Monday, August 30, 2010

B/Islam Masuk Masjid: UM Serang Selayang Pula

KL 30 Ogos 10: Utusan Malaysia diberitakan meneruskan serangannya terhadap ahli parlimen pembangkang bukan Islam yang mengunjungi surau dan masjid dalam bulan Ramadan itu. Selepas kunjungan kontroversi ahli parlimen Serdang Teo Nie Ching ke sebuah surau di Kajang minggu lalu, kali ini ahli parlimen PKR, William Leong Jee Keen pula menjadi sasaran Utusan kerana mengunjungi Masjid at-Taqwa, Selayang Baru.

Mingguan Malaysia - akhbar milik kerajaan itu - melaporkan bahawa ahli parlimen Selayang itu diberi kebebasan berada di saf paling hadapan dalam masjid berkenaan. Di bawah tajuk "Kesucian masjid terus dinodai", akhbar itu memetik sebuah laman blog, yang menyebut, pihak yang bersekongkol membenarkan William memasuki ruang solat masjid tersebut adalah orang Melayu yang beragama Islam.

Akhbar itu menyebut, tindakan itu terbongkar "cuma sehari selepas umat Islam di negara ini dikejutkan dengan tindakan Teo 'bertaskirah' di ruang solat Surau Al-Huda, Kajang Sentral tanpa menutup aurat". Dalam kenyataan semalam Teo menjelaskan bahawa beliau hanya berucap secara ringkas mengenai peluang pendidikan di bawah kerajaan Selangor apabila diminta menyampaikan sepatah dua kata.

Akhbar tersebut seterusnya memetik lamanweb berkenaan sebagai berkata Willaim menggunakan 'modal' yang sama, iaitu bantuan kepada masjid untuk memasuki ruang solat, seterusnya menyampaikan ceramah kepada umat Islam di masjid tersebut.

Perbuatan wakil rakyat PKR itu, lapor Utusan lagi, bukan sahaja memperkecilkan arahan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) yang melarang orang bukan Islam memasuki ruang solat tetapi turut menghina kesucian agama Islam. Majlis sumbangan yang disampaikan oleh William tu disiarkan oleh sebuah akhbar semalam. (AK)

Komen Blog Ibnu Hasyim: Itulah permainan politik UMNO, memperalatkan akhbar.

Ada kaitan...

2 comments:

mr edz said...

nama pun Umno.. sekarang ni orang tak pakai dah jahat serupa yahudi.. orang pakai jahat serupa UMNO

Anonymous said...

walaupun muslimah, tidak wajar berada didepan makmun lelaki utk memberi walau sedikit ucapan, inikan pula non-muslim wanita di ruang solat, wajarkah ? lupakan umno atau pas yg dipersoalkan bertapa longgarnya tolenrasi, buat malu je !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails