Tuesday, March 05, 2013

Ini 2 Kepala Polis Dipotong Di Samporna? -Video
SEORANG unit keamanan Malaysia dipenggal kepala oleh penganas Sulu. Menurut sumber yang berada di Bandar Semporna, Seorang pegawai dan empat anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) terkorban dalam serangan hendap oleh sekumpulan lelaki bersenjata di Kampung Sri Jaya, Siminul, Semporna, Sabah, Sabtu. 

(Itu berita yang tersebar, walau pun ada yang mengatakan ianya khabar angin, dan itu gambar lama. IH) 

Insiden di lokasi tersebut telah mengorbankan 5 anggota polis berlaku dengan amat kejam, mereka telah bergegas ke lokasi kerana mendapat laporan kononnya terhadap sekumpulan lelaki bersenjata api. 

Tiba ditempat kejadian, Anggota polis itu ditembak semasa menuju ke sebuah premis di kampung berkenaan dan mereka membalas tembakan untuk mempertahankan diri,seorang ditembak tepat dikepala manakala 3 orang lagi ditembak dengan menggunakan mesingan. 

Seorang lagi pada ketika itu dijadikan tembusan dan berakhir dengan kepalanya dipenggal. Kejadian di perkampungan atas air pada pukul 8 malam itu turut menyebabkan dua anggota kumpulan bersenjata terbabit terbunuh.

Kelima-lima anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Semporna itu ditugas untuk menjalankan siasatan di kampung berkenaan berikutan polis mendapat maklumat mengenai sekumpulan lelaki bersenjata di kampung itu.

(http://laksamanabukitbintang.blogspot.com/ Sumber )

 
Video: Enam Polis Dan Enam Penceroboh Terbunuh Di Samporna
Video..


Anggota polis mengawal ketat perkarangan Hospital Semporna bagi menanti ketibaan mayat anggota polis yang terbunuh. AZHAR MAHFOF/The Star

LAHAD DATU: Seorang lagi anggota polis terkorban dalam serangan hendap sekumpulan lelaki bersenjata di Kampung Sri Jaya, Siminul, Semporna, Sabah, menjadikan jumlah terkini anggota polis yang terkorban dalam insiden tersebut kepada enam orang. 


Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata enam anggota kumpulan bersenjata itu juga terbunuh dalam kejadian pukul 8 malam di perkampungan atas air itu. Dalam operasi 'menyelamat' yang dilancarkan hari ini dan berakhir kira-kira 7 malam, Ismail berkata polis turut berjaya mengeluarkan 19 anggota polis dengan selamat dari Kampung Sri Jaya Simunul itu.

Dalam sidang media kira-kira 9 malam Ahad di Felda Sahabat, Kampung Tanduo di sini, Ismail berkata enam mayat anggota polis yang terkorban itu di hantar ke Hospital Semporna. 

"Identiti mangsa akan dimaklumkan kepada anggota keluarga terlebih dahulu sebelum dipaparkan di laman web rasmi PDRM," katanya. 

Dalam sidang media terdahulu pagi Ahad, Ismail mengumumkan lima anggota polis terkorban dalam insiden itu manakala dua anggota kumpulan itu terbunuh. Dalam sidang media sebelum ini, beliau berkata kelima-lima anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Semporna itu ditugas untuk menjalankan siasatan di kampung berkenaan berikutan polis mendapat maklumat mengenai sekumpulan lelaki bersenjata di kampung itu.

Ismail juga memberitahu sidang media terdahulu itu bahawa anggota polis itu ditembak semasa menuju ke sebuah premis di kampung berkenaan dan mereka membalas tembakan untuk mempertahankan diri. Beliau turut menafikan terdapat insiden anggota polis yang didakwa menjadi tebusan kumpulan bersenjata itu dipenggal kepalanya.

"Itu hanya khabar angin dan saya minta orang ramai supaya tidak mempercayai sebarang khabar angin," katanya. Beliau memaklumkan keadaan di kampung berkenaan kini kembali seperti biasa.-BERNAMA

Ini Pula Gambar penceroboh maut dibelasah penduduk Semporna


Penceroboh_Maut

Penduduk Kampung Senallang Lama, Semporna membelasah sehingga mati penceroboh yang lengkap bersenjata M16. Ia disahkan oleh Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib. Gambar di atas dikatakan gambar penceroboh yang maut.

Menurut polis, lelaki 60-an tersebut berbangsa Sulu yang menyelinap masuk ke Kampung Senallang Lama melalui jalan pantai 5 pagi tadi. Kira-kira 80 penduduk dijadikan tebusan dengan mengarahkan mereka berkumpul di kawasan lapang oleh lelaki tersebut. 

Tindakannya menyebabkan 20 pemuda kampung tersebut naik angin dan bertindak menyerang dan membelasahnya hingga mati. Persoalannya, bagaimana tahap keselamatan di pengairan negara kita. Begitu mudah penceroboh menceroboh masuk.  

Mungkin mereka juga secara mudah masuk ke Sabah sebelum ini tetapi tak dihebahkan dan dihiraukan sehinggalah insiden pencerobohan kali ini. Kalau polis, mereka runding-runding dulu!!

 (http://www.ekeleh.com)

Gambar Penceroboh Sebelum Melancarkan Serang Hendap Di Semporna

Gambar ini di katakan diperolehi dari telefon bimbit penceroboh yang mati di tembak di Semporna. Penceroboh mengambil gambar kenangan mereka sebelum melancarkan serang hendap di Simunul dan sekitar daerah Semporna.(IH)


Lihat keseluruhan..

E-Buku IH-65: Kesultanan Sulu Darul Islam.

5 comments:

Anonymous said...

salam saudara,

video yang saudara opaparkan sebenarnya adalah insiden yang berlaku di selatan thai beberapa tahun yang lepas. saya masih memiliki video tersebut. sila buat kenyataan yang betul sebelum ia dijadikan propaganda dan pihak tuan akan dicemuh. sekian, salam.

Anonymous said...

BUKAN VIDEO SEBENAR. TAPI ADE YANG DIPENGGAL. TQ.

Unknown said...

tiada yg dipenggal hanya gambar ini digunakan untuk menjatuhkan moral pasukan keselamatan

Anonymous said...

dalam tulisan saudara yg saya faham seorg yg dipenggal/ tapi kenapa saudara letak gamabar 2 kepala yg dipenggal? kita sebagai penulis blog pakatan hendaklah berakhlak tinggi jgn ikut mcm cyber-tropper umno yg mmg kerja buat fitNAH..adakah kita pon sama mcm diaorg

Anonymous said...

Klu aq di beri peluang aq pn nk pegi berperang..jgn kata kepala aq pengal aq pijak pijak kepala pengkianat tu kat jaln raya leps tu aq campak mayat dia kat kmpung dia filipina....aq tak gentar dgn org filipina,, aq pn bole tembk kpala dieorg guna pumguns aq ne..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails