Sunday, November 14, 2021

DAP S'gor minta tambah 3 DUN 1 Parllimen & guna logo PH hadapi PRU-15.

 

Suasana dalam dewan Konvensyen Biasa Negeri DAP Selangor 2021 di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC), hari ini.

SHAH ALAM: DAP membuat keputusan mengguna pakai logo Pakatan Harapan (PH) dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) akan datang.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, berkata penggunaan logo PH akan dilaksanakan di Semenanjung manakala Sabah dan Sarawak akan diputuskan oleh negeri berkenaan kerana mempunyai kuasa autonomi.

"Kita sudah mulakan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka (penggunaan logo PH), kita akan pakai di seluruh Semenanjung untuk PRU-15 kecuali Sabah dan Sarawak.

"Ia berikutan mereka ada (kuasa) autonomi, mereka akan putuskan (untuk gunakan) logo apa sama ada parti DAP Roket atau logo bersama," katanya dalam ucapan pembukaan Konvensyen Biasa Negeri DAP Selangor 2021 di sini, hari ini.

Sementara itu, Pengerusi DAP Selangor, Gobind Singh Deo, berkata DAP Selangor telah memohon kepada PH negeri untuk mendapat tiga kerusi tambahan termasuk satu kerusi Parlimen bagi pilihan raya akan datang.

"Saya perlu maklumkan semua di sini bahawa perbincangan sedang diadakan dengan PH Selangor, setakat ini kita meminta untuk mendapat tiga kerusi tambahan.

"Ketika ini kita ada dua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang kita sudah menyatakan kesediaan bertanding dan satu kerusi Parlimen tambahan.

"Dengan ini kita (akan) menambah bilangan kerusi pada pilihan raya akan datang," katanya menerusi ucapan aluan.

Konvensyen yang dijalankan dengan pematuhan ketat prosedur operasi standard (SOP) dihadiri 1,116 perwakilan dari 218 cawangan seluruh negeri bagi memilih barisan 15 anggota parti negeri baharu untuk tempoh tiga tahun akan datang. – BERNAMA

Komen Weblog Ibnu HasyimPemuda PAS senarai '15 hujah DAP anti-Islam'

1. Mufti Pahang, Dr Abdul Rahman Osman, sewaktu mempertahankan kandungan khutbah Aidiladha yang dikeluarkan Jabatan Mufti Pahang menyebut mengenai campur tangan DAP terhadap hal ehwal Islam seperti pelaksanaan hudud di Kelantan. Malah, tokoh DAP, Karpal Singh, cukup terkenal dengan kata-katanya, “an Islamic state over my dead body”  

2. Perlembagaan DAP jelas menyebut dalam Perkara 2 matlamat-matlamat DAP ialah untuk “mengesahkan lagi dan memulihkan Perlembagaan Malaysia kepada rangka kerja sekular yang asal”.

3. Perkara 3(1) Perlembagaan Malaysia menyebut bahawa “Islam ialah agama bagi Persekutuan”. Namun, dalam Perlembagaan DAP pada Perkara 3 Matlamat-matlamat DAP hanya menyatakan “mengiktiraf kebebasan beragama sebagai hak asasi yang merangkumi kebebasan pelbagai agama”.

4. Sheikh Omar Ali, Pegawai Khas Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong, pada 8 September 2015 menulis: “Bagi DAP, urusan beragama adalah bersabit seorang hamba dengan Tuhannya”. Pegangan DAP yang membataskan urusan beragama kepada soal peribadi ini bercanggah dengan definisi Islam, iaitu satu cara hidup.

5. Penentangan DAP terhadap cadangan meminda Akta Mahkamah Syariah (RUU355) dengan pelbagai alasan. Sedangkan ia sekadar mahu meningkatkan kadar hukuman yang boleh dikenakan ke atas penganut Islam atas kesalahan syariah sahaja.

6. DAP juga memiliki rekod membentak dan ingkar kepada raja-raja Melayu. Antaranya mengenai isu pelantikan Menteri Besar Perak apabila Lim Kit Siang menyeru agar Adun DAP memboikot upacara mengangkat sumpah kerana tidak setuju perkenan Almarhum Sultan Azlan Shah yang melantik Adun PAS sebagai Menteri Besar pada 2008. DAP juga mengundang murka Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada 2014 apabila enggan mengemukakan lebih daripada dua nama untuk calon Menteri Besar Selangor susulan Langkah Kajang. Ini tidak termasuk banyaknya lagi celupar pro-DAP terhadap institusi Istana.

7. Lim Kit Siang menuduh khutbah Jumaat disediakan Jakim sebagai menyebarkan kebencian dan mencabar usaha ke arah keharmonian. Pengerusi Wanita DAP, Chong Eng, pula mengkritik khutbah Jumaat berkait kewajiban wanita Muslim menutup aurat. Timbalan Setiausaha Agung DAP, Dr P Ramasamy, pula pernah menggelar pendakwah Islam, Dr Zakir Naik sebagai ‘syaitan’.

8. Dalam isu laungan azan dan bacaan ayat al-Quran, Dr Tan Seng Giaw telah mempersoalkan di Dewan Rakyat pada 27 Sept 2005 keperluan melaungkan azan dan bacaan ayat al-Quran melalui pembesar suara yang dikatakan mengganggu penganut bukan Islam, terutama pada waktu Subuh. Antara disebut beliau, “bahkan juga 1,500 tahun yang lampau mana ada pembesar suara?”

9. Dalam isu solat hajat, Teresa Kok mempersoalkan dalam Facebook beliau pada 22 Julai 2016 kewajaran Exco Hal Ehwal Agama Selangor dari PAS, Dr Ahmad Yunus Hairi, mengarahkan agar semua masjid di seluruh negeri mengadakan solat hajat untuk memohon ke hadrat Allah agar konsert Selena Gomez di Stadium Melawati, Shah Alam pada 25 Julai dibatalkan.

10. Dalam isu umrah di Makkah, pemimpin DAP Melaka, Damian Yeo Shen Li, mempersoalkan sama ada dosa penganut Islam terhapus bila menjejakkan kaki ke Makkah. Sindiran sama juga telah disuarakan oleh pemimpin DAP Johor, Suppiah Ramakrishnan, dalam muka buku beliau pada Mac 2016 walaupun ia kemudiannya dipadamkan.

11. Dalam isu aurat, Nga Kor Ming menyindir purdah yang dipakai sebahagian wanita Islam sambil menyifatkan seorang pemimpin Umno Pulau Pinang, Ahmad Darus, yang mencadangkan dalam Perhimpunan Agung Umno 2015 supaya pramugari MAS memakai pakaian yang menutup aurat sebagai "pemimpin Melayu otak cacat".

12. Dalam isu murtad, Ngeh Koo Ham mengeluarkan kenyataan pada 7 Jun 2014, yang diikuti ucapan sama di Dewan Rakyat pada 11 Jun 2014, supaya umat Islam diberikan kebebasan untuk keluar dari Islam. Kata beliau, umat Islam mestilah menerima hakikat bahawa jika seseorang Islam atas kehendaknya sendiri mahu keluar dari Islam dia mestilah dibenarkan berbuat demikian.

13. Pemisahan DAP dari semua pakatan politik yang pernah disertainya, iaitu Gagasan Rakyat pada Jan 1995, Barisan Alternatif pada Sept 2001 dan Pakatan Rakyat pada Jun 2015 kesemuanya berpunca dari ketidaksetujuannya terhadap perjuangan Islam PAS.

14. Deklarasi Setapak DAP menyatakan, “kesamarataan etnik harus menjadi prinsip paling penting, dan di atas prinsip inilah pengasingan rakyat ke dalam dua kelompok bumiputera dan bukan bumiputera ditentang”.

15. Kuat menyuarakan supaya Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) diratifikasi.

Ini merupakan sebahagian daripada banyaknya lagi hujah dan fakta serta senarai panjang mengenai DAP dalam isu ini.

Sekian.

1 comment:

Siapa itu mahathir said...

Dap sedar jika parti itu mengekalkan lambang roket dalam pru15...alamat bungkus le parti tu. Dengan niat guna lambang PH maka Dap boleh berlindung kepada parti pkr dan amanah yang bangang gila tu. Dap sedar sejarah pru14 tidak akan berulang lagi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails