Wednesday, July 20, 2022

DAP tamak air, rakaman Sidang dipadam. Sebar khabar angin, biadap!

 


1. DAP tamak air: P Pinang senang, Perak mahu ditunggang

“SEBENARNYA dalam rundingan 1 Mac, pendirian kerajaan negeri (Pulau Pinang) telah disampaikan kepada Perak, bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang sedia untuk menerima air terawat sekiranya projek ini diluluskan,” Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow.

Kenyataan ini dibuat secara rasmi dalam sidang Mesyuarat Pertama Penggal Kelima DUN Pulau Pinang Keempat Belas, pada Rabu bersamaan 1 Jun 2022 kira-kira pada jam 10:45 pagi.

Kenyataan tersebut dibuat sebagai reaksi terhadap soalan yang ditimbulkan ADUN Machang Bubuk yang mempersoalkan tindakan kerajaan negeri seolah-olah tak masuk akal dalam membuat pertimbangan.

Jika kos penyahgaraman terlalu tinggi, mengapa tidak terima sahaja air terawat? Begitulah maksud soalan ADUN Machang Bubuk. Akhirnya Ketua Menteri menjelaskan pendirian rasmi terhadap Kerajaan Negeri Perak dalam mesyuarat rundingan bertarikh 1 Mac 2022 itu.

Namun peliknya, tiada satu media pun yang peka terhadap kenyataan rasmi dalam Sidang DUN pada 1 Jun 2022 ini? Kerana apa yang lebih meragukan apabila, rakaman Sidang secara langsung (live) di Facebook PagesDewan Undangan Negeri Pulau Pinang telah dipadam untuk sesi pagi ketika kenyataan itu dibuat. 

Walau kenyataan 1 Jun dibuat Ketua Menteri sebagai penegasan daripada hasil kesediaan bersetuju menerima air terawat dalam rundingan 1 Mac, namun pada 7 Julai 2022 baru-baru ini, Ketua Menteri telah seolah-olah melakukan pusingan-U yang begitu pelik. 

Kenyataan beliau pada 1 Jun pun sebenarnya kelihatan kontradik, apabila memohon Projek Skim Pemindahan Air Mentah Sungai Perak (SPRWTS) diluluskan dan Pulau Pinang bersedia menerima air terawat. 

Jadi untuk memahami secara tidak pelik adalah projek SPRWTS itu perlu mengambil kira soal membiayai pembinaan loji rawatan berkapasiti besar dalam sempadan Perak sebelum disalurkan untuk penggunaan Pulau Pinang. 

Apa yang dimaksudkan dengan pusingan-U yang pelik pada 7 Julai ialah Ketua Menteri sekali lagi menggesa mempercepatkan projek SPRWTS tanpa melakukan semakan semula terhadap cadangan projek tersebut yang disediakan oleh Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP). 

Kalau dah bersetuju untuk menerima air terawat daripada Perak berbanding terpaksa melaksanakan projek Penyahgaraman Air Laut , maka kertas cadangan SPRWTS perlu diperbaharui dahulu.

Kenapa harus minta orang lain menendang bola sedangkan bola tersebut di kaki sendiri?”

Pada 7 Julai juga Ketua Menteri telah menyatakan:

“Sehingga hari ini, Kerajaan Persekutuan menegaskan Kerajaan Negeri Pulau Pinang perlu berunding terus dengan Kerajaan Negeri Perak. Kita telah menghadiri beberapa sesi rundingan langsung tetapi tidak berjaya,” ujarnya.

Apabila membaca kenyataan tersebut, saya yang mengikuti polemik air Pulau Pinang-Perak ini, teringat suatu masa dahulu bahawa sememangnya Kerajaan Negeri Perak pernah bersedia berunding untuk berbincang soal air terawat.

Penting diri

Namun Kerajaan Negeri Pulau Pinang seolah-olah ‘jual mahal’ iaitu hanya berminat untuk membincangkan mengenai air mentah. Ini bermakna, Kerajaan Negeri Pulau Pinang mahukan yang murah dan menguntungkan mereka sahaja pada ketika itu. Tiada sikap kesediaan saling bertolak-ansur atau ‘give and take’.

Tetapi, situasi kini telah berubah. Setelah berlaku insiden keringnya Tasik Bukit Merah yang berfungsi membantu pengairan sawah padi di kawasan Bagan Serai, Perak Utara sejak Mei 2022 yang lalu, maka ini menjadi petunjuk kuat bahawa Perak perlu mengutamakan penyaluran air mentah daripada Sungai Perak ke Tasik Bukit Merah terlebih dahulu. 

Pada 3 Jun 2022 lalu, Harian Metro melaporkan seluas 12,400 hektar sawah padi di daerah Bagan Serai, Semanggol dan Selinsing berisiko terjejas apabila bekalan air dihentikan susulan penyusutan paras air Tasik Bukit Merah.

Ini adalah berikutan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) menghentikan pengairan ke sawah padi bermula 27 Mei lalu berikutan paras takungan air Tasik Bukit Merah susut ke paras bahaya.

Lebih awal daripada insiden Tasik Bukit Merah yang kering ini, pada Disember 2021 tahun lalu, Menteri Besar Perak telah menyatakan bahawa Perak akan memberi keutamaan kepada keperluan penggunaan air domestik sebelum membuat sebarang keputusan untuk menjual air mentah kepada negeri lain termasuk Pulau Pinang.

Sebenarnya, suatu ketika dahulu, Kerajaan Negeri Perak pernah terbuka untuk berbincang soal terawat, tetapi ada pihak daripada Pulau Pinang masih tak sedar kedudukan sebenar. Sudah diberi betis, mahunya paha. 

Dalam kenyataan 1 Jun dalam sidang DUN yang tidak dilaporkan media itu sebenarnya menunjukkan Ketua Menteri Pulau Pinang seperti telah mula sedar, hasil peringatan bijaksana oleh ADUN Machang Bubuk. 

Entah bagaimana pada 7 Julai pasca insiden gangguan bekalan air Pulau Pinang berkait dengan keladak banjir Iboi Baling Kedah, bagaikan dirasuk hantu polong mana entah, Ketua Menteri Pulau Pinang menjadi tidak sedar diri apabila kembali memainkan lagu-lagu yang mendesak penyaluran air mentah. 

Memang nampak ADUN Machang Bubuk lebih cerdik dalam memahami kedudukan Pulau Pinang sekarang. Desakan Kerajaan Persekutuan untuk memujuk Perak adalah seumpama wayang politik untuk mencari salah pihak lain. 

Ketua Menteri Pulau Pinang seolah-olah butakan mata soal kesulitan yang juga dialami oleh Perak dan buat-buat tak sedar bahawa urusan sumber air adalah bidang kuasa negeri.

Maka Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) tidak boleh sesuka hati mengganggu bidang kuasa negeri. 

Akhirnya, apa yang boleh disimpulkan daripada sikap pemimpin Kerajaan Negeri Pulau Pinang dalam polemik air antara dua negeri berlaku ini adalah seperti kata pepatah ‘Orang Tamak Selalu Rugi, Bagai Anjing dan Bayang-bayang’. 

ZIKRULLAH ISMAIL
Darulnaim Research Centre – HARAKAHDAILY 20/7/2022

2. Menyanggah tulisan Joceline Tan 

JOCELINE Tan menulis artikel itu di Petaling Jaya – yang jauhnya 434 kilometer dari Alor Setar – namun dia seperti tahu segalanya yang berlaku di Kedah, termasuk di dalam bilik pejabat Menteri Besar.

Apa mungkin dia ada teropong ajaib – seperti dalam filem Do Re Mi – untuk meneropong ke dalam bilik pejabat MB Kedah.

Dalam artikelnya — Kedah MB on shaky ground — disiarkan The Star pada 16 Julai, kolumnis itu menyebarkan khabar angin konon Dato’ Seri Muhammad Sanusi Md Nor telah mengarahkan pembantunya untuk ‘clear’ pejabat.

Dalam kata lain,  Joceline mendakwa tragedi ‘kepala air’ Sungai Kupang, Baling  4 Julai lalu telah benar-benar menjejaskan Dato’ Seri Sanusi hingga beliau sudah berkira-kira untuk mengosongkan pejabatnya di Wisma Darulaman.

Ironinya, saya sendiri — yang bilik saya tidak sampai 10 langkah dari bilik Menteri Besar — tidak pernah dengar adanya arahan MB kepada sesiapa untuk ‘clear’ pejabat beliau sebagaimana yang didakwa Joceline.

Sama ada itu khabar angin, atau Joceline sendiri yang mencetuskan dan menyebarkan khabar angin.

Apa yang saya tahu, kami  bekerja seperti biasa. Jika ada pun yang luar biasa, sejak tragedi itu, MB  jarang masuk pejabat melainkan jika ada mesyuarat atau temujanji penting.

Siang malam beliau berkampung di Baling menguruskan pelbagai perkara bagi memulihkan keadaan  yang terjejas.

Dalam seminggu itu juga beliau tidak pulang ke Alor Setar, hanya balik ke rumahnya di Sik — yang lebih dekat dengan Baling — untuk melelapkan mata sejam dua dan membersihkan diri sebelum turun semula ke lokasi.

Seawal hari kejadian — kira-kira sejam selepas ‘kepala air’ menggempur Kampung Iboi — MB mengarahkan pegawai-pegawai untuk bersiap sedia turun ke lokasi malam itu juga.

Walhal pada malam sebelumnya, MB baru sahaja kembali dari  Pattani, Thailand selepas menghadiri beberapa program rasmi di sana dengan jadual yang padat selama tiga hari.

Esoknya, beliau bermesyuarat sedari pagi hingga lewat petang.

Namun apabila dimaklumkan hal tragedi di Kampung Iboi, beliau sedar akan keperluan untuk segera bersama dengan mereka yang terjejas.

MB tiba di pusat taklimat bencana di Bendang Bechah kira-kira jam 9.30 malam. Selepas diberi taklimat, beliau bertemu dengan Abdul Rahman Said, 71, yang kehilangan tiga ahli keluarga dalam tragedi itu.

Dato’ Seri Sanusi kemudian mengunjungi mangsa-mangsa lain di Pusat Penempatan Sementara (PPS) SMK Jerai, Kupang sebelum meninjau beberapa lokasi bencana sekitar Kupang.

MB pulang ke Sik menjelang jam dua pagi sebelum kembali semula ke Kupang pagi esoknya.

Pada pagi hari yang sama berlangsung Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Bencana di Pejabat Daerah Baling yang dipengerusikan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), Datuk Paduka Ammar  Shaikh Mahmood Naim. Dalam mesyuarat itulah diselaraskan  segala operasi bantuan dan kerja pemulihan dengan kehadiran semua agensi yang berkaitan.

Bagaimana Joceline boleh menulis “(Datuk Seri) Abdul Azeez (Abdul Rahim, Ahli Parlimen Baling) has taken charge, moving with amazing speed to mobilise government agencies to help clear the debris, house and feed those affected and even getting the army to put up a truss bridge within days to replace the one swept away.”

Membaca tulisan Joceline, bukan sahaja MB malah SUK juga seperti tiada fungsi dalam menguruskan operasi selepas tragedi ini walhal di peringkat negeri, SUK adalah Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana manakala Pegawai Daerah mengetuai operasi di peringkat daerah.

Namun bagi Joceline sebagaimana yang dizahirkan menerusi tulisannya, Azeezlah segala-galanya. Tanpa Azeez, situasi mungkin akan lebih teruk berlipat kali ganda. Lihatlah apa yang ditulisnya: “He (Azeez) is exactly the type of YB people need in a catastrophe.”

Sepanjang mengikuti program MB di Baling pasca tragedi, hanya sekali saya terserempak dengan Azeez ketika di pusat taklimat Bendang Bechah. Itupun dia kelihatan tergesa-gesa meninggalkan tempat itu sejurus sebelum ketibaan MB — seolah-olah mahu mengelak daripada bertembung (dengan MB).

Sebagai YB ‘yang diperlukan rakyat ketika malapetaka’ — sebagaimana dia disifatkan oleh Joceline — Azeez seharusnya tahu dengan siapa dia perlu berurusan untuk bersama-sama menangani keperluan mangsa — bukan berlalu dalam keadaan terburu-buru dan kemudian mengeluarkan kenyataan mendesak Kerajaan Negeri menghentikan ladang Musang King.

Ironinya, dua tahun sebelum Azeez membuat kenyataan itu, MB sendiri sudah pun mengarahkan projek ladang durian itu dihentikan. Arahan MB dikeluarkan pada  Julai 2020 dan menurut Jabatan Perhutanan Negeri Kedah, projek itu telah dihentikan sepenuhnya pada Disember 2020.

Amat mendukacitakan apabila wartawan berpengalaman seperti Joceline begitu bias dalam tulisannya termasuk ketika memetik  anggota Exco, Datuk Suraya Yaacob yang menurutnya telah menyifatkan “MB sebagai seorang yang berbeza selepas bencana (di Baling) itu.”

Apa yang berbeza?

Saya sendiri tertanya-tanya.  Sebagai pegawai, saya tidak dapat mengesan perbezaan yang disebutkan.

MB pada pengamatan saya masih seperti biasa —  bersungguh-sungguh menangani krisis, bertegas pada perkara yang perlu, prihatin dengan nasib mangsa namun dalam masa yang sama, beliau tidak pula dilihat tertekan.

Hanya pada petang 14 Julai,  MB sebak ketika berucap di majlis penyampaian bantuan wang ehsan kepada mangsa bencana. Beliau sekali lagi sebak ketika sidang media mengenang penanggungan mangsa terutama yang kehilangan anggota keluarga.

Di majlis yang sama, Dato’ Seri Sanusi turut menzahirkan jiwa besar beliau sebagai pemimpin apabila meminta maaf — yang disebutnya berkali-kali — atas apa yang telah berlaku.

“Saya nak  minta maaf kepada semua yang terlibat. Sebagai ketua kerajaan, saya  bertanggungjawab untuk memastikan keselamatan dan kesejahteraan semua rakyat Kedah,”katanya.

Menurut MB, permintaan maaf itu bukan bermakna beliau telah melakukan kesalahan namun ia dilakukan atas rasa tanggungjawab kepada rakyat, terutama mangsa dan keluarga mereka.

Beliau sekali lagi menunjukkan berjiwa besar apabila berkata: “Tidak ada kerajaan atau pemimpin yang melakukan sesuatu perkara dengan tujuan untuk mencetuskan bencana atau memusnahkan kehidupan rakyat. Bukan saya, dan bukan juga MB-MB sebelum saya.

Saya tetap berpegang apa yang berlaku ini adalah bencana. Dan kalaupun ada sebab daripada tangan manusia, itu bukanlah punca secara langsung. Mungkin ada faktor-faktor lain yang mempengaruhi keadaan. Jadi kalaulah sebab-sebab yang tidak langsung itu jadi punca pada kejadian ini, saya minta maaf bagi pihak kerajaan, dan pemimpin-pemimpin sebelum saya,” ucapnya dalam nada sebak di hadapan mangsa dalam pertemuan di Pejabat Daerah Baling petang itu.

Inilah pemimpin yang cuba digambarkan oleh Joceline melalui tulisannya sebagai MB yang sedang menghadapi tekanan, sedang ‘goyang’  dan bersiap sedia untuk keluar dari pejabat dalam keadaan terpaksa.

Penulis itu juga cuba mengaitkan kedudukan Dato’ Seri Sanusi dengan spekulasi ‘kepulangan’ Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Takiyuddin Hassan ke Kedah.

Memang benar Datuk Seri Takiyuddin mempunyai akar keluarga di Sik — yang juga adalah kawasan Dato’ Seri Sanusi — namun adalah  semberono untuk membuat telahan bahawa banyaknya program Datuk Seri Takiyuddin di Sik sebagai gambaran beliau akan menggantikan Dato’ Seri Sanusi sebagai MB Kedah selepas pilihan raya akan datang.

Apa salah, silap atau gagalnya Dato’ Seri Sanusi sebagai MB untuk beliau digantikan?

Lonjakan angka pelaburan yang luar biasa dalam tempoh singkat,  penerimaan rakyat yang semakin meningkat dan kedudukan parti juga semakin kuat — apakah itu bukan KPI yang jelas dan terang?

Begitu jelek penilaian penulis ini apabila beliau turut mengungkit Dato’ Seri Sanusi telah secara ‘coincidence’ dilantik sebagai MB apabila Pesuruhjaya PAS negeri, Senator Dato’ Ahmad Yahaya tewas dalam PRU14.

Joceline persis sengaja mahu melagakan Dato’ Seri Sanusi dengan semua pemimpin-pemimpin yang disebutkan — daripada UMNO mahupun sesama PAS.

Dato’ Seri Sanusi pernah beberapa kali menyebut bahawa dalam kerajaan, beliau dan anggota Exco seperti  ‘terlupa’ bahawa mereka mewakili parti yang berbeza disebabkan permuafakatan yang mantap dan hubungan yang akrab.

Dato’ Suraya, satu-satunya wakil UMNO/ BN disifatkan MB  sebagai antara anggota kerajaan yang berprestasi cemerlang.

Joceline Tan seorang wartawan yang mempunyai reputasi. Harapnya, janganlah dia cemari nama baiknya dengan menulis khabar angin atau bersumber sepihak terutama daripada ahli politik yang mahu ‘menangguk di air keruh’. – HARAKAHDAILY 20/7/2022. Penulis ialah Setiausaha Akhbar kepada YAB Menteri Besar Kedah.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Biadap sungguh DAP..

 

Hibur Hibur Sikit

H2S Pilihan: 12 -Nasheed Paletine/Hamas..

Nasheed (song) about PalestineNasheed Hamas - lagu perjuangan al-quds PalestinaJUNDULLAH NASHEED LAGU JIHAD FISABILILLAH PEJUANG ALLAH MUJAHID AKHIR ZAMAN


Undilah PAS dan rakan kumpulannya!


PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails