Wednesday, November 17, 2010

Nikah Sah, Juru Nikah Palsu, Denda RM800, Mudah ke Nikah?


MENGAKU SALAH...pasangan warga Indonesia Nordin (kanan) dan Uswatun (dua dari kiri) diiringi penguat kuasa Jawi selepas perbicaraan semalam.


Nurdin (kiri) dan Uswatun yang didenda RM800 kerana menggunakan jurunikah
sindiket di Mahkamah Rendah Syariah Kuala Lumpur semalam.

Pasangan warga Indonesia Nordin (atas kanan) dan Uswatun (atas dua dari kiri) diiringi penguat kuasa Jawi selepas perbicaraan semalam.


KL 12 NOV 10: Sepasang 'suami-isteri' warga Indonesia yang berkahwin menggunakan khidmat jurunikah sindiket didenda RM800 setiap seorang oleh Mahkamah Rendah Syariah di sini semalam selepas mereka mengaku bersalah terhadap pertuduhan berkahwin tanpa kebenaran.

Menurut kertas pertuduhan, mereka melakukan kesalahan itu di No. 51, Lot 2242, Kampung Pantai Dalam di sini Sabtu lalu. Hakim Syarie Khairul Azwadi Mohamed Noor memutuskan demikian setelah mengambil kira pengakuan bersalah yang dibuat oleh tertuduh pertama, Uswatun dan tertuduh kedua, Nurdin (masing-masing berumur lingkungan 30-an) terhadap pertuduhan yang dibacakan terhadap mereka.

Sementara itu, menurut sumber lain, dua warga Indonesia (seperti di atas) yang terbabit dalam upacara pernikahan menggunakan sindiket diketuai ‘Pak Hashim’ empat hari lalu, terpaksa melupakan seketika hasrat mereka untuk bergelar suami isteri selepas kedua-duanya didenda RM800 setiap seorang atas tuduhan bernikah tanpa kebenaran pendaftar.

Hakim Syarie Khairul Azwadi Mohamed Noor menjatuhkan hukuman itu terhadap Uswatun dan Nurdin (umur tidak dinyatakan) di Mahkamah Rendah Syariah, di sini, semalam, selepas mahkamah menerima pengakuan salah mereka.

Bagaimanapun, kedua-dua mereka hanya perlu membayar RM150 setiap seorang kerana mereka dibenarkan menambah daripada wang jaminan yang dikenakan terhadap mereka sebelum ini iaitu masing-masing RM650.

Kedua-dua tertuduh yang hanya menundukkan muka turut berdepan hukuman penjara 12 hari sekiranya mereka gagal membayar denda seperti yang diperintahkan mahkamah. Mahkamah juga memerintahkan barangan hantaran milik pasangan itu dilupuskan. Mengikut pertuduhan, mereka di dakwa melakukan di sebuah rumah di rumah No 51, Lot 2242, Jalan Kubur, Kampung Pantai Dalam dekat sini, jam 7.45 malam pada 13 November 2010.

Pasangan itu masing-masing didakwa mengikut Seksyen 39 dan Seksyen 40 Akta Undang-undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) 1984 yang memperuntukkan hukuman mengikut Seksyen 40 (2) yang boleh didenda tidak melebihi RM1,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Dalam prosiding semalam, kedua-dua tertuduh memohon supaya hukuman yang dikenakan kepada mereka diringankan kerana masih menanggung keluarga. Bagaimanapun, Pendakwa Syarie Mohd Sohibul Kahfi daripada Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal kerana mereka bukan saja melakukan kesalahan berdasarkan undang malah turut melanggar hukum syarak.

Sebelum menjatuhkan hukuman, Khairul Azwadi sempat menasihati kedua-dua tertuduh supaya tidak mengulangi perbuatan mereka dan mengikut prosedur serta undang-undang yang ditetapkan di negara ini.

“Perkahwinan adalah sesuatu digalakkan dalam Islam untuk menambahkan bilangan zuriat dan generasi yang akan mengembangkan Islam.

“Namun, perkahwinan itu perlu mengikut prosedur terutama hukum syarak. Jika kamu atau mana-mana pihak mempunyai masalah mengenai wali, kamu boleh merujuk kepada pihak bertanggungjawab untuk menyelesaikan perkara itu,” katanya.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Terima kasih Tuan Hakim, nampaknya jurunikahnya palsu, nikahnya tidak palsu, tidak dengar pun kena nikah semula. Al-hamdulillah, mudah juga nikah, cuma kena bayar denda. Kalau tak mampu nak bayar kena masuk penjara? Jadi, susah juga nak buat kerja halal? Tidak mudah juga, sedangkan Islam suruh permudahkan perkahwinan.. (AK)

Sebelum ini..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails