Saturday, April 02, 2011

Khadafi Pemimpin Gila -Al-Qaeda

KL 2 aPR 11: Majalah al-Qaeda, Inspire, terbitan MaC 2011 menampilkan tema pergolakan di Libya. Pada majalah tersebut, pemimpin Libya Muammar Khadafi dikatakan sebagai orang gila dan pemimpin palsu.

Dari laman Indian Express, Jumaat, 1 April 2011, majalah edisi ke lima yang hanya terbit di internet ini menampilkan sebuah artikel utama yang ditulis oleh ulama besar al-Qaeda, Anwar al-Awlaki, berjudul "Tsunami Perubahan".

Pada artikel ini dikatakan, Khadafi akan jatuh dan akan dikenal oleh sejarah sebagai pemimpin palsu paling gila yang pernah ada. Hal ini, ujar Awlaki, adalah kerana berbagai kontradiksi, kebohongan, berbagai kebodohan dan konspirasi telah dilakukannya.

Majalah tersebut juga menghadirkan tulisan dari pemimpin kedua al-Qaeda yang juga mengatakan hal yang sama mengenai Khadafi. Dia mengatakan, Khadafi adalah musuh Allah yang harus dibasmi.

"Kami tidak tahu mana yang lebih lucu. Kontradiksi bahawa Khadafi mengutip dirinya sendiri di dalam buku hijau atau bagaimana dia memulai wawancara melalui BBC dengan tawa yang angkuh," ujar Zawahiri. Buku hijau adalah buku prinsip-prinsip dasar Libya yang ditulis oleh Khadafi.

Al-Qaeda tidak secara langsung mengungkapkan pandangannya terhadap pergolakan di Timur Tengah, namun mereka mengatakan pemimpin negara-negara bergejolak telah ketahuan belangnya.

"Para musuh Allah yang murtad dan berlagak seperti bintang besar memperlihatkan kepada dunia kebohongan, penipuan dan kepemimpinan tirani mereka," tulis sebuah catatan di majalah tersebut.

Catatan tanpa nama penulis ini mengatakan warga Libya telah berusaha untuk melawan pemimpin palsu ini untuk alasan yang tepat. Mereka mengatakan di antara semua diktator Timur Tengah, Khadafi adalah pemimpin terburuk dan terkonyol.

"Kami meminta saudara-saudari kami di Libya untuk meneruskan perlawanan melawan rejim Khadafi dan bersabar sampai tirani runtuh," tulis catatan tersebut lagi.

Majalah berbahasa Inggris ini pertama kali terbit pada bulan Julai yang salah satu artikelnya memuat tulisan Osama bin Laden dan Awlaki. Pada edisi perdana juga terdapat artikel yang berjudul “Make a Bomb in the Kitchen of Your Mom" yang mengajar membuat bom paip dengan bahan seadanya, yang boleh didapati bahkan bisa di dapur rumah.

Majalah ini termasuk ke dalam jaringan media Al Qaeda, Al Fajr Media Center, yang bertujuan untuk memberikan propaganda bagi para militan di negara-negara Barat.

Jabatan Pertahanan Dalam Negeri Amerika (DHS) mengaku bimbang dengan penerbitan majalah ini dapat menginspirasi warga Amerika untuk melancarkan serangan di masa depan. (IH)

Lihat lagi...

Sebelum ini..
E-Buku IH-30: Ke Arah T/Tengah Yang Islamik?

E-Buku IH-30: Ke Arah T/Tengah Yang Islamik?

2 comments:

Anonymous said...

siapa sahaja yang mengeluarkan kenyataan SOKONG atau TENTANG al-Qaeda patut diragui kata2nya

alqaeda adaaah FITNAH licik kepada orang2 islam

Ali Mahmud said...

Itu pemikitan membodohkan orang Islam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails