Wednesday, July 25, 2012

Mengapa Kafe Internet Ini Khas Untuk Wanita?

BEBERAPA wanita menggunakan komputer di kafe Sahar Gul, Kabul pada 22 Julai lalu. - AFP

KABUL - Sebuah kafe internet khas untuk wanita telah dibuka di sini baru-baru ini. Kafe itu diberi nama Sahar Gul sempena nama seorang pengantin perempuan berusia 15 tahun yang pernah didera dan dikurung oleh suaminya.

Kafe itu dibuka oleh sebuah kumpulan yang dikenali sebagai Wanita Muda Untuk Berubah. Menurut kumpulan itu, wanita tidak menggunakan kafe internet yang dikuasai lelaki di sini. Keadaan itu berlaku kerana wanita berdepan dengan gangguan daripada lelaki, kata kumpulan tersebut.

"Sebagai usaha menyediakan akses internet kepada wanita, kami kerap mengadakan sesi latihan untuk gadis bagi mengajar mereka tentang cara menggunakannya dan pentingnya media sosial sebagai cara meningkatkan kesedaran berhubung hak mereka," kata pengurus kafe tersebut, Tooba Ahmadyar. - AFP

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Wanita muda untuk berubah.. Berubah ke arah mana? Ke arah meninggalkan Islam secara tidak sedar dengan mengambil budaya barat? Contohnya, dari wanita Afghanistan pakai pakaian mnutup aurat (borga) kepada pakai tudung nampak rambut seperti gambar di atas. Perlu diteliti perencanaan musuh-musuh Islam?

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails