Sunday, June 06, 2021

Polis Terengganu guna dron pantau suhu badan. Tahniah!

 

KETUA Polis Terengganu, Datuk Rohaimi Md Isa (tengah) melihat penggunaan teknologi dron yang dilengkapi pengesan suhu dan pembesar suara ketika meninjau sekatan jalan raya (SJR) di Jambatan Sultan Mahmud petang tadi. NSTP/GHAZALI KORI

KUALA TERENGGANU: Polis Terengganu menggunakan sebuah dron bagi mengesan individu dengan bacaan suhu badan melebihi 37.5 darjah Celsius di tempat awam sepanjang pelaksanaan sekatan pergerakan penuh.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Rohaimi Md Isa, berkata dron dilengkapi teknologi pengimbas itu mampu mengesan suhu badan dalam kelompok manusia pada jarak 20 meter dari udara.

"Kita sudah menetapkan suhu 37.5 darjah Celsius pada dron itu dan sesiapa yang melebihi suhu itu, lampu merah akan bernyala dan anggota penguat kuasa akan ke lapangan untuk mengesan individu yang bergejala itu."Kita ada 157 pasukan pemantau di seluruh Terengganu, tetapi kita tidak dapat memantau sepenuhnya setiap premis atau lokasi yang menjadi tumpuan memandangkan mereka ini bergerak.

"Jadi, penggunaan dron ini sedikit sebanyak membantu kita melakukan pemantauan prosedur operasi standard (SOP) ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0, " katanya.

Beliau ditemui selepas melakukan pemantauan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) PKP 3.0 daerah Kuala Terengganu di Jambatan Sultan Mahmud di sini, hari ini.

Rohaimi berkata, penggunaan dron yang turut dilengkapi pembesar suara itu pernah digunakan ketika PKP 1.0, namun hanya untuk membuat pengumuman kepada orang ramai.

Katanya, penggunaan alat itu kali ini lebih kepada tindakan penguatkuasaan untuk mengenal pasti pelanggaran SOP dalam kalangan masyarakat.

"Dron ini diletakkan di tempat tumpuan termasuk tempat yang mempunyai kebenaran berurusan, namun jika ada isu pelanggaran SOP, kita akan letak ia di sana untuk membantu memantau," katanya.

Polis Terengganu pernah menggunakan dua dron di tiga kampung di Dungun bagi memastikan penduduk patuh ketika pelaksanaan PKP pada April tahun lalu.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Begitulah bila kerajaan prihatin rakyat ia akan gunakan kelengkapan yang canggih demi rakyatnya. Bukan seperti parti-parti pembangkang yang kedekut harta dan tenaga pemimpin-pemimpinnya untuk membantu rakyat. Apakah mereka yang sebenarnya makan gaji/elaun buta? 

Maka berlompatanlah 'barua-barua', ampusana ampusini, kadang-kadang lebih barua dari tuannya. Kesian mereka, kerana terpaksa cari makan 'menghamba' kepada sesama manusia tak kira hanyutnya aqidah. Tertiarap di bawah tempurung partinya yang jumud itu.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails