Tuesday, March 15, 2011

Baru! Majalah Wanita Terbitan Al-Qaeda 'Al-Samikha'

Majalah wanita Al Qaeda, Al-Samikha

KL 15 Mac 11: Setelah meluncurkan majalah propaganda Inspire, kelompok militan Islam Al Qaeda kini menerbitkan majalah khusus wanita. Majalah ini menampilkan rupa-rupa artikel mulai dari tips kecantikan hingga tips melancarkan serangan bom syahid.

Seperti disiarkan dari laman Fox News, Isnin, 14 Mac 2011, majalah yang diberi nama Al-Shamikha (Wanita yang megah) setebal 31 halaman merupakan terbitan pertama majalah yang dikhususkan bagi militan wanita, ataupun isteri bagi suami yang militan.

Pada salah satu artikel di majalah itu, dimuat wawancara khusus seorang isteri anggota Al Qaeda. Wanita yang disebut Umm Muhamad tersebut memuji keberanian almarhum suaminya dalam melancarkan serangan syahid di Afghanistan.

Artikel lainnya, yang ditulis oleh seorang wanita, memberikan tips bagaimana membesarkan anak seorang diri setelah suami mereka tewas terbunuh di medan jihad. Di artikel tersebut, penulis menyeru kepada wanita Al Qaeda untuk menyerahkan nyawa mereka demi tegaknya Islam.

"Dengan menjadi martir, orang-orang yang beriman akan mendapat keamanan, keselamatan dan kebahagiaan," tulis artikel tersebut.

Tidak hanya menampilkan anjuran jiihad, majalah juga memuat artikel kewanitaan. Diantaranya adalah tips melakukan masker madu, etiket, pertolongan pertama dan mengapa wanita tidak boleh mengusap wajah dengan handuk terlalu keras.

Edisi berikutnya sudah diputuskan, akan ada artikel perawatan wajah dan bagaimana melancarkan jihad elektronik. Majalah ini termasuk ke dalam jaringan media Al Qaeda, Al Fajr Media Center, yang menerbitkan beberapa edisi majalah Inspire. Menurut editor Samikha, Saleh Youssef, majalah ini bertujuan untuk memberikan pendidikan kepada wanita dan turutserta mereka dalam perang melawan musuh Islam.

"Kerana wanita menempati hampir separuh dari populasi dunia, kerana mereka akan melahirkan generasi selanjutnya, musuh Islam tengah berusaha untuk mencegah wanita Muslim mengetahui kebenaran agamanya dan perannya. Mereka (Musuh Islam), tahu apa yang akan terjadi jika wanita turun berjihad," ujar Youssef. (IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails