Sunday, January 03, 2016

MAS, Tudung Dan Arak. Ulama Hanya Boleh Merayu..(Diangkat dari 'MAS, Tudung dan Arak' DrMAZA.com 

Malam ini jiwa saya agak tersentuh. Dalam penerbangan MAS malam ini, seorang pramugari datang mengadu dan menangis di hadapan saya mengenai nasibnya. 

Jiwanya menderita kerana terpaksa menghidangkan arak dan tidak dibenarkan memakai tudung. Dia bekerja untuk menyara anak-anaknya. Ini bukan kali pertama saya mendengar aduan seperti ini. Saya sangat simpati dan tersentuh. Lebih sedih lagi memikirkan MAS merupakan sebuah syarikat penerbangan negara yang majoriti penduduknya muslim. 

Sesetengah orang melayu jika diberitahu ada syarikat tertentu halang wanita muslimah memakai tudung ataupun memaksa mereka menghidangkan arak, tentu akan mengamuk sakan. Segala dalil dan semangat akan dihamburkan. 

Malangnya kita lupa bahawa syarikat penerbangan negara yang merupakan imej dan identiti Malaysia itu sendiri tidak membenarkan pramugarinya memakai tudung dan terpaksa menghidangkan arak. 

Retorik-retorik politik berbaur agama yang kita dengar di media dan bicara ahli-ahli siasat itu, tidaklah setakat mana jika kita lihat kepada nasib pekerja-pekerja MAS yang beragama Islam itu. 

Saya dengan ini, mengajak rakyat Malaysia memohon kepada pihak kerajaan agar wanita muslimah yang bertugas sebagai stewardess MAS diberikan keizinan untuk memakai pakaian yang memenuhi sifat pakaian seorang wanita muslimah. 

Juga pekerja muslim dan muslimah tidak ditugaskan untuk menghilangkan arak. Terimalah itu sebagai hak mengamalkan agama mereka iaitu Islam. Bahkan MAS tidak wajar menghidangkan arak. Banyak penerbangan yang tidak menghidangkan arak, mengapa perlu kita menghidangkannya?!! 

Marilah kita menyokong permohonan ini kepada sebuah kerajaan yang sering melaungkan nama Islam dalam pelbagai slogannya. Mohon mencadangkan.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Begitulah dalam kerajaan sekular bertopengkan Islam, ulamak hanya boleh merayu sahaja.. Ulama diperintah, bukan memerintah.


Wanita UMNO antara pemimpin dan pemerintah kerajaan sekular Malaysia..

Kalau dilihat dalam sejarah Islam..

Satu:

Ibn Athir dalam kitabnya “al-Kamil fi al-tarikh” mencatatan peristiwa yang berlaku pada tahun 223 Hijriyyah bersamaan 838 Masehi, yang dikenali dengan nama “Peristiwa Penaklukan Ammuriah”. Peristiwa yang dicatatkan dengan tinta emas ini berlaku di zaman Khalifah al-Mu’tassim, khalifah terakhir kerajaanAbbasiyyah yang memerintah sekitar 833-842 Masehi

Apabila seorang muslimah telah ditangkap dan dipenjara serta dihina auratnya oleh tentera Rom, maka muslimah tersebut melaungkan “wa mu’tassim” yang bermaksud “Wahai Mu’tassim, tolonglah aku” dengan maksud menyeru khalifah agar datang membelanya. Laungan wanita tersebut telah disampaikan ke telinga khalifah al-Mu’tassim lantas beliau mengerahkan segala bala benteranya menuju ke utara benua Asia, yakni kota Ammuriah di Turki hari ini. 

Bayangkan khalifah di Baghdad mengerahkan tentaranya ke Turki yang beribu batu hanya untuk membantu seorang muslimah yang kehormatannya dihina oleh tentera kafir Rom. Kota Ammuriah dikepung oleh tentera Islam lebih lima bulan hingga akhirnya ditakluk oleh Khalifah al Mu’tassim pada 13 Ogos 833. Bayangkan hanya kerana maruah seorang wanita Islam dihina oleh tentera kuffar Rom di Turki, ribuan bala tentera umat Islam di Baghdad dikerah membelanya.


Setelah berjaya menawan kota Ammuriah, khalifah sendiri dengan rendah diri, tawaduk masuk ke penjara dan membuka rantai yang mengikat muslimah yang memohon pertolongannya itu tadi. Apabila ditanya siapakah engkau? Khalifah menjawab “akulah Mu’tassim yang kau minta pertolongan sebelum ini”. Peristiwa ini berlaku ketika khalifah Islam berada dalam keadaan paling lemah dan sejurus selepas itu ianya digulingkan oleh Hulagu... Namun apa yang ditunjukkan oleh Khalifah al-Mu’tassim itu merupakan teladan yang diambil dari Baginda SAW. 

Dua:

Pada zaman Nabi Muhammad SAW pula, ada seorang tukang emas Yahudi Bani Qainuqa’ yang menjatuhkan kehormatan seorang Muslimah dengan mengikat hujung bajunya sehingga menyebabkan kainnya tersingkap dan menampakkan auratnya. Pada ketika itu, ada seorang lelaki Islam yang berkebetulan berada di situ lalu membunuh orang Yahudi itu. Orang-orang Yahudi kemudiannya berpakat dan membalas dengan membunuh lelaki itu pula. 

Keluarga lelaki itu kemudiannya memanggil kaum Muslimin untuk membantu dan apabila dimaklumkan kepada Nabi SAW, Baginda SAW mengirimkan pasukan melawan mereka dan setelah lima belas hari pengepungan seluruh suku Bani Qainuqa’ telah diusir dari Madinah. Subhanallah!

Tiga: 

Begitu juga dalam kes sejarah Islam masuk ke India, dan lain-lain. Kita sambung lain huraian. Insya Allah!

3 comments:

Anonymous said...

memang dasar gampang puak ni amalkan
tapi maseh ada yang dungu kekalkan kuasa mereka
hak orang Islam untuk amalkan ajaran Islam dalam
syarikat negara Islam tak dibenarkan
apa kejadah semuanya ini

Anonymous said...

An Ananymous sila masuk.. tuan puan beri laluan utk wan rosli masuk.. biaq dia buat komen bodoh

Anonymous said...

Siapa kata arak haram???
Cuba cakap??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails