Saturday, November 14, 2009

Tahniah! Amy Search Nak buka Sekolah Tahfiz.

HALAMAN HIBURAN

IKON penyanyi rock negara tahun 80-an, Amy Search berhasrat menubuhkan sebuah sekolah tahfiz tidak lama lagi. Amy, atau nama sebenarnya Suhaimi Abdul Rahman, bercadang membina sekolah itu di Johor. Hasrat itu timbul semasa beliau menziarahi sebuah bukit ketika menunaikan ibadat haji tahun lalu. Demikian maklumat dari BERNAMA.

"Ketika mendaki bukit, saya bertanya-tanya arah mana tujuan saya nanti dan siapa diri saya serta untuk apa Allah kurniakan saya dengan bakat yang ada ini.

"Ketika itu juga, telinga saya terdengar-dengar lagu Cahaya Merah Dari Ufuk Timur lagu yang menginsafkan hati saya tentang matlamat kejadian insan," katanya semasa berucap pada majlis pelancaran buku Koleksi Terbaik Cerita Dari Mekah di Bangi semalam.

Sambil mengucapkan terima kasih kepada Utusan Malaysia kerana memilih beliau untuk melancarkan buku berunsurkan keagamaan, Amy berkata buku kecil itu mampu mendidik dan menyedarkan masyarakat Islam mengenai hukum hakam dalam agama.

"Membaca cerita-cerita dalam buku ini bukan sekadar untuk memenuhi masa lapang, tetapi ia boleh dijadikan iktibar penting dalam kehidupan harian kita.

"Buku ini besar ertinya dan saya yakin ia boleh membentuk jiwa orang Islam supaya lebih mendekati Allah dan menjauhi perkara yang dilarang," katanya ketika ditemui selepas majlis pelancaran itu.

Buku setebal 189 halaman berharga RM7.50 senaskah merupakan kompilasi cerita yang tersiar dalam majalah MASTIKA sejak tahun 1996. Ia mengisahkan pengalaman jemaah haji dan umrah semasa di Mekah.

Sementara itu pengumpul cerita berkenaan, Zulkarnain Zakaria berkata sebanyak 27 cerita dimuatkan dalam edisi pertama buku itu. "Buku koleksi ini adalah wadah kami di Utusan dalam menyampaikan dakwah, memperingati mereka yang lupa dan memberi khabar gembira dari Tanah Suci kepada masyarakat Islam di seluruh negara.

"Untuk permulaan, sebanyak 100,000 buku dicetak dan saya yakin selepas ini akan ada ulang cetak berikutan permintaan yang memberangsangkan daripada syarikat pengendali umrah dan haji," katanya.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Lihat sumbangan Yusuf Islam atau Cat Stevan, Al-hamdulillah.. Tahniah kepada Amy Search. Artis-artis lain sila ambil perhatian.

(Sumber: BERNAMA/AK).

1 comment:

Unknown said...

alhamdulillah.. lastly, ada juga lirik lagu dari m.nasir yang buat abg amy memahami akan makna lirik lagu n tbuka pintu hati yang sebenar2nya. tapi ada 1 masalah lagi yg saya dok fikir. kalau abg amy retired dalam bidang nyanyian.. siapa yang dapat ganti dia? maksud saya banyak suara artis yg hampir sama dengan awie. tapi belum yg ada mcm amy.. perginya abg amy, 1 kehilangan yg agak besar bg saya. anyway.. m.nasir ft amy buat sebuah lagu mmg mantap!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails