Saturday, January 30, 2010

Inilah Mangsa, Tanpa Sebab Polis 'shoot-to-kill'?

by Ong Vic Kee, MerdekaReview

Wanita dakwa ditembak polis tanpa sebab...

SEORANG wanita ditembak polis ketika berada dalam kereta, malah ditendang sehingga patah tulang rusuknya semasa merangkak keluar dari kereta, dengan darah yang mengalir dari tubuhnya. Sejumlah lima tembakan ditujukan kepadanya, dengan dua tembakan terkena pada lengan dan pergelangan tangan, satu pada dada, di samping dua lagi terlepas tetapi meninggalkan luka.

Ketika kejadian ini berlaku, wanita yang bernama Norizan bt Salleh ini berada di sebelah kiri tempat duduk belakang dalam kereta, bersama seorang wanita dan dua orang lelaki yang lain. Mereka yang sedang dalam perjalanan mendapati sebuah kereta MPV muncul di sebelahnya secara tiba-tiba, dan polis di dalam kereta itu mula menembak sebelum mereka mengetahui apa yang berlaku sebenarnya.

Norizan bt Salleh, 30 mendedahkan insiden yang berlaku pada awal pagi 30 Oktober 2009 ini dalam satu sidang media, bersama peguamnya Surendran, ibunya Siti Alimah bt Abu, Ketua Penerangan PKR Latheefa Koya dan AJK Wanita PKR Rozaini Mohd Rosli, semalam.

Dipaksa untuk membuat pengakuan

Menurut Norizan, rakannya dalam kereta turut diseksa, malah dipaksa polis untuk mengaku bahawa mereka telah melakukan jenayah merompak. Apa yang peliknya, mereka tidak melalui prosedur soal siasat dan tahanan. Oleh itu, Norizan yang tidak mempunyai rekod jenayah langsung tidak tahu mengenai "kesalahan yang dilakukannya" sehingga hari ini, lebih-lebih lagi beliau tidak didakwa di mahkamah.

Mengimbas kejadian yang berlaku tahun lalu ini, Norizan menceritakan bagaimana beliau pulang ke rumahnya dari rumah kawan di Segambut, Kuala Lumpur pada pukul tiga awal pagi, dengan menaiki kereta Waja. Mereka melalui MRR2, dan beliau mendapati sebuah kereta MPV di sebelah kereta mereka ketika dalam perjalanan.

Menurut Norizan, polis di dalam kereta itu menghalakan pistol ke arah mereka, dan mula menembak sebelum mereka sempat berhenti. Peluru menembusi kereta mereka, malah lima tembakan dilakukan ke arah dirinya, dengan salah satu terkena pada dada, sehingga darah mengalir tanpa berhenti.

Norizan menekankan beberapa kali, bahawa mereka tidak tahu apa-apa ketika kejadian itu berlaku, malah tidak tahu apa yang akan berlaku seterusnya. Kemudian, Norizan mula kabur, dan tidak sedar di mana keretanya berhenti. Tiba-tiba, pintu kereta dibuka, dan polis menghalakan pistol ke arahnya.

Kemalangan jalan raya, kata polis

Wanita yang tidak bersenjata ini meminta tolong, tetapi dibalas pula dengan tendangan polis. Beliau merangkak keluar dan ditendang oleh polis yang sama, sebelum dipijak belakangnya, yang berakhir dengan retaknya dua tulang rusuknya.

Norizan berkata, beliau nampak dirinya dikepung lebih daripada 10 kereta polis. Norizan seterusnya dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk dirawat. Empat hari kemudian, beliau dihantar ke Institut Jantung Negara. Sejumlah 11 hari beliau tinggal di hospital di bawah pemantauan polis.

Ketika keluar dari hospital, Norizan dimaklumkan bahawa kos rawatan sejumlah RM20,000 perlu ditanggungnya sendiri, dan bukan polis yang mencederakannya kerana polis memberitahu hospital bahawa Norizan ditimpa kemalangan jalan raya. Bagaimanapun, ibu tunggal yang masih menganggur, dan mempunyai seorang anak berumur 10 tahun ini gagal menjelaskan hutang ini.

IO yang mencederakan Norizan

Norizan memberitahu bahawa dirinya pernah meminta bantuan daripada Micheal Chong, Pengerusi Biro Aduan dan Perkhidmatan Awam MCA. Micheal Chong pula membawanya untuk membuat laporan di Balai Polis Sentul. Kebetulannya, Investigation Officer yang bertanggungjawab dalam siasatan adalah orang yang mencederakannya pada hari kejadian berlaku.

Kemudian, Norizan dibawa ke Balai Polis Kepong untuk membuat laporan, dan polis memberitahu bahawa dirinya akan dihubungi dalam masa 48 jam. Tetapi, beliau tidak dihubungi sehingga kini setelah laporan itu dibuat pada 16 November 2009.

Selain itu, menurut Surendran, tiga orang kawan Norizan yang tidak berani untuk menampilkan diri semalam juga diseksa oleh polis. Salah seorang mengadu kepada Surendran bahawa mereka digantung secara terbalik, disapu cili pada badannya, dan dipukul tapak kakinya. Menurutnya, polis berbuat demikian agar mereka mengaku diri mereka terlibat dalam kes rompakan.

Sebagaimana yang diketahui, kaki pemandu kereta juga tercedera kerana tembakan pistol. Walau bagaimanapun, Surendran tidak pasti sama ada tiga orang yang lain mempunyai rekod jenayah.

Keadilan untuk mereka yang tidak bersalah

Latheefa Koya (gambar kanan) menyeru agar polis menyiasat kes ini dengan segera, malah mengembalikan keadilan untuk mereka yang tidak bersalah tetapi dibunuh oleh polis. Ketua Biro Penerangan PKR ini tidak menolak kemungkinan untuk menganjurkan demonstrasi sebagai protes dan mendesak agar polis menyegerakan siasatan kes ini.

Beliau juga menggesa agar polis menubuhkan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis ( IPCMC) untuk menghentikan keganasan sedemikian dan mengelakkan lebih orang dimangsakan sebegini. Malah, Latheefa Koya khuatir polis tidak akan membiarkan nyawa mangsa itu daripada hidup selepas ini.

"Kami mahu kerajaan, Kementerian Dalam Negeri respon kepada kes yang didedahkan hari ini. Bukan sahaja kami nak memperjuangkan keadilannya, tetapi mempertahankan keadilan untuk semua orang. Kami berharap polis memandang kes ini dengan serius, menyiasat. Ini bukan mengarut... Ini untuk mengelakkan mangsa seterusnya ditembak, dan saya amat bimbang, lain kali mereka (polis) akan memastikan mereka tidak dibiarkan hidup," ulasnya.

Norizan antara yang hidup dan tampil ke depan

Surendran (gambar kiri) pula mendakwa bahawa kes ini adalah bukti kes "shoot-to-kill" (tembak untuk bunuh), dan Norizan adalah mangsa yang masih hidup dan berani tampil untuk mendedahkan salahguna kuasa polis ini.

"Kami tidak lagi percaya kepada kenyataan polis. Mangsa sebelum ini ditembak mati kesemuanya. Mujur kami ada seorang mangsa yang masih hidup dan tampil untuk mendedahkan tingkahlaku polis," katanya.

Malah, Surendran menyenaraikan kes-kes penyalahgunaan kuasa polis sehingga mangsanya terbunuh sebelum ini, termasuk enam orang di Kulim yang ditembak mati oleh polis pada Februari 2009 dan lima orang yang ditembak mati di Klang pada awal November 2009.

Menurut Surendran, dalam kes di Kulim, beliau diberitahu jiran mangsa bahawa salah seorang lelaki yang ditembak mati adalah seorang yang berpenyakit mental; sementara kes di Klang pula berakhir dengan tregedi kakak seorang mangsa membunuh diri bersama anaknya kerana terlalu sedih.--merdekareview.com
-----------------------------------------------------------------------
*Ong Vic Kee ialah wartawan MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang

8 comments:

Anonymous said...

Inilah yang jadi masalah apabila selalu sahaja orang-orang PKR membuat andaian dan tuduhan yang mereka sendiri sebenarnya tidak tahu..langsung tidak tahu kerja polis tapi dengan angkuhnya label polis begini dan begitu.. Mereka tahu masyarakat Malaysia mudah diperbodohkan..sebab itu mereka senang hati dapat sokongan dengan mudah..dengan apa cara sekalipun..harus diingat..kalau ada 10 orang pengedar dadah, 100% akan menafikan penglibatan mereka dengan dadah..mereka akan dakwa mereka dianiaya..PKR membabi buta menyuokong orang-orang seperti ini... Norizan yang mendakwa menjadi mangsa dalam kes ini berkata dia dipukul 'IO'.. kesimpulannya, samada Norizan yang menipu atau PKR yang membohong..'Investigation Officer' bertugas menerima report atau aduan yang dibuat dan tidak terlibat dalam operasi bagi memastikan ketelusan..ini yang diamalkan oleh Polis..sekiranya seorang pegawai polis itu terlibat operasi, Investigation akan dilakukan oleh orang lain.. jadi PKR diharapkan berpolitik dengan berhemah, bukan politik kotor..kami berharap agar semua penyokong PKR yang membantu penjenayah-penjenayah di luar sana akan di samun atau ragut oleh penjenayah or penagih dadah..then investigate by your own..because korang je pandai, orang lain tak..

Pacifist said...

walaupun sy menentang penyalahgunaan kuasa.saya tidak percaya tindakan polis begitu kejam.jika mereka tidak melakukan jenayah tidak mungkin sebegitu ramai anggota polis semasa insiden itu berlaku.sehingga berlaku tembakan dan sebagainya.mereka pun ada akal.bkn mudah utk melepaskan tembakan tanpa sebab.tidak kira samada mereka penjenayah @ sakit mental.jika sampai mengancam org lain,polis perlu bertindak mengikut keadaan ketika itu.kita sbg org awam tidak tahu risiko pihak polis bila berdepan dgn ancaman.kita hanya tahu menyalahkan.bila anggota polis@mangsa jenayah terkena musibah.tiada siapa yg tampil utk membela.untung betul jd penjenayah di Malaysia.sepatutnya penjenayah yg perlu terima risiko jika melakukan jenayah.kepada peguam,kamu ptt mengesyorkan supaya undang-undang jenayah dipinda kerana hukumannya tidak lg menggerunkan pelaku jenayah.hina anggota polis hanya denda rm 100 dan banyak lg sekyen2 yg tidak lagi sesuai utk zaman ini

Anonymous said...

Dizaman 1Malaysia un ini berlaku??
Kenapa polis menjadi gatal tangan menembak tanpa bukti?

Laporkan melalui Facebook PM & TPM....

Plse Saman polis....

Bog ini boleh mulakan kempen supaya NGO memperjuangkan kezaliman plois.

Anonymous said...

kerja nak mudah, rasa nak tembak je terus tembak. Kalau betul takpelah. kalau salah cari jalan keluar...
kalau takut mati jangan jadi polis, belajar rajin sikit jadi ketua polis.
kenapa jenayah banyak, bukan sebab penjenayah makin berani, tapi polis makin penakut. kalau polis berhati perut dia akan hargai nyawa orang lain macam nyawa anak bini dia.

Memang ada penjenayah kejam, tapi jangan pulak polis pun kejam.
Tak selesai masalah kalau lepas ni famili atau rakan yang dendam kat polis pergi tibai polis pulak...

Untuk dapat respek orang, kita kena respek orang dulu.
Tu baru pakai neraca akal belum kira neraca Tuhan... korang confirm menjawab kat sana...ingat tu beb...

Anonymous said...

Kalau yg kena tembak tu anak VIP...hebohlah dunia.
Kenapa biarkan negara jadi negara polis?

Anonymous said...

Mcm negara koboi pulak negara kita?

Anonymous said...

Menteri Polis sila SILA LETAK JAWATAN!

Anonymous said...

Elok bawa kes Pn. Norizan CEPAT ke mahkamah.....

Satu kezaliman is too much...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails