Sunday, January 03, 2016

Tak Sedar Anak Lakukan Seks. Ibubapa Saja, K'jaan Tak Salah?

MELAKA: Ramai ibu bapa tidak percaya bahawa anak-anak mereka pernah melakukan hubungan seks dengan rakan-rakan sendiri, kata Pengerusi Kumpulan Bertindak Ibu Bapa Dalam Pendidikan Melaka (Magpie), Mak Chee Kin.

Katanya anak-anak muda mungkin berkelakuan baik di rumah kerana kawalan ketat oleh ibu bapa mereka "tetapi perlakuan mereka berbeza ketika di luar".

Sehubungan itu beliau menasihatkan supaya ibu bapa terlibat dalam mendidik anak-anak mereka khususnya mengenai peruntukan undang-undang dalam kes rogol.

Minggu lalu, The Star melaporkan bahawa sekurang-kurangnya 51 peratus kes rogol yang berlaku dalam tempoh tiga tahun lalu melibatkan hubungan seks dengan kanak-kanak.

Seksyen 375 (G) Kanun Keseksaan menyatakan bahawa hubungan seks dengan seseorang di bawah 16 tahun dianggap rogol (sama ada dengan atau tanpa izinnya).

"Ibu bapa perlu memperuntukkan masa untuk memantau anak-anak dan rakan-rakan mereka," katanya.

Ketua Polis Melaka, Timbalan Komisioner Datuk Wira Chuah Ghee Lye berkata ramai pesalah muda tidak menyedari akibatnya.

"Pihak-pihak berkepentingan perlu mengkaji mekanisme untuk mendidik golongan muda mengenai jenayah rogol," katanya.


Ini juga mempunyai saham besar dalam pasaran maksiat najis zina di negara ini. 

Komen Weblog Ibnu HasyimRamai ibu bapa tidak percaya bahawa anak-anak mereka pernah melakukan hubungan seks dengan rakan-rakan sendiri. Anak-anak muda mungkin berkelakuan baik di rumah kerana kawalan ketat oleh ibu bapa mereka tetapi perlakuan mereka berbeza ketika di luar.

Apakah kesalahan begini terjadi hanya kerana salah ibubapa sahaja, sedangkan kerajaan yang mencorakkan suasana keliling mereka langsung tidak boleh dipersalahkan? Kerajaan yang menguasai pelajaran dan pendidikan, menguasai media tv dan lain-lain, mencorakkan dengan politik sekular, perlembagaan materialistik. 

Kerajaan yang mengimport masuk budaya liar dari luar. Itu juga mempunyai saham besar dalam pasaran maksiat najis zina di negara ini. Juga mengabaikan perundangan Islam seperti yang disuruhkan laksanakan oleh Allah SWT. Kerajaan sebagai bapa kepada semua 'ibubapa' diharapkan, tetapi pagar yang diharapkan itu sendiri yang memakan padi. (H)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails