Monday, January 25, 2010

Pastikan Bentuk Runding. K'tan Tiada Kerajaan? -Nik Aziz

YDP Kawasan Batu KL serah memo kepada Tok guru

KOTA BHARU, 24 Jan 2010.
MENTERI Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyatakan, adalah lebih penting memastikan dahulu bentuk perundingan yang ingin dibuat sama ada rundingan soal royalti atau wang ehsan.

“Kalau nak beri wang ehsan tak payah rundinglah, sebab dia paksa kita.. Saya tidak akan terima wang harta Kelantan,” ujarbeliau. Kerajaan Kelantan menolak tawaran Pusat untuk melantik wakil kerajaan negeri dalam jawatankuasa pemantau wang ehsan di Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) negeri.

Kata beliau sebagai mengulas cadangan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Awang Adek Hussin, yang mendakwa akan menubuhkan jawatankuasa pembangunan wang ehsan di peringkat Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP). “Kalau dijemput semata-mata untuk menerima wang ehsan, saya tidak akan pergi dan benarkan, 100 peratus kerajaan Kelantan akan tolak,” ujarnya.

Terdahulu PAS Kawasan Batu Kuala Lumpur, menyerahkan memorandum sokongan terbuka kepada kerajaan Kelantan, dalam menuntut royalti dari Kerajaan Pusat. Menteri Besar menyatakan demikian pada sidang media selepas menerima kunjungan 45 peserta ekspedisi penyerahan memorandum tersebut di JKR 10, di sini petang ini. Memorandum berkenaan diserahkan oleh Yang Dipertua PAS Kawasan Batu, Ishak Surin kepada Nik Aziz di JKR 10.

Ketika berucap pada majlis itu, Tuan Guru sekali lagi menjelaskan kerajaan Kelantan menuntut royalti mengikut landasan Islam, di mana Allah memberikan hasil bumi seperti logam, emas, batu, besi dan sebagainya termasuk minyak adalah di bumi Kelantan.

“Sesiapa yang mengambil hak orang lain, dia akan berdosa dunia akhirat, di dunia dia dikutuk dan didoa musnah oleh rakyat Kelantan, di akhirat dia akan dimamah oleh api neraka.

“Mereka sebelum ini mendakwa Kelantan tiada hak, tetapi sekarang ada hak, cuma dengan nama ehsan, kita berdoa pada Allah, sama ada awak (pemimpin Umno) nak kata ada hak atau tak ada hak, petrol ni tak ada di Kuala Lumpur,”ujarnya.

Sambungnya lagi, petrol berkenaan hanya ada di Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak. Bagaimanapun kerajaan pusat didakwa mengaku kesemua itu hak mereka dan menafikan hak negeri. Jelasnya, lebih malang lagi wang ehsan tersebut akan diberi kepada rakyat melalui JPP seolah-olah Kelantan tiada kerajaan.

“Beri wang ehsan tersebut pada Kerajaan Kelantan kerana rakyat dia ada kerajaan, ada bendera sendiri, ada Menteri Besar, ini mengarut kerana mereka terlampau bertuhan kepada duit,”ujarnya lagi.

"Kalau inginkan wang hasil minyak dari Kelantan, minta dari kerajaan negeri yang ada sekarang dan bukannya negeri ini memohon wang ehsan dari Kerajaan Pusat," katanya.(2MA)

2 comments:

Anonymous said...

Najib pagi2 lagi dah kalah hujah kerana TIADA SEBAB untuk tidak berikan royalti minyak kepada Negeri Kelantan.

Kerajaan Persekutuan BN bukannya pihak berkontrak, dan tiada apa hak untuk mengganggu pelaksanaan kontrak yg sah.

Atau beranikah BN lupuskan Akta Kontrak dari Malaysia?

Anonymous said...

Hari-hari tindas orang.....Secara terang-terangan juga gelap-gelapan...itulah kerajaan 1Malaysia!Lidah berkata bohong,hati berbisik puas, mulut tersenyum penuh makna....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails