Thursday, July 07, 2022

Kaji Musang King, siapa 'musang'nya? Ini balik tabir..

 

1. Dalang bencana Ladang Musang King? Tuduhan liar makan diri
SETIAP kali berlaku bencana, tuduhan liar akan terus muncul. Muncul daripada orang yang malas menyemak fakta atau berniat jahat. 

Wartawan Sinar Harian, Roslinda Hashim pada 8 April 2021 telah menulis satu kronologi dalam laporan berita bertajuk ‘Kaji Semula Projek Musang King’

Berikut adalah kronologi yang ditulis. Sesiapa yang membaca kronologi secara adil maka pasti nampak siapa ‘dalang’ dan siapa penyelamat sebenarnya. 

Kronologi

21 November 2018 – Kerja-kerja membuat teres di Gunung Inas giat dijalankan. Antaranya dibina rumah pekerja, sistem kumbahan yang terus disalurkan ke sungai yang menjadi bekalan air bersih 17 kampung melibatkan 21,000 penduduk. Terdapat kesan minyak mengalir ke dalam sungai serta sisa plastik tidak diurus secara sistematik.

27 November 2018 – Laporan rasmi ke Jabatan Alam Sekitar susulan banjir lumpur dibuat oleh penduduk kampung dan Peka Kedah.

3 Januari 2019 – Penduduk terlibat dalam pembinaan empangan air di kompartmen 8 Gunung Inas mahu sumber minuman utama itu diselamatkan daripada pencemaran pembalakan dan projek Musang King. Exco Pertanian dan Sumber Tani, Pengangkutan dan Industri Asas Tani Kedah, Azman Nasrudin memberitahu kerajaan telah arahkan pemaju perbaiki semula empangan air masyarakat yang terjejas.

31 Ogos 2019 – Kira-kira 200 penduduk Kampung Sineyek, Baling menerima kesan buruk akibat projek Musang King di Gunung Inas. Kerja-kerja penarahan bukit dan penebangan pokok menyebabkan banjir dari tapak projek membawa hakisan pasir dan lumpur ke kawasan penduduk setiap kali hujan lebat.

4 September 2019 – Kampung Sineyek terus dilanda banjir lumpur dan pasir dari Gunung Inas yang didakwa berpunca daripada projek tanaman Musang King.

8 Jun 2020 – Lebih 750 keluarga di sembilan kampung dalam Mukim Kupang terdedah pencemaran air tidak bersih dipercayai berpunca dari projek Musang King dan pengambilan kayu balak di Kompartment 8, Hutan Simpan Gunung Inas. Antara kampung terjejas adalah Kampung Iboi, Masjid Iboi, Padang Empang, Kubang Katak, Bukit Kawi, Iboi Sekolah, Lata Celak, Bok Bak dan Bukit Iboi.

Julai 2020 – Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor mengarahkan hentikan tanaman Durian Musang King dan kembali kepada tanaman dibenarkan untuk ladang hutan ganti tanah diluluskan.

Sepanjang kronologi yang disusun oleh Wartawan Sinar Harian ini mendedahkan kita mengenai pertanggungjawaban yang diambil oleh pemimpin-pemimpin yang berada di tampuk kuasa untuk negeri Kedah. 

Kehadiran YAB Menteri Besar Kedah yang baru Dato’ Seri Muhammad Sanusi sebenarnya adalah untuk memperbaiki keadaan yang telah dikusutkan berkaitan polemik penanaman Musang King di kawasan Gunung Inas berdekatan hulu Sungai Kupang. 

Pada Julai tahun 2020 yang lalu, sebulan selepas mengambil alih kerajaan daripada Pakatan Harapan (PH), sempena Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri yang diadakan di Baling, Dato’ Seri Muhammad Sanusi telah mengarahkan projek tanaman durian yang didakwa menyebabkan banjir itu dihentikan.

Ini bermakna jika tidak berlaku perubahan kerajaan maka Projek Ladang Durian Musang King (LDMK) itu akan tetap diteruskan oleh kepimpinan Mantan Menteri Besar Kedah, Dato’ Mukhriz Mahathir. 

Sewaktu Dato’ Seri Muhammad Sanusi mengarahkan pemberhentian Projek LDMK tersebut, 2,000 ekar telah ditanam. Ini bermakna betapa kuatkannya kedudukan syarikat pengusaha ladang ini ketika era PH memerintah. Keluh kesah rakyat di sana seperti tak dihiraukan.

Jika kerajaan tersebut terus bertahan, entah berapa ekar lagi tanah habis untuk Durian Musang King. Namun kini, tiba-tiba hari ada komen-komen liar daripada penyokong PH menyalahkan Menteri Besar Kedah sekarang.

Bagaikan mabuk ketum dibuatnya. Setelah puas buang najis bertaburan di tengah jalan, akhirnya orang yang tolong cuci pula dipersalahkan. Sungguh pelik bin ajaib!

Sewajarnya pada waktu ini, bukan masanya bagi penyokong PH untuk membuat komen liar sebegini mempersalahkan kepimpinan Menteri Besar Kedah sekarang. 

Ketika mana Menteri Besar Kedah Dato’ Seri Muhammad Sanusi dan tim beliau sedang kalut menyantuni mangsa-mangsa terjejas di Kampung Iboi, sebahagian penyokong PH pula memilih untuk buat kerja fitnah kotor. 

Ketika mana seluruh tim ejensi Kerajaan Negeri Kedah dan Persekutuan dikerahkan membantu ketika bencana yang berlaku, ada pula pihak sibuk menangguk modal basi yang akhirnya makan diri. 

Tak cukup dengan itu, seluruh jentera PAS, NGO dan ejensi bawah PAS seperti Jabatan Amal Malaysia juga telah bertungkus lumus di lapangan melakukan operasi cuci rumah, dapur rakyat memberi makan mangsa serta petugas sukarelawan dan sebagainya. 

Cukuplah itu. Kalau tak mahu membantu pun, hentikan fitnah dan tuduhan liar yang tak bertanggungjawab tersebut. Rakyat di bawah akan terus menilai…

ZIKRULLAH ISMAIL
Darulnaim Research Centre – HARAKAHDAILY 6/7/2022

2. Cerita di sebalik tabir ‘ladang Musang King terbesar dunia’ 
ISU Ladang Durian Musang King di dalam Hutan Simpan Gunung Inas di Daerah Baling yang berbangkit atau ‘dikitar semula’ adalah lantaran kesan buruk alam sekitar diakibatkannya. 

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penduduk kampung berhampiran menjadi mangsa banjir lumpur. Paling mendapat rungutan apabila sumber air bersih mereka juga terjejas dengan teruk.

Hakikat sebenar, musibah malang yang menimpa itu bukan baharu di mana secara khusus bibitnya telah bermula sejak hampir 15 tahun lalu dahulu. 

Bahkan, ada begitu banyak kemusykilan yang perlu rakyat tahu akan sebenar-benar ‘dalang’ penyebab kemusnahan melanda ke atas alam sekitar dan kehidupan penduduk.

Sejarah isu ladang durian Musang King ini perlu ‘diteroka’ semula dari tahun 2007 di mana kelulusan seluas 5,000 hektar kawasan Hutan Simpan Gunung Inas diberikan untuk tebangan. 

Ia setelah itu akan menjadi ladang hutan ganti apabila diputuskan penanaman spesis kayu lembut atau getah klon balak (TLC) di situ. 

Tetapi pada tahun 2015, kerajaan meluluskan lagi kawasan seluas 2,000 hektar, diikuti pada tahun 2017 tambahan seluas 376.63 hektar lagi atas nama pembangunan ladang hutan. 

Rupanya ada pihak-pihak yang mahukan keuntungan lebih besar dengan membawa rancangan menjadikan kawasan ladang hutan itu 100 peratus sebagai Ladang Musang King dan terbesar di dunia.

Maka, syarikat-syarikat terbabit secara usahasama anak syarikat milik kerajaan negeri telah memohon untuk melaksanakan projek mega tersebut. 

Selain di Gunung Inas itu, mereka mahukan lagi 1,526.63 hektar iaitu di Hutan Simpan Rimba Teloi dan Hutan Simpan Bukit Enggang di Daerah Sik serta Hutan Simpan Gunung Bongsu di Daerah Kulim.

Tidak kelulusan, bertentang dasar

Ada kompartmen yang telah dijalankan aktiviti pembalakan, terus ditanam pokok durian itu. Ada yang belum sempat kerana diarahkan pemberhentian kerja oleh Jabatan Perhutanan Negeri Kedah (JPNK). Ia berikutan tidak mendapat kelulusan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) Negeri Kedah. 

Ada juga sebahagian kawasan kompartmen belum dijalankan aktiviti pembalakan kerana masih di peringkat kelulusan EIA dari JAS Kedah. 

Malah, ada syarikat terbabit yang menjalankan kegiatan tersebut, tetapi belum menjelaskan bayaran-bayaran utama. Syarikat ini mempunyai rekod tunggakan kepada kerajaan negeri selama lima tahun mutakhir berturut-turut. 

Namun, selain akibat dan tragedi dari usaha penanaman Musang King tersebut, isu sangat besar adalah ia bertentang dengan dasar dan polisi kerajaan. 

Kerana pokok durian tidak termasuk sebagai salah satu spesies ladang hutan. Sedangkan objektif utama penubuhan ladang hutan adalah untuk menampung bekalan kayu kayan daripada hutan asli.

Malangnya, dasar dan polisi tersebut cuba ‘dilanggar’ apabila pada awal tahun 2019 wujud ‘desakan’ untuk bersetuju supaya spesies durian dibenarkan dalam pembangunan ladang hutan. 

Namun, keputusan dicapai penghujung 2019 hanya membenarkan 20 peratus daripada keluasan kawasan diluluskan untuk penanaman spesies durian.

Campur tangan politik?

Pun demikian, ia seakan memaksa rombakan juga turut dibuat kepada ketetapan yang lain, antaranya meminta penyediaan keperluan EIA berikutan perubahan spesies dipilih itu. Juga ke atas maklumat Rancangan Pengurusan Ladang Hutan (RPLH) dari yang telah sedia ada di pihak JPNK. 

Tetapi seperti dinyatakan, penanaman spesies durian itu telahpun dijalankan sebaik aktiviti pembalakan selesai, iaitu sebelum kelulusan ini dimuktamadkan. Penanaman itu lebih awal sudah melebihi 20 peratus dari ketetapan sebelum keputusan mesyuarat. 

Maka dengan ketegasan agensi terlibat, ia terpaksa diputuskan supaya dikekalkan tetapi tanpa dibenarkan tambahan lagi. Sebaliknya baki kawasan mesti segera ditanam spesies ladang hutan.

Pun demikian, ia tetap membantutkan tujuan asal ladang hutan dalam memenuhi Dasar Perindustrian Kayu Negara 2010. 

Dari hasil hutan atau bekalan perkayuan untuk menjana pendapatan negara dan negeri, ada pula yang mahukan ia beralih kepada hasil atau bekalan buah. 

Sememangnya tindakan menanam Musang King itu menyebabkan sasaran dihasratkan bagi kepentingan negara tidak akan tercapai sepenuhnya.

Apatah lagi mahu menjadikan kawasan seluas diluluskan itu 100 peratus sebagai ladang Musang King. Setelah pula penanaman dilakukan lebih awal dan melebihi had dari kelulusan dibenarkan. 

Malah, spesies durian juga sebenarnya tidak boleh menggantikan keadaan semulajadi hutan, kerana ia tidak dapat membentuk ekosistem penting seperti kawasan tadahan air dan habitat hidupan liar.

Akibat kerakusan terdahulu

Akibat buruk dari praktik penanamannya juga akan membawa kepada risiko larian air yang meningkat apabila musim hujan. Inilah faktor kepada banjir lumpur yang telah melanda hingga ke kediaman penduduk dan menjejaskan sumber bekalan air bersih mereka. 

Belum lagi diukur kandungan Nitrogen-Ammonia yang setidak-tidaknya menjadi baja asas digunakan. Kesannya bukan sahaja kepada kualiti tanah, tetapi juga air. 

Sekali gus turut menunjukkan berlakunya kepincangan dalam amalan pengurusan hutan secara berkekalan yang sepatutnya menjadi antara pedoman menjamin kelestarian hutan di negeri ini. 

Pun demikian, Kerajaan Negeri Kedah di bawah kepimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Muhammad Sanusi Md Nor sedaya upaya menangani akibat yang terbeban atas pentadbirannya ini dan menyelamatkan penduduk dari sebarang risiko.

Sebulan selepas mengambil alih tampuk pemerintahan pada 17 Mei 2020, arahan menghentikan aktiviti ladang Musang King telah dipertegaskan beliau. 

Oleh itu, rancangan menukar hutan kayu di negeri ini kepada ladang durian hampir mustahil terjadi di bawah pentadbirannya. Beliau sebaliknya, mengarahkan pemulihan serta menjamin kepentingan alam dan rakyat dilakukan segera.

IZWAN ABDUL HALIM – HARAKAHDAILY 6/7/2022


Hibur Hibur Sikit 
Singapura Melayu punya.. siri 2
PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

2 comments:

Anonymous said...

Terbukti bahawa pas adalah sebuah parti yg telus dan bertanggung jawab. Bila tiada kepentingan diri, pentadbiran dan pengurusan kemas dan terkawal.

Semoga pas terus kekal dengan imej bersih dan bertanggung jawab.

Mai pakat pakat sokong pas.

Anonymous said...

Dah buat taik, suruh orang lain cuci. Begitulah akhlaq kelompok pee hancing.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails