Wednesday, April 04, 2012

Bekas Perajurit Dapat Tanah, Lagi K/Kebajikan PAS


KOTA BHARU, 4 Apr 12: Para bekas perajurit negara yang berasal dari Kelantan akan mendapat durian runtuh tidak lama lagi apabila bakal diberikan 2 ekar tanah setiap seorang.

Perkara ini diputuskan dalam mesyuarat Exco kerajaan negeri Kelantan hari ini. Bagi melaksanakan perkara ini, satu jawatankuasa khas dibentuk bagi merangka mekanisma pelaksanaan keputusan ini.

Tempat tanah ini juga akan dikenalpasti tidak lama lagi, kata Datuk Mejar (B) Anizam Abd Rahman (gambar), Exco Jawatankuasa Alam Sekitar Negeri Kelantan.

Jawatankuasa khas mekanisma ini akan menentukan kelayakan dalam pelbagai sudut bagi menentukan pesara tentera layak menerima tanah tersebut sama ada untuk tapak rumah atau pertanian.

“Kita akan meminta laporan dari Kementerian Pertahanan juga bagi mengenal pasti status bakal penerima,”ujarnya.

Menurutnya lagi, mesyuarat pertama jawatankuasa ini akan diadakan seberapa segera yang mungkin. Sambungnya, hadiah tanah untuk tentera diberikan oleh kerajaan negeri sebagai menghargai tugas mereka selama ini dalam menjaga keamanan negara sejak sekian lama.

Tegasnya yang diberi tanggungjawab sebagai pengerusi jawatankuasa khas itu, ada di antara pesara tentera yang tidak berpencen akibat pencen awal, ada yang tidak berpendapatan tetap dan sebagainya. (Hrkh)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Biar rakyat Kelantan dapat tanah, bukan macam di Teregganu, pemimpin-pemimpinnya yang diberi (sebenar ambil sendiri atau rampas) tanah. Itulah contoh muqaddimah kerajaan kebajikan PAS.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails