Sunday, July 10, 2016

LGE Juga Biadap Walaupun Tarik Balik Kenyataan ‘Menggigit & Menyalak’?

lim guan eng


KUALA LUMPUR – Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, hari ini berkata beliau menarik balik semua rujukan kepada sebuah kiasan Inggeris yang beliau gunakan pada majlis pelancaran awal bangunan pejabat baharu Institut Pulau Pinang pada 28 Jun lepas.

Guan Eng, dalam ucapannya, telah menggunakan istilah ‘bitting the hand that feeds you’ (Menggigit tangan yang menyuap) dan ‘barking’ (menyalak) yang menyinggung sesetengah pihak kerana istilah ‘menggigit’ dan ‘menyalak’ sering digunakan untuk merujuk kepada anjing.

Bernama menyiarkan ucapan Guan Eng semalam di mana agensi berita itu melaporkan bahawa ‘bite dan bark’ (menggigit dan menyalak) dilihat oleh sesetengah pihak sebagai menghina kumpulan penyelidik di institut itu.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan dari Georgetown sebagai respons kepada laporan Bernama itu, Guan Eng berkata:

“Oleh itu, saya akan menarik balik semua rujukan kepada kiasan Inggeris ‘menggigit tangan yang menyuap’ atau menyalak dan menggantikan dengan istilah tidak menunjukkan kesetiaan kepada kerajaan negeri tetapi memberi hak kepada ahli-ahli untuk melahirkan pertentangan pendapat dan menyatakannya secara umum.”

“Bagaimanapun, saya tidak ingin mahu memanjangkan kontroversi yang tidak perlu kerana saya sedar bahawa anjing dalam konteks Barat yang dianggap sebagai teman setia tidak terpakai konteks budaya Malaysia.

“Ia juga mempunyai implikasi budaya dan agama yang tidak wajar,” katanya.

Guan Eng berkata intipati ucapan pada majlis pelancaran awal itu menekankan kepada amalan kebebasan di Pulau Pinang.

“Saya telah mengingatkan Institut Pulau Pinang bahawa walaupun kebebasan memberikan hak kepada mereka menyatakan pertentangan pendapat dengan kerajaan negeri biarpun secara umum namun sebagai pembiayai utama institut itu, kerajaan negeri mengharapkan kesetiaan,” katanya. – Bernama

Masihkah dianggap biadab sudah tari balik kenyataan ini?

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-109: Kes Rasuah Lim Guan Eng

E-Buku IH-109: Kes Rasuah Lim Guan Eng

8 comments:

Anoynimous said...

Memang hakikatnya begitulah kalau dirujuk kepada MEN TULI MEN TULI dimalaysia ini
Kita angkat dia jadi wakil kita, bukan setakat tangan malah dia gigit tengkuk kita

Anoynimous said...

Memang hakikatnya begitulah kalau dirujuk kepada MEN TULI MEN TULI dimalaysia ini
Kita angkat dia jadi wakil kita, bukan setakat tangan malah dia gigit tengkuk kita

Anonymous said...

PENTAKSUB.........PENCANDU. ......DAN. PENTOTOK. TEGAR. PARTI. PAS....
YANG. TIDAK. BOLEH. DI KRITIK........
ISLAM. VERSI. PARTI. PAS....
TAMBAH. MERIAH. ISLAMPHOBIA.....

Anonymous said...

tok guru versi kritik islam adakah ia jadi rujukan parti biayaannya.Kesian parti suruhan musuh hudud ni. Suka sungguh mereka kepada musuh hududni

Anonymous said...

ada sorang tok guru, selamba je hina orang dgn anjing la, menyalak la,
babi la, dlm bukit la,...tapi tak pernah nak tunjuk rasa kesal atau nak tarik balik kata kata tu.
nilai la sendiri akhlak orang berugama dgn akhlak yg so called harbi.


ps: jap lagi adalah cai kata khadam dap.
geng ni cukup fobia bila kita puji akhlak orang bukan islam

Hadi Al-Tahi said...

di bulan yang mulia ini marilah kita bersam-sama dengan pas di bawah pimpinan tuan guru haji hadi ulamak kepala taik sedunia. bukan setakat itu sahaja di dalam pas ada seorang ketua umum pakar jin iaitu tuan guru haruan djin sebagai mur-shit-samdol pas. beginilah hebatnya kepimpinan2 yang ada di dalam pas. marilah kita semua menyokong dan bersatu di bawah parti penjual agama ini.

An Anonymous said...

Kalau korang nak faham itu hanyalah kata kiasan kpd perumpamaan spt anjing menyalak bukit.. cumanya ditambah sedikit anjing ini menyalak babi di sebalik bukit tuh.. (jadi hanya sesiapa yg terasa jadi babi akibat berkawan rapat dgn si pemakan babi shj yg akan terasa..) tuduhan tidak ditujukan kpd sesiapapun secara spesifik dan jelas....

An Anonymous said...

Semoga tuan diberi hidayah oleh Allah..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails