Sunday, March 03, 2019

Bukan Islam Dilarang Panggil 'kafir' Kerana Berunsur Ganas?

Bukan Islam di Indonesia tidak lagi digelar 'kafir'
Moqsith memaklumkan isu melarang menyebut orang kafir tidak semestinya termasuk dalam cadangan yang akan diberikan kepada kerajaan. FotoBERNAMA/Fail.

Bukan Islam di Indonesia tidak lagi digelar 'kafir'
PERSIDANGAN Ulama Nasional dan Persidangan Agung Nahdlatul Ulama (NU) mencadangkan agar warga Indonesia yang bukan Islam tidak lagi dipanggil kafir kerana ia dianggap mengandungi unsur-unsur keganasan teologi, lapor CNN Indonesia.

"Oleh itu, kiai menghormati tidak menggunakan perkataan kafir tetapi (menggunakan) muwathinun atau warganegara, oleh itu status mereka adalah sama dengan warganegara lain," jelas Pesuruhjaya Bahtsul Masail Sidang Maudluiyyah, Abdul Moqsith Ghazali.

Moqsith berkata cadangan mengharamkan menyebutkan warga Indonesia bukan Islam sebagai kafir tidak menghapus istilah itu dalam Al-Quran atau hadis sebaliknya ia sikap teologis NU mengenai isu itu ketika ini.


"Memberi label kafir kepada warga Indonesia yang turut serta dalam merancang reka bentuk negara Indonesia tidak cukup bijaksana," katanya.

Walau bagaimanapun, Moqsith memaklumkan isu melarang menyebut orang kafir tidak semestinya termasuk dalam cadangan yang akan diberikan kepada kerajaan.

NU merupakan kumpulan agama Islam terbesar di Indonesia.

Sementara itu Forum Umat Islam (FUI) Indonesia enggan bersepakat dengan Musyawarah Nasional Alim Ulama dan Persidangan Nahdlatul Ulama (NU) atas itu ini kerana ia dianggap menyalahi ketentuan agama dan bersifat politik. (AA)


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Benarkah panggilan 'kafir' dianggap mengandungi unsur-unsur keganasan teologi, seperti yang dilapor oleh CNN Indonesia. Kalau betul begitu adakah ianya wajar? 

Kita lihat pendapar-pendapat lain lagi..

2 comments:

Anonymous said...

Jika perkataan 'kafir' terdapat dalam Al-Qur'an, mengapa pula sebilangan ulama Indonesia gatal tangan dan mulut mahu menukar istilah kafir semata-mata mahu menjaga hati puak kafir yang tidak pernah redha terhadap Islam dan umat Islam ??? Adakah mereka mahu berlagak bodoh sombong mahu menunjukkan mereka lebih bijak dari Allah?

Di akhir zaman terdapat sebilangan ulama su' @ ulama jahat yang sesat lagi menyesatkan kerana mereka menjual agama untuk mendapatkan keuntungan dunia tetapi Allah tidak akan memberikan sebarang keuntungan kepada mereka selain dari siksaan neraka !

Maka kita tidak terkejut melihat sebilangan rakyat Indonesia menukar agama atau murtad semudah menukar baju jika sikap dan integriti sebilangan ulama Indonesia boleh dipersoalkan!! Mengapa sebilangan ulama Indonesia yang berdiam diri seperti syaitan bisu dalam kes murtad dll?

Anonymous said...

majoriti umat islam disana
tapi gagal jadikan hukum jinayah islam sebagai hukum negaranya

ramai tapi macam buihhhh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails