Friday, January 22, 2021

Dilarang meniru gaya hidup rakyat Koea Selatan. Mengapa?

 

Budaya hidup remana Korea Selatan
HALAMAN HIBURAN

Dihukum penjara jika tonton program hiburan Korea Selatan

Pyongyang: Rakyat Korea Utara akan dihukum jika didapati didapati menonton program hiburan dari Korea Selatan termasuk drama bersiri.

Bukan itu saja, mereka juga dilarang meniru gaya rakyat negara jiran itu berbual, lapor media tempatan.

Peraturan itu diumumkan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un yang melancarkan perang terhadap pengaruh luar dan menyeru kepada hiburan tempatan yang lebih baik.

Peraturan itu termaktub dalam satu undang-undang baru yang mula dikuatkuasakan akhir tahun lalu.

Perincian peraturan itu dimuat turun Daily NK, laman web yang berpengkalan di Korea Selatan yang melaporkan dari sumber di Pyongyang.

Jika didapati bersalah, rakyat Korea Utara akan berdepan hukuman 15 tahun penjara.

Hukuman itu juga terpakai kepada ibu bapa jika anak mereka di dapati melanggar peraturan berkenaan.

Perincian di dalam web itu menyatakan rakyat negara berkenaan dilarang membaca bahan dari media Korea Selatan, menerbitkan atau mengedarkan kandungan lucah, menggunakan televisyen tidak berdaftar, radio, komputer telefon bimbit dari luar serta peranti elektronik.

Sebuah majalah yang diterbitkan di Jepun, Rimjin-gang turut melaporkan perkara sama berdasarkan maklumat sumber di Korea Utara.

Laporan yang disiarkan awal bulan itu menyatakan undang-undang itu turut melarang rakyat Korea Utara berbual atau menulis seperti negara jiran. (Agensi)


Komen Weblog Ibnu HasyimGambar di atas adalah gambar gaya hidup remaja di Korea Selatan kononnya, walaupun tidak semua. Contohnya gadis di bawah ini tidak begitu, dia memilih Islam..

Kemunculan gadis cantik bertudung litup dan berjubah, sering kelihatan di media sosial. Namanya Ayana Moon Jihye ini berumur kira-kira awal tahun 20an dan berasal dari Seoul, Korea Selatan. Baru memeluk Islam beberpa tahun lalu, dan kini kerap berada di Malaysia kerana kerjaya sebagai seorang model muslimah bagi sebuah jenama pakaian muslimah di Malaysia.

Dikatakan, dalam tempoh beberapa tahun Korea Selatan menjadi semakin popular di kalangan rakyat Malaysia. Ini adalah disebabkan oleh industri hiburan mereka turut menjadi kegilaan remaja-remaja kita. Drama Korea dan K-Pop antara penyumbang terbesar kepada situasi tidak sihat ini.


Mungkin histeria kegilaaan remaja ini jugalah yang ditakuti oleh Korea Utara..

IHtv

3 comments:

Anonymous said...

Kah355x!
Nafsu lobai jadian..!

Anonymous said...

Nafsu presiden pkr tak ikut hukum. Nafsu lebai ikut hukum syara'.

Anonymous said...

Ikut hukum nenek ko!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails