Friday, April 19, 2019

Kematian Adib: Peguam Negara Dipersoalkan. -Pengusi UMMAH
Kematian Adib: Macam ada konspirasi umum afidavit?
KL: Pengerusi Gerakan Pembela Ummah (Ummah), Aminuddin Yahya mendakwa wujud konspirasi terhadap inkues membabitkan kes kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim.
Beliau dalam satu sidang media mempersoalkan tindakan Peguam Negara, Thommy Thomas yang mengumumkan afidavit kes berkenaan sedangkan proses inkues Adib sedang dijalankan dan hanya berbaki beberapa hari sahaja lagi.
"Kita mempersoalkan kenapa afidavit ini dibuat ketika inkues sedang berjalan, seolah-olah ada satu konspirasi yang dibuat oleh pihak tertentu, (iaitu) pihak atasan untuk mengatakan bahawa arwah Adib ini bukan mati disebabkan dipukul, tetapi disebabkan oleh dilanggar kenderaan yang berada di lokasi berkenaan pada malam tersebut," jelasnya.
Dimaklumkan, afidavit tersebut antara lain menyatakan bahawa kecederaan yang dialami Adib sehingga membawa kepada kematian bukan disebabkan oleh dipukul perusuh walaupun inkues kematian arwah Adib masih dijalankan.
Sehubungan itu, Aminuddin berpendapat bahawa tindakan Peguam Negara merupakan sesuatu yang tidak wajar dan bercanggah dengan prinsip undang-undang apabila afidavit diumumkan sebelum selesai inkues.
Sementara itu, Timbalan Pengerusinya, Kamaruzzaman Mohamad turut berpendapat konspirasi tersebut bertujuan untuk mengaburi kesilapan Peguam Negara yang membuat keputusan awal serta mendahului proses keadilan dan proses mahkamah berkenaan kes kematian arwah Adib.
"Jadi ini memperlihatkan seolah bahawa Peguam Negara sudah ada 'agenda setting' dia sendiri yang ingin dibuat terhadap kes Adib, dan keputusan dibuat tanpa melalui proses perundangan, melalui proses kehakiman yang sepatutnya dibuat.
"Ianya seolah-olah satu konspirasi daripada Pejabat Peguam Negara untuk satu kes yang istimewa dimana seorang penjawat awam dibunuh oleh sekumpulan perusuh dan seolah - olah kes ini ingin menutup kesalahan perusuh dan dijadikan keputusannya bahwa Adib meninggal kerana kemalangan, bukan dipukul perusuh," ujarnya dalam satu sidang media Ummah di Pejabat Muafakat, di sini hari ini.
Untuk rekod, afidavit yang disahkan Timbalan Pendakwa Raya, Hamdan Hamzah, menyatakan kematian Adib bukan akibat dipukul oleh sesiapa. – HARAKAHDAILY 18/4/2019

3 comments:

Anonymous said...

Al fathihah buat arwah...

Bursa saham kita konsisten merudum... Kesimpulannya dap seronok dapat memerintah dan syok dapat menyakitkan hati umat Islam. Konon merasakan diri tu kebal dgn kuasa yg ada.

Tapi realitinya, pelabur2 akan takut invest dalam sebuah negara yg diperintah penduduk minority. Tambah pulak jika sensitivity penduduk asal yg majority tu tak di jaga. Dgn kata lain pelabur takkan ambik risiko utk melabur di negara yg politiknya goyang. Syabas syabas

Anonymous said...

PENJAWAT awam beragama Kristian di Semenanjung kini boleh mengambil cuti tanpa rekod untuk Good Friday, kata ketua pengarah Perkhidmatan Awam.

The Malaysian Insight, 18 April, 2019

Ps: cuti tanpa rekod begini sepatutnya hanya utk agama rasmi negara. Nak wat camana kan. Kita sendiri yg memilih

Anonymous said...

Sesungguhnya Al-Baqarah 2:120 telah memberi amaran kepada umat Islam bahawa orang kafir tidak pernah redha terhadap agama Islam dan umat Islam. Mereka sentiasa berusaha untuk menghapuskan ajaran Islam dan menyesatkan umat Islam dan menindas hak umat Islam

Maka umat Islam yang mengundi parti kafir harbi DA-Pigs dan khadam-khadam liberal DA-Pigs adalah pengkhianat agama dan bangsa kerana DA-Pigs dan khadam-khadam telah menghina Islam dan menafikan hak umat Islam secara terang-terangan dari dulu, kini dan selamanya !

Semoga pengkhianat-pengkhianat tersebut insaf dan bertaubat kepada Allah dan menyokong dan mengundi parti Islam PAS dan sekutunya untuk menegakkan agama Islam dan membela hak umat Islam dan menggulingkan Pakatan Hancing yang telah kencing rakyat dengan pelbagai janji palsu dan fitnah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails