Saturday, July 18, 2020

Hagia Sophia dibuka untuk semua. Hebatnya Islam!

HAGIA Sophia di Istanbul.- Foto/AFP
HAGIA Sophia di Istanbul.- Foto/AFP


ANKARA: Jurucakap Presiden Turki, Ibrahim Kalin, semalam menjelaskan masjid ikonik, Hagia Sophia akan dibuka untuk semua dan mozek bersejarahnya yang berusia lebih 500 tahun dikekalkan.
Beliau memberitahu CNN, mozek berkenaan adalah sebahagian daripada warisan kebudayaan Turki.
"Kami akan membuat beberapa penyusunan semula bagi memastikan ketika masyarakat Muslim solat, mozek berkenaan akan ditutup dan tidak disentuh," katanya.
Kalin turut menekankan, masjid itu dibuka bagi semua masyarakat termasuk Islam, Kristian, Buddha dan golongan atheis.
Beliau turut memaklumkan, kerajaan Turki turut menjemput termasuk paderi yang masih bersedih selepas bangunan itu kembali dibuka sebagai masjid.
Katanya, penganut agama minoriti di Turki mendapat hak sama rata sebagaimana rakyat lain.
Sehubungan itu, katanya, reaksi mengenai penukaran Hagia Sophia dari sebuah muzium kepada masjid adalah berdasarkan andaian dan sifat prejudis sedangkan Turki memberikan kebebasan dalam soal agama.
Hagia Sophia kali pertama dibangunkan sebagai gereja ketika Empayar Rom Timur pada abad keenam tetapi diubah menjadi masjid selepas penaklukan Uthmaniyyah di Konstantinopel pada tahun 1453.-AFP
Komen Weblog Ibnu Hasyim: 'Hagia Sophia dibuka untuk semua'.. Begitu hebatnya Islam, ertinya Islam untuk semua, bukan untuk bangsa-bangsa tertentu sahaja.

Hibur Hibur Sikit
H2S Pilihan: 14 -Turkish Nasheed

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails