Thursday, May 27, 2010

Aceh: Muslimat Dilarang Pakai Jeans Ketat, Skirt Mini. Wajarkah?

Muslimat Acheh Barat dilarang pakai jeans ketat, skirt mini

JAKARTA, 27 Mei 10— Jika anda seorang wanita Islam yang gemar memakai seluar jeans yang ketat atau skirt mini, maka daerah Acheh Barat, Indonesia bukan tempat sesuai untuk anda. Bermula semalam, pihak berkuasa syariah daerah atau Wilayatul Hisbah, mula menahan wanita yang mengenakan seluar jeans yang ketat.

“Bermula Rabu (semalam) kami memulakan langkah ini dan wanita yang memakai seluar ketat atau jeans akan diberikan skirt panjang untuk dipakai manakala jeans mereka akan disita,” kata ketua daerah Acheh Barat Ramli Mansur. Kira-kira 20,000 skirt panjang telah didermakan oleh kumpulan-kumpulan yang turut menyokong undang-undang kecil itu melarang pemakaian seluar pendek oleh kaum lelaki.

Namun, keberkesanan langkah ini hanya akan dapat dilihat apabila ketua daerah mengumumkan lokasi sesuai penguatkuasaan untuk undang-undang tersebut. “Selepas perasmian, kita akan mulakan operasi ini di tiga lokasi di ibu kota Meulaboh. Operasi ini akan dijalankan di Kaway XVI, Arongan Lambalek dan Nagan Raya,” kata beliau dipetik The Jakarta Globe.

Tetapi jika terdapat wanita Acheh Barat yang berharap undang-undang tersebut tidak akan berkesan, mereka perlu menunggu tempoh yang lama. “Saya harap orang luar yang datang ke Acheh Barat akan menghormati undang-undang kita di sini,” kata Ramli.

“Saya buat begini kerana itu adalah perintah Islam untuk menegakkan prinsip-prinsip Islam dalam keseluruhan Acheh terutamanya Acheh Barat,” kata beliau lagi.

Ramli berkata di bawah undang-undang itu, semua wanita perlu memakai baju kurung iaitu pakaian tradisional yang menutupi sebahagian besar tubuh dan mengenakan tudung. Beliau juga meminta supaya kedai-kedai di daerah itu supaya menggentikan penjualan pakaian ketat bagi wanita.

“Saya melakukan ini sebagai pemimpin yang bertanggungjawab kepada Allah atas apa yang telah saya lakukan bagi rakyat Acheh Barat,” katanya.

Wanita yang menolak untuk menyerahkan jeans atau mengulanginya akan dihukum. “Kami akan menahan mereka,” kata beliau tanya menyatakan tempoh tahanan yang bakal dikenakan.

Undang-undang syariah telah dijalankan di Acheh bagi mengukuhkan Islam - satu-satunya wilayah di mana undang-undang ini dilaksanakan di negara Islam terpadat di dunia. “Kami akan melaksanakan ia dengan yakin sehingga kami mencapai peringkat di mana tidak ada yang memakai pakaian ketat,” kata Ramli.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Awal-awal lagi menurut laporan BBC, terdapat wanita di Acheh Barat yang membantah undang-undang tersebut dengan mengatakan ia melanggar 'hak peribadi dan sosial'. Sedangkan di barat 'hak peribadi dan sosial' orang Islam memakai pakaian Islam dirampas, mereka membisu? Maka musah-musuh anti Islam pun terus mengambil kesempatan menyerang dan memburukkan perundangan Islam.

Konon undang-undang di Aceh tersebut 'hanya untuk orang Islam'. Tetapi sebenarnya, 'bukan hanya untuk orang Islam' kerana orang bukan Islam diberi peluang memilih sesuai dengan agama masing-masing. Contohnya undang-undang Islam di negeri Kelantan tidak melibatkan orang bukan Islam, walaupun 'hudud Islam' masih disekat oleh Kerajaan Pusat Kuala Lumpur untuk dilaksanakan. Begitu juga muslimat di Arab Saudi atau iran, tiada masalah apa-apa pun?

Sedangkan di barat orang Islam tidak diberi peluang begitu, walaupun negaranya bertopengkan 'demokrasi' dan 'hak asasi manysia'. Orang Islam tidak diberi hak melaksanakan agamanya sendiri. Begitu yang berlaku di negara bukan Islam dan kuncu-kuncu atau baruanya. (2MA)

Sebelum ini...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails