Friday, November 05, 2021

Polis sebar poster editor Sarawak Report sebagai 'orang dikehendaki'

 


Polis merayu orang ramai untuk menyalurkan maklumat mengenai editor Sarawak Report Clare Rewcastle Brown, berikutan waran tangkap yang dikeluarkan terhadapnya pada September. 

"Orang ramai yang mengenali atau mempunyai maklumat mengenai penama ini diminta menghubungi Ketua Unit Siasatan Jenayah Terkelas, Supt Junainah Kasbolah di talian 019-7051222 atau pegawai penyiasat kes ASP Mohd Khairul Ridzuan Khiruddin di talian 017-6404440. 

"Penama dikehendaki bersabit waran tangkap eTA3507737 yang dikeluarkan oleh Mahkamah Majistret pada 23 September 2021, berikutan kegagalan untuk hadir pertuduhan kes fitnah terhadap Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultanah Terenggani Nur Zahirah di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan,” kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Abd Jalil Hassan. 

Rewcastle Brown didakwa tanpa kehadirannya di mahkamah kerana didakwa memfitnah Sultanah Terengganu dalam bukunya “The Sarawak Report - The inside story of 1MDB”. 

Seksyen 500 berkaitan jenayah fitnah dan boleh dihukum penjara sehingga dua tahun, atau denda, atau kedua-duanya sekali.  Waran tangkap dikeluarkan kerana kegagalannya hadir ke mahkamah pada hari berkenaan. Mengulas hal itu, Rewcastle Brown berkata dia akan mengendalikan seminar mengenai "mafia balak", yang akan diadakan pada hari Isnin di Universiti Strathclyde di Glasgow, UK, dan juga boleh diikuti secara dalam talian.  

Katanya, dia juga akan menghadiri majlis kebebasan akhbar di London pada 21 Nov, dan satu lagi acara di parlimen UK pada minggu berikutnya yang mana dia juga akan membincangkan kebebasan akhbar.

Jelasnya, dia akan menyebut mengenai waran tangkap terhadapnya pada acara ini. at 11/05/2021 10:07:00 PTG  (Kerengga)

1 comment:

Anonymous said...

Dia ni kuncu dap dan ph. Sanggup ambil nafkah haram dari dap. Tabur fitnah 90 juta. Skrg dah x berani berdepan ngan mahkamah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails