Sunday, November 22, 2020

Turki berjaya imbangi ekonomi sebab wabak Covid-19. Apa boleh dipelajari?

 


1. Turki Diantara Negara Yang Berjaya Mengimbangi Ekonominya yang Disebabkan Wabak Covid-19

Covid-19, yang mengancam ekonomi dan kesihatan manusia, menyebabkan kejatuhan ekonomi yang tidak dapat dilihat sejak Perang Dunia Kedua.

Krisis yang disebabkan oleh wabak jenis baru coronavirus (Covid-19) menjadikan ekonomi dunia di ambang jurang, potensi eksport Turki semakin menarik perhatian.

Covid-19, yang mengancam ekonomi dan kesihatan manusia, menyebabkan kejatuhan ekonomi yang tidak dapat dilihat sejak Perang Dunia Kedua.

Manakala pengeluaran di kilang di banyak negara terhenti, beberapa syarikat runcit terpaksa menutup kedai mereka. Kira-kira 500 juta pekerjaan hilang di seluruh dunia dalam beberapa minggu.

Manakala  Covid-19 menghancurkan hierarki tidak rasmi dalam ekonomi global, ekonomi seperti China menonjol sebagai "pemenang" krisis yang relatif, sementara ekonomi Kesatuan Eropah (EU) menonjol sebagai "pecundang".

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh bank pelaburan UBS, yang beribu pejabat di Zurich, China diharapkan dapat meningkatkan pangsa pasarnya dalam pengeluaran ekonomi global sekitar 9 peratus pada periode dari 2019 hingga 2021.

EU dijangka kehilangan 3.5 peratus bahagiannya dalam ekonomi global antara 2019 dan 2021, kerana krisis Covid-19.

Selain EU, yang kalah termasuk Rusia dan selain Covid-19, ada juga England yang berjuang dengan Brexit.

Manakala Turki dan Korea Selatan adalah antara negara-negara pemenang, dinyatakan bahawa Amerika Syarikat (AS), ekonomi terbesar di dunia, secara kasarnya akan mengekalkan kedudukan ini tahun depan.


2. Covid-19, Jumlah Pesakit Sembuh di Turki Cecah 338.239

Dalam perjuangan menghadapi wabak jenis baru coronavirus (Covid-19), di Turki kematian akibat Covid-19 yang dicatatkan dalam masa 24 jam adalah 84 orang.

Dengan demikian jumlah orang yang kehilangan nyawa sejak awal wabak adalah 10,887.

Dalam tempoh yang sama, 141, 944 ujian dilakukan dan 2,516 kes baharu dikesan.

2,018 pesakit dibenarkan keluar dari hospital dan jumlah pesakit yang telah menyelesaikan rawatan dan sembuh adalah meningkat kepada 338,239.

(IH)

Hibur Hibur Sikit: Album 1 

1 comment:

Anonymous said...

Wahai si bahlol 'mandor balaci' barua Kepada RBA M'sia!

Masih mencarut lagi? Anjing sekali makan tahi tetap makan tahi juga..

Mana jawapan ditunggu-tunggu? Yang takut berdepan hujah dan kenyataan. Yang otaknya dijajah DAP non Islamik.. Kalau bukan pondan, jawab ini dulu baru meroyan tak tentu hala!

Hanya itulah yang geng jilat pungkok tak basuh boleh meroyan. Dapat kuasa tapi tak tahu kerja. Tunggu masa nak rehat dipenjara.

Ha ha ha 22 bulan si bahlul perintah' asyik menipu saja.. Inilah akibatnya, ikut group Jilat juboq tak basuh, habis keturunan keluarga jadi jauh dari agama, jadi rosak. Kini terpaksa kuncu-kuncunya meroyan. Dan teruskan meroyan, hina ulama. Terus ulang-ulang tuduhan basi, idea baru dari tokey kulupnya dah habis, tak laku lagi.

Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman.. Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian end meneruskan hasut ganggu.. Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian end.

Kesian, masih jadi barua DAP lagi. Kesian. masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian end, barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, A/Rahman Talib an, budak kampung dan babi-babi buta tu.. Dah tak nampak? Berpaling tadah, dedak tak cukup ke?
kita kenai depa..

Ada pula betina-betina garit pakai purdah juga jilat juboq tak basuh kulup. Bangga pulak tu. Bangga pula anak bini mereka jadi begitu. Jadi macam hamba seks askar Jepun sebelum merdeka dulu. Jadi pelempias si kulup. Bertaubatlah.. tak besar mana umpan mata kail dedak itu.

Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin muflis segala.. padanlah jadi barua..

DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat, peluluq juboq tak basuh si kulup gian end. hi hi hi . Tak malu muka tembok pungkok babi..

Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Mereka bangga disebut macam tu. Juga kepada penjilat juboq tak basuh se dunia.. walau ada RBA (Red Bean Army) di Malaysia tajaan DAP..

Huuuuu. Itulah manusia berjiwa hamba manusia..
Hai manusia....... kembalilah kepada Tuhanmu.... Tuhan Maha Penerima taubat!! Pulanglah.. Pulanglah dari dunia bahlol tolol itu... syamdul..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails