Sunday, February 25, 2024

Hak Melayu & Bukan Islam.. Rizab Melayu mengecil.

 

Zaharah (tengah) dalam sidang media di Tapak Sejarah Wali 7 Kampung Sungai ChinChin, Batu 7, Gombak, Selangor pada 23 Feb 2024. (FOTO: HARAKAHDAILY/Muhammad Zharif Zulkiflee)

Tanah rizab Melayu di Semenanung Malaysia makin mengecil 

GOMBAK: “Semenanjung Tanah Melayu adalah tanah orang Melayu,kenapa pula orang Melayu hendak diusir?”

Itu penegasan yang diutarakan Penyelidik Sejarah dan Penulis Ahli Arkeologi, Zaharah Sulaiman susulan isu polemik projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) membabitkan kampung warisan sejarah Islam Melayu di Kampung Sungai ChinChin, di sini.

“Orang Melayu adalah asal penduduk di sini sejak ribuan tahun dan bukannya baharu 134 tahun serta mempunyai darah daging di sini sebagai perkampungan kecintaan mereka.

“Kenapa orang lain yang baru datang dalam 100 tahun atau 70 tahun atau 50 tahun pula yang dianggap sebagai penduduk asli di sini?

“Di Kampung Mukmin Warisan Mukmin,(juga di Gombak)…mereka (penduduk) telah diberi ataupun akan diberi pampasan cuma sebanyak RM30,000. Celah-celah gigi sahajalah RM30,000 itu. Nak buat apa, sebabnya dengan RM30,000 itu?

“Nak buat rumah tak boleh nak berhutang dengan bank? Nak sewa rumah pun tak cukup nak bayar deposit lagi, RM3000 itu macam perbodohkan penduduk,” katanya.

Zaharah berkata demikian dalam  sidang media Selamatkan Tanah Warisan Melayu Islam Gombak Utara Daripada Jajaran ECRL di Tapak Sejarah Wali 7, Kampung Sungai ChinChin, Batu 7, di sini semalam.

Turut hadir ialah Pengerusi UMMAH, Mohd Zai Mustafa; Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Gombak, Mohamed Yusof Sulaiman; Biro Guaman Jawatankuasa Bertindak Gombak, Zolazrai Zolkapli; serta wakil kepada ADUN Gombak Muhammad Hilman Idham.

Menurut Zaharah lagi, Tanah Rizab Melayu kini semakin mengecil di seluruh Semenanjung Malaysia.

“Tanah Rizab Melayu makin mengecil. Kalau kita lihat dekat Wilayah Persektuan sahaja dah tinggal satu persen. Itu pun nak lagi ditindas lagii. Di sebelah Gombak ini lagilah,” luahnya.

Beliau turut menyuarakan perasaan hairan mengapa tanah orang Melayu dikacau, tetapi tanah dan ladang orang kaya dan pedagang  bangsa lain  serta bangsa asing di negara ini tidak diusik pun untuk dimajukan pembangunan?

“Jika mereka mahukan mengambil tanah penduduk di situ mesti bayar sekurang-kurangnya RM5 juta dan tempat dialihkan mestilah mempunyai nilai yang sama seperti ada sungai dan ekosistem lainnya,” tegas beliau.

Zaharah turut mengulas sejarah perjuangan orang Melayu selaku penduduk asal di Kampung Sungai ChinChin.

“Kita (orang Melayu) dah duduk sini ribuan tahun. Tanah tak dapat, lombong tak dapat, nak tanah-tanah apa ini yang dia nak sedekahkan tak ada tanah yang kita duduki berpuluh-puluh tahun itu yang itu nak diambil juga? 

“Apa bangsa pemimpin yang kita ada hari ini? Pemimpin yang kita letak dekat atas itu yang dipilih oleh rakyat tapi tak nak dengar cakap rakyat,” hujah beliau.

Tambah Zaharah lagi: “Jadi apa yang kita nak ialah  jangan kita dikacau. Sudahlah tanah itu sekangkang kera, tak sampai setengah ekar, tak sampai suku ekar. Nak suruh pindah sewa tempat lain dengan RM30,000. Bukan RM300 ribu, tapi RM30,000.

“Dia (ada) offer (buat tawaran) memang ada perbincangan tahun 2022 ke 2021, tetapi perbincangan itu tidak muktamad dan tidak ada perincian yang selesai menyelesaikan masalah ini. Tak ada. ia terhenti kat situ saja,” katanya. – HARAKAHDAILY 24/2/2024

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Hak Melayu & Bukan Islam.. Rizab Melayu mengecil.

I. Islam bukan perkauman, bahkan bantu bukan Islam dalam pemerintaahan Islam. Al-hamdulillah!

Zamakshari menyampaikan angpau kepada salah seorang tetamu dalam Majlis Sambutan Tahun Baru Cina Peringkat Negeri Kelantan di Dewan Perniagaan Cina di Kota Bharu, Kelantan pada 23 Feb 2024. (FOTO: HARAKAHDAILY/ Rizal Tahir)

(Sila rujuk 'Kelantan peruntukkan RM1 juta buat bukan Islam – HARAKAHDAILY 24/2/2024)


II. Penduduk Gombak rayu Sultan, Perdana Menteri, Menteri Besar 

Mohd Zai (tengah) dalam sidang media di Tapak Sejarah Wali 7 Kampung Sungai ChinChin, Batu 7, Gombak, Selangor pada hari ini, 23 Feb 2024. (FOTO: HARAKAHDAILY/Muhammad Zharif Zulkiflee)

(Sila rujuk 'Penduduk Gombak rayu Sultan, Perdana Menteri, Menteri Besar'  – HARAKAHDAILY 24/2/2024)

Penyelesaian

Kepada umat dan rakyat Malaysia, kembalilah kepada Islam, realiti kehidupan rakyat, yang membawa kebahagiaan dari dunia hingga akhirat. Sesuai dengan Perlembagaan Persekutuan, Islam & kepelbagaian agama, Kuasa Sultan dan Raja Melayu.

Tapi demi Islam, demi tolak rasuah, jangan lupa 'UNDI PAS & gang.. 

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

2 comments:

Anonymous said...

MOLAI DARI ARI INI TAK SEBUT LAGI PAPANON DAH ... AMIN

TOBAT LAHUM MM... AMIN

MOLAI DARI ARI INI TAK NAK SEBUT ANAK ANOK PAPANON LAGI.... AMIN

TOBAT LAHUMMM .. AMIN

MOLAI DARI ARI INI KITA SEBUT...

PAPANGANG.... AMINNNN


KALAS

Anonymous said...

Ringgit Malaysia lebih rendah dengan nilai matawang Kina Papua New Guinea

Ringgit paras paling rendah, Terlemah Sejak 1998 & Terburuk di Asia Tahun Ini. Mata Wang Kina Papua New Guinea hampir menyamai nilai ringgit Malaysia

Ringgit turun sebanyak 0,5% menjadi 4,7703 per dolar, terlemah sejak tahun 1998. Ringgit merupakan mata uang dengan kinerja terburuk di Asia tahun ini setelah yen.

Malaysia juga mencatat penurunan ekspor selama tujuh bulan berturut-turut hingga bulan September, sebagian disebabkan oleh perlambatan yang terjadi di China, mitra dagang terbesarnya.

Tidak membantu sama sekali kesusahan Rakyat.

Mata Wang Kina Papua New Guinea hampir menyamai nilai ringgit Malaysia... Sangat memalukan

Banganggg..!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails