Sunday, February 22, 2015

Tegar Penyanyi Remaja Indonesia, Kembali Jadi Pengemis Semula?


Tegar ditipu pengurus baru pula, kini kembali mengemis?
Menurut sumber yang juga bekas pegawai perhubungan awam syarikat rakaman naugan Tegar, penyanyi berusia 13 tahun itu kini hilang sumber pendapatan. Foto HLive
 
HALAMAN HIBURAN
KL: Penyanyi remaja Indonesia Tegar, ditipu bekas pengurus dan kini kembali hidup susah sehingga menyebabkan ibunya kembali menjadi pengemis jalanan.

Umpama terlepas dari mulut buaya masuk ke mulut naga, Tegar yang pernah ditipu pengurus lamanya, sekali lagi diperlakukan demikian, tetapi oleh pengurus baru dikenali sebagai 'A'. 


Menurut sumber yang juga bekas pegawai perhubungan awam syarikat rakaman naugan Tegar, penyanyi berusia 13 tahun itu kini hilang sumber pendapatan.

“Saya simpati dengan Tegar…Dia kini berada di kampung kerana tidak bekerja lagi. Pasport tegar telah dibawa lari bekas pengurusnya ‘A’.
“Disebabkan itu Tegar tidak boleh ke mana-mana dan terpaksa menolak tawaran ‘show’ di Malaysia kerana tiada pasport.
“Kasihan ibunya kini kembali mengemis kerana mereka tiada wang…Tidak sangka ‘A’ tergamak aniaya Tegar,” luahnya kepada Astro Gempak baru-baru ini.


Tambah sumber lagi, ‘A’ seorang warga Singapura merupakan bekas pengurus kedua Tegar yang kini dipercayai berada di Kuala Lumpur.


“Saya dapat tahu ‘A’ di sini. Dia biarkan Tegar terkontang-kanting selepas dia dah tipu budak tu…Banyak duit Tegar habis disebabkan dia.
“Ibu Tegar pernah beritahu kepada salah seorang ahli kelab peminat Tegar di Malaysia yang anaknya tidak mempunyai sebarang simpanan sejak bersama ‘A’.
“Tegar juga pernah beritahu kepada ibunya dia tiada wang kerana ‘A’ membelanjakan wangnya sesuka hati,” ujarnya.


Tambah sumber, kali terakhir Tegar kelihatan bersama ‘A’ ialah pada dua minggu lalu ketika dia menghantar  penyanyi tersebut pulang ke Indonesia.


“Dia hantar balik selepas sebulan ‘simpan’ Tegar di Malaysia tanpa kebenaran ibu dan syarikat rakaman di Jakarta.
“Sepanjang tempoh itu Tegar tidak dibenarkan menghubungi ibunya di kampung dan ‘A’ telah merampas telefon bimbit Tegar.
“Di Malaysia ‘A’ gunakan Tegar untuk kepentingan diri dia sendiri dan mencari populariti. Dia pernah bawa Tegar menumpang rumah beberapa peserta program realiti lawak popular Malaysia sambil menjaja cerita-cerita bohongnya.

“Kepada ‘A’, sudah-sudahlah menipu dan menganiaya orang lain...Pulangkan sahaja passport dan barangan peribadi berharga Tegar yang dilarikan sebelum tindakan diambil,” katanya mengakhiri perbualan. -- Astro Gempak  


Profil  dan Biodata Lengkap Tegar Pengamen Cilik dari Subang 

NAMA LENGKAP :TEGAR SEPTIAN
NAMA PANGGILAN :TEGAR
KOTA KELAHIRAN : PEMALANG
TANGGAL LAHIR : 19 SEPTEMBER 2001
ANAK KE- : 1 DARI 4 BERSAUDARA
KELAS : 3 MADRASAH
SEKOLAH :YAYASAN AS SALAFI 

Kisah Dulunya, Perjalanan Hidup Tegar sampai menjadi Terkenal 

Tegar hanyalah pengamen cilik yang hidup serba kekurangan. Keluarganya yang mendukung semua cita-cita Tegar, terhalang kerana kondisi ekonomi. Seusai mengamen, Tegar berlabuh pada sebuah rumah petak berukuran sekitar 4x6 meter. Di rumah itu,Tegar hidup bersama kedua orang tua dan tiga orang adiknya yang masih kecil-kecil. 

Ibunya adalah seorang pengamen di kereta api di kawasan Stasiun Pegaden, sedangkan bapak tirinya hanyalah seorang buruh lepas. Hidup dengan serba terbatas, Tegar tetap komitmen dalam menyanyi dan menari. Semua dia pelajari secara autodidak.  

”Saya sudah belajar menyanyi dari usia empat tahun,”kata Tegar yang mulai menjadi pengamen pada usia tujuh tahun itu.
Pada usianya yang belum mencapai 11 tahun,Tegar telah menciptakan beberapa lagu. Satu buah lagu di antaranya berjudul "Temanku Ini Mabok Cinta", sebuah lagu yang agak berbau dewasa, namun cukup friendly untuk seukuran pengamen jalanan di Subang, Indonesia. Lagu ini juga yang membuat Tegar cukup dikenal masyarakat Indonesia.

Penampilannya yang di-upload di Youtube dengan keynote ”Tegar Si Pengamen Subang”. Ia menjadi orang terkenal atau artis yang lahir dari youtube. Meskipun terkenal kerana video di youtube, Tegar bukanlah artis youtube yang hanya terkenal sesaat kerana tegar memang memiliki nilai jual yang tinggi.  Ini berbeda dengan orang terkenal kerana youtube sebelumnya.

Kini perjalanan hidupnya berubah lagi seperti yang digambarkan di atas..

Video: Tegar - Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang [Official Music 
(IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails