Monday, November 30, 2009

Awas, Filem 'Ulaanbaatar, Paris, Kuala Lumpur' Al-tantuya.

HALAMAN HIBURAN
"TEMAN jangka filem drama bersiri ini akan mendapat kekangan dari penapis filem Malaysia dan sungguh bertuah jika dilulustayang. Walau bagaimanapun rakyat Malaysia akan berusaha menyaksikannya agar tidak meninggalkan lakunan yang dibintangi oleh bintang Hong Kong terkenal."

Demikian lapuran dari Menurut blog itu lagi, telah terbukti berita tersebut menjadi tatapan & tumpuan oleh masyarakat negara luar selain turut diberi liputan luas di negara ini. Juga ini menunjukkan bahawa isu semasa ini amat menarik untuk diperhalusi akan kebenarannya yang sebenar. Penangan dan liputan meluas mengenai pembunuhan model dan penterjemah dari Mongolia, Altantuya Shaariibuu yang dibunuh dan diletupkan dengan kejam menggunakan bom C4 sebelum ini, menyebabkan TVB Hong Kong merancang untuk menayangkan kes pembunuhan Altantuya dalam drama siri emas pada tahun 2010 nanti.

Ramai sudah tahu, Altantuya Shaaribuu dijumpai mati pada Oktober 2006. Abdul Razak Baginda, kawan rapat kepada Najib dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan membunuh tetapi kemudian dibebaskan. Dua anggota polis Chief Inspektor Azilah Hadri, 32, dan Korporal Sirul Azhar Umar,36, didapati bersalah dan dihukum mati. Menurut laporan itu lagi, bekas wartawan Susan Loone mengatakan bahawa Hong Kong akan menghasilkan sebuah drama siri berdasarkan pemberitaan seorang wartawan Perancis, Arnaud Dubus tentang pembunuhan Altantuya dari akhbar La Liberation.

Drama bersiri tersebut akan dinamakan “Ulaanbaatar, Paris, Kuala Lumpur”. Watak Altantuya akan dimainkan oleh Sonija Kwok, Najib Tun Razak oleh pelakon veteran Kwok Fung, Razak Baginda oleh Bill Chan Sek Sau dan Rosmah Mansur oleh Rebecca Chan. Sama ada berita harian ini akan direalisasikan atau tidak, yang pentingnya kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu mempunyai cukup untuk semua elemen yang diperlukan oleh sebuah filem. Cerita ini menglibatkan politik, skandal perempuan, senjata api, pembunuhan, sesuai untuk perfileman.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Kita tunggu dan tonton ramai-ramai kalau kedatangan filem itu menjadi realiti. Mungkin ianya akan menjadi suatu bahan sejarah dalam kepimpinan negara Malaysia, atau sekurang-kurang dapat mencungkil kembali tragedi yang tidak dapat dilupakan. (AK)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails