Wednesday, December 16, 2009

Somalia: Laksana Hukum Islam Dlm Apa Keadaan Sekalipun.


Mohamed Ibrahim, 48, testifies before being stoned by militants from Hizbul Islam for illicit sexual intercourse with a woman in the Afgoye district, December 13, 2009. Ibrahim was sentenced to death by a local Islamic court after he was found guilty of infidelity.

Moments before his execution, his hands still free, Mohamed Abukar Ibrahim is buried in the ground

Moments before his execution, his hands still free, Mohamed Abukar Ibrahim is buried in the ground

SEORANG lelaki menimbus tanah di dada Mohamed.

Horror: Mohamed Abukar Ibrahim is stoned to death by militants from the Hizbul Islam group in the Afgoye district of Somalia yesterday

BEBERAPA orang merejam Mohamed sehingga mati.

MOGADISHU - Sekumpulan militan Islam memaksa penduduk melihat mereka merejam seorang lelaki sehingga mati kerana berzina di Somalia, lapor sebuah akhbar semalam. Kumpulan itu turut membunuh seorang lelaki kerana didakwa sebagai pembunuh.

Menurut beberapa saksi, hukuman itu mencetuskan pertempuran senjata antara kumpulan tersebut dengan kumpulan lain dengan mengakibatkan tiga militan terbunuh. Kejadian berlaku di Afgoye, 32 kilometer dari sini pada Ahad lalu.

"Tiga anggota pejuang kumpulan Hizbul Islam terbunuh dan lima lagi cedera apabila mereka saling bergaduh antara satu sama lain," kata seorang pekedai, Halima Osman.

"Sebahagian anggota kumpulan itu mahu menangguhkan hukuman manakala yang lain menentangnya.

"Anggota-anggota itu kemudian berbalas tembakan.

"Kumpulan yang menentang hukuman itu tewas dan kemudian melarikan diri," tambahnya.

Sebelum dijatuhkan hukuman mengikut undang-undang syariah, Hakim Osman Siidow Hasan memberitahu penduduk, dua lelaki itu mengaku melakukan kesalahan selepas siasatan dilakukan.

Seorang wanita yang mengaku melakukan hubungan seks di luar nikah turut dihukum 100 kali sebatan.

"Ini merupakan hari penghakiman," kata Osman kepada orang ramai.

"Kami telah melakukan siasatan dan mereka sudah mengaku," tambahnya.

Hukuman itu dibuat selepas pertempuran antara kumpulan yang menentang dan kumpulan yang mahu hukuman itu dilaksanakan dengan segera berakhir.

Seorang anggota keluarga mangsa yang dibunuh kemudian menembak mati penembaknya yang telah ditangkap.

Pesalah zina tersebut, Mohamed Abukar Ibrahim ditanam di dalam lubang sehingga ke dada dan direjam sehingga dia mati. "Saya tidak sanggup untuk melihatnya," kata seorang lelaki, Ali Gabow.

Menurutnya, seorang wanita yang mengaku berzina itu dihukum 100 kali sebatan kerana dia menyatakan dirinya masih belum berkahwin. - Agensi

Komen Blog Ibnu Hasyim: Walau bagaimanapun bentuk berita yang kita dapat samada tepat atau tidak, yang penting umat Islam tetap mahu kehidupan mereka tetap di bawah perundangan dan cara hidup Islam, walau dengan apa cara dan keadaan sekalipun. Walau berjalan lancar atau tidak, yang penting hukum itu lebih baik dari hukum ciptaan manusia. Demikian antara sesetengah pandangan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails