Saturday, May 01, 2010

Saingan Model Bertudung Ini, Haram!


Sebahagian daripada 31 finalis Pencarian Model Tudung Fareeda bersedia untuk sesi akhir latihan di Plaza Masalam, Shah Alam semalam.

SHAH ALAM Plaza Masalam di sini hari ini akan menjadi medan persaingan sengit 31 orang wanita yang mengidamkan kejuaraan sempena acara final pertandingan Pencarian Model Tudung Fareeda.

Apa yang menarik, barisan finalis pertandingan itu bukan sekadar gadis jelita yang merupakan pelajar institusi pengajian tinggi tempatan tetapi juga wanita yang sarat hamil. Pemilik Fareeda House of Scarf, Faridah Zakaria berkata, pertandingan yang akan bermula pada pukul 2 petang itu menampilkan calon-calon akhir yang berbakat dalam bidang peragaan fesyen terutama gaya tudung.

Katanya, peserta berusia antara 20 hingga 40 tahun itu mempunyai penampilan wajah Melayu serta campuran Arab. “Kesemua peserta cantik-cantik belaka dan ia mungkin memberi saingan sengit kepada para juri untuk memilih siapa paling layak bergelar juara,’’ katanya ketika ditemui pada sesi latihan pertandingan itu semalam.

Peserta akan diadili sepenuhnya oleh barisan lima panel juri termasuk dari Fareeda House of Scarf dan Kumpulan Utusan selaku penganjur. Juara akan membawa pulang hadiah RM3,000 dan 15 helai tudung Fareeda bernilai RM2,000 sementara hadiah kedua berupa wang tunai RM2,000 dan 10 helai tudung bernilai RM1,000.

Tiada pemenang untuk tempat ketiga tetapi tiga hadiah sagu hati akan diberikan berupa wang tunai RM500 dan lima helai tudung bernilai RM500 setiap seorang. Seorang peserta, Siti Nazira Abdul Aziz, 28, bertekad memberikan persembahan terbaik walaupun sarat mengandung tujuh bulan.

Suri rumah dari Klang itu sangat berminat dalam bidang peragaan dan begitu bersemangat untuk menyertai pertandingan itu. “Keadaan badan yang tengah sarat mengandung ini menjadikan penampilan saya unik berbanding orang lain,’’ katanya.

Pelajar Politeknik Seberang Perai, Pulau Pinang, Aida Adilah Al-Bakri Mustafa Al-Bakri, 22, pula sanggup datang dari jauh semata-mata untuk mencuba nasib. “Ibu, ayah, dua adik dan kawan rapat saya pun datang untuk beri sokongan,” jelasnya.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Walaupun model-model itu bertudung, tapi ia tetap salah dari sudut agama kerana mempamerkan aurat di khalayak ramai. Kerana 'bentuk tubuh wanita' masih aurat, walaupun bertudung atau berlapek. Maaf sekadar menjelaskan, takut masyarakat keliru, seolah-olah pameran tubuh begini dianggap kerja mulia dan tidak salah dari sudut agama.

Sama juga seperti artis atau aktres wanita yang mendedahkan aurat, namun bila bercakap berlapik 'Insya Allah', 'Al-hamdulillah' dan lain-lain seolah kerja mereka itu kerja mulia, pada hal sebenarnya kerja maksiat. Juruhebah tv memberi salam yang hukumnya sunat, tetapi membuka aurat itu hukumnya haram. Salam '1 Malaysia' bagaimana? Ikuti tulisan-tulisan lepas. (2MA)

Lihat sebelum ini...

4 comments:

Anonymous said...

salam to all...

salah satu didikan umno yang tak tahu halal haram dalam islam walaupun umno tu ramai islam tapi islam.

Syafrizal said...

Wanita masih dijaja dalam pertandingan. Takkan takde rasa sedikit pun malu? Astaghfirullah.

Anonymous said...

ponpuan zaman sekarang ,pakai je tudung tapi pakai seluar jens...bontot tetap mantap.maaflah kalau kasar bahasa.

Anonymous said...

As salam. Saya mohon owner blog delete post nie kerana ramai antara kami telah berhijrah dan tidak terlibat dgn peragaan lagi. Khilaf dari kami pada zaman lalu. TQ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails