Friday, April 06, 2012

Syabas M'sia, Mat Lembut Pula Dilarang Di Tv /R

mat pondan
Budaya lelaki lembut...
KL 6 Apr 12: Syabas Malaysia! Berkuatkuasa serta merta, stesen radio dan televisyen diminta menghentikan rancangan yang menyiarkan watak pondan, lelaki lembut yang bercanggah dengan norma masyarakat beragama.

Arahan tersebut dikeluarkan oleh Jabatan Penerangan yang disiarkan di halaman Facebooknya.

Arahan itu berbunyi: "Berkuatkuasa serta merta, stesen radio dan televisyen diminta menghentikan rancangan yang menyiarkan watak pondan, lelaki lembut yang bercanggah dengan norma masyarakat beragama kerana dikatakan menyokong dan meningkatkan gejala Lesbian, Gay, Biseksual dan Transeksual (LGBT) ketika ini."

Pada 3 November, pihak berkuasa mengharamkan program Seksualiti Merdeka walaupun ia telah diadakan sejak beberapa tahun sebelumnya tanpa sebarang masalah. Seksualiti Merdeka adalah festival tahunan yang meraikan hak asasi manusia rakyat pelbagai orientasi seksual dan identiti jantina, yang dianjurkan oleh gabungan NGO, artis, aktivis dan individu sejak 2008.

Syabas Malaysia.. dari Weblog Ibnu Hasyim.

Tapi dalam PRU13 akan datang Pakatan Rakyat mesti tetap pilihan terbaik... Kerana pengharaman hal-hal begini bertujuan untuk menunjukkan BN prihatin terhadap isu-isu agama. Tetapi kenapa baru sekarang bila sudah dekat PRU13? Tunjang kekuatan BN kini, hanya ada pada kemenangan Wakil Rakyat di kawasan Melayu dan Islam yang tinggi sahaja. Kalau tak buat begitu, ranaplah BN kali ini.. (IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails