Sunday, September 27, 2015

Dia Ini Pula Ingin Jadi Presiden Muslim Pertama AS

Kanak-kanak ini ingin jadi presiden muslim pertama AS Yusuf Dayur.

YUSUF Dayur, kanak-kanak lelaki 12 tahun asal Eden Prairie, Negara Bahagian Minnesota, Amerika Syarikat, merasa kesal dengan bakal calon presiden Amerika Syarikat dari Parti Republik Ben Carson. Pasalnya bakal calon berkulit hitam itu tidak menyokong seorang muslim untuk jadi presiden Negeri Paman Sam.

Stesen televisyen ABC News melaporkan, Sabtu (26/9), dalam sebuah video yang dimuat naik oleh ibunya, Shukri Abukar, ke Facebook dan YouTube, Dayur mengatakan dia punya mesej buat Ben Carson.

"Saya akan jadi presiden muslim pertama," kata dia. "Dan anda (Ben Carson) akan lihat jika saya jadi presiden maka saya akan menghormati seluruh agama, kepercayaan dan warna kulit."

Ayah kanak-kanak itu, Hassan Muhammad, mengatakan kepada stesen televisyen ABC News, anak lelakinya sangat tidak setuju dengan pandangan Carson yang meremehkan orang muslim.

Sebelum ini dalam wawancara dengan stesen televisyen NBC, Carson mengatakan dia tidak setuju jika seorang muslim jadi presiden Amerika.
Dalam video Dayur, kanak-kanak itu melontarkan pelbagai soalan kepada Carson.

"Tuan Carson, bagaimana jika ada orang mengatakan anda tidak boleh jadi presiden kerana warna kulit anda hitam? Bagaimana jika orang mengatakan anda tidak boleh jadi presiden kerana bangsa anda begitu? Bagaimana jika orang mengatakan anda tidak boleh jadi presiden kerana agama anda? Begitulah yang anda lakukan kepada saya.

Dayur juga menuturkan perkataan Carson yang mengatakan tidak mungkin seorang muslim jadi presiden Amerika itu telah menghancurkan impiannya.

"Orang bilang orang kulit hitam tidak boleh jadi presiden," kata Dayur. "Tetapi lihat, saya berkulit hitam dan saya muslim. Saya akan patahkan pandangan seperti itu. Saya akan jadi presiden muslim pertama."

Ayah kanak-kanak itu berkata putera itu serius dengan ucapannya dan dia akan memulakan kerjaya politiknya dengan menjadi presiden di Sekolah Menengah Atas nya.

Berikut video ketika Yusuf Dayur mengatakan dia akan jadi presiden muslim pertama Amerika Syarikat.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails