samanlah Tun. Pasti rakyat tertunggu-tunggu. Difahamkan banyak lagi pendedahan berkenaan DAP terkandung dalam buku baru Tun itu. Semoga ia tidak menjejaskan harapan DAP di PRN Sarawak nanti.

ROSLAN SHAHIR MOHD SHAHIR – HARAKAHDAILY 8/12/2021

3. Antara gila penasihat dan penasihat gila  


VETERAN DAP Lim Kit Siang sudah bergelumang dalam politik tanah air lebih 50 tahun. Dalam usia lanjut 80 tahun kini beliau walau tiada jawatan rasmi dalam DAP namun masih berpengaruh dan dianggap sebagai ‘Penasihat Agung’ belakang tabir. 

Anak lelakinya Guan Eng Setiausaha Agung parti manakala anak perempuannya Hui Ying Setiausaha DAP Pulau Pinang.

Sepanjang 50 tahun karier politiknya ada jatuh bangun tetapi pasca PRU14 kelihatan bintangnya makin malap semalap usianya yang semakin lanjut.

Nasihat dan arahannya juga semakin tidak menjadi barangkali menandakan zaman keruntuhan DAP makin hampir.

Menang gemilang sehingga menakluk Putrajaya, Johor, Melaka, Perak, Negeri Sembilan, Sabah dalam PRU14 dengan beliau sebagai arkiteknya kini sepantas kegemilangan itu satu demi satu pantas pula runtuh.

Januari 2019 tidak sampai setahun berkuasa DAP kalah dalam PRK Cameron Highlands yang pada PRU14 dimenangi dengan majoriti 597 undi.

Kemudian September 2020 PH-Warisan kalah lagi dalam PRN Sabah. Dan terbaru di Melaka PH kecundang lagi dengan DAP kalah 4 kerusi yang dimenangi sebelumnya dalam PRU14.

Kit Siang mula karier politiknya sebagai MP Bandar Melaka tahun 1969. Kit Siang menegur pimpinan PH agar tidak terima wakil-wakil ‘katak’ sebagai calon di Melaka kerana PH perlu tolak kleptokrat, oportunis dan penyangak, malangnya nasihat Kit Siang tidak lagi dilayan.

Ternyata Kit Siang makin terpinggir. Dalam DAP pun beliau sudah dikira barang antik apatah lagi dalam PH, beliau sudah tidak lagi diberi muka. Dalam Parlimen pun lebih banyak membisu dan menyepi.

Tiba-tiba hari ini demi mahu dilihat terus relevan dalam politik, Kit Siang serang Perdana Menteri Dato’ Sri Ismail Sabri sebagai ‘adviser mania’ atau ‘gila penasihat’.

Kit Siang dakwa kononnya pelantikan penasihat-penasihat kepada Perdana Menteri menandakan Perdana Menteri tidak yakin terhadap menteri-menterinya.

Soalnya adakah mana-mana peruntukan atau peraturan yang melarang Perdana Menteri melantik penasihat? Kalau ia bermanfaat dan membantu kerjanya sebagai Perdana Menteri dan baik buat negara siapalah Kit Siang untuk membantah atau melarang?

Kit Siang patut tumpu sahaja peranannya dalam DAP, atau apakah beliau sudah tidak punya peranan? Peranan sebagai Ahli Parlimen Iskandar Puteri bagaimana? Masih turun kawasan atau cuma ‘remote control’ dari jauh?

Lebih baiklah ‘adviser mania’ daripada ‘maniac advisor’ macam beliau. Sarawak nanti pastikan beri nasihat terbaik jangan lagi kalah macam Melaka, Sabah dan Cameron.

ROSLAN SHAHIR MOHD SHAHIR – HARAKAHDAILY 6/12/2021

Komen Weblog Ibnu HasyimDAP lagi, dengan masalah Tony Pua, DAP yang dah panas dan kisah 'penasihat gila'. Apakah kini mereka yang sama-sama tertuduh rasuah akan bergabung? 

Ada kemungkinan kuncu-kuncu tertuduh perasuah kini akan diganti oleh Najib yang sedang main-mata bersama DAP? UMNO juga tertuduh rasuah.. Biasanya roh yang jahat akan mudah bergabung, berkerjasama dan selesa dengan geng-geng penjahatnya.

Kalau berlaku gabungan ini, apakah PRU 15 akan datang jadi medan pertarungan antara golongan 'pembaikan' bertarung dengan golongaan pe'mungkar'? Kita sama-sama lihat nanti... Sekarang pun 'barua-barua juboq tak basuh' sudah mula me'iklankan' Najib..

Ulasan ini akan bersambung dan akan lebih menarik, dengan izin Allah!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails