Thursday, May 27, 2010

Dr M: Petua Awet Muda, Termasuk Kritik Kerajaan?


KL. MEI 27, 10: Mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkongsi petua menjalani kehidupan yang sihat ketika usianya telah mencecah 85 tahun.

Beliau berkata, "tidak berhenti daripada membuat kerja" dan sentiasa senyum merupakan rahsia yang diamalkan perdana menteri keempat itu.

"Jika kita rasa gembira, kita akan kelihatan muda, dan bila anda sudah tua, tolong jangan berhenti daripada bekerja. "Buatlah apa-apa kerja. Fikirlah apa-apa yang boleh anda fikir. Tulis apa-apa yang boleh anda tulis tetapi jangan berhenti dari membuat kerja. "Ia akan membantu anda untuk kelihatan muda," katanya dalam ucaptama semasa merasmikan Persidangan Penuaan Sihat Malaysia Kelima di sebuah hotel di Kuala Lumpur hari ini.

Turut hadir bersama beliau isterinya Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali. Selain itu Dr Mahathir turut memberitahu supaya melakukan perkara yang digemari supaya sentiasa kelihatan muda dan sihat. Tidak bersukan "Sebagai contoh, saya menggemari politik, saya sentiasa fikir yang saya boleh melakukan sesuatu yang lebih bagus dari orang lain. Sebab itu saya mengkritik orang dan ini membuatkan otak saya sentiasa bekerja," katanya secara berseloroh.

Beliau juga turut berkongsi mengenai amalan pemakanan yang dinasihati emaknya sewaktu beliau masih kecil."Mak saya pernah berpesan kepada saya, jika sedang enak menikmati sesuatu makanan, berhentilah segera. Ia memang sesuatu yang susah, tapi saya telah melatih diri saya untuk berhenti ketika sedang menikmati makanan," katanya.

Ironinya, beliau mengakui tidak melibatkan diri dalam sukan. Baginya, aktiviti itu boleh menyebabkan anggota badan tercedera. Perkara itu, tambahnya, tidak elok untuk masa akan datang. "Saya sekarang sudah agak tua, tetapi saya tidak memerlukan tongkat untuk berjalan dan saya bebas berjalan ke mana sahaja. "Tapi kalau anda seorang yang gemarkan sukan, abaikan nasihat saya," katanya berjenaka.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Terima kasih Dr M. Banyak petua-petua awet muda dari Dr M. Antaranya...
1.. Tidak berhenti buat kerja.
2..Sentiasa senyum.
3..Berfikir dan mengkritik.
4..Menulis.
5..Amalan makan.
6..Tidak bersukan berlebihan.

Mengenai amalan makan, beliau mengambil nasihat ibunya yang sama dengan amalan Nabi Muhammad SAW, 'tidak akan makan kecuali merasa lapar, dan akan berhenti sebalum kenyang'. Yang menarik Dr M juga kata, "... saya mengkritik orang dan ini membuatkan otak saya sentiasa bekerja.." Bukan sahaja beliau mengkritik orang lain, bahkan kerajaan yang pernah beliau pimpin pun dikritiknya. Jadi kritik kerajaan pun jadi petua awet muda?

Lihat lagi antara lain..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails