Tuesday, November 30, 2021

Pemborong ayam gagal turunkan harga

 

Empat pemborong ayam disiasat kerana membekalkan produk dengan harga tinggi. - Foto hiasan NSTP/NIK ABDULLAH NIK OMAR

KUALA TERENGGANU: Kementerian Perdagangan Dalam negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) membuka empat kertas siasatan ke atas pemborong ayam, atas kesalahan gagal menurunkan harga.

Pengarah KPDNHEP Terengganu, Saharuddin Kia, berkata harga maksimum ayam yang diperiksa ialah RM10.50 sen sekilogram, manakala harga minimum ditetapkan RM8.80 sen sekilogram.

Katanya, empat kertas siasatan itu dibuka ke atas pemborong ayam atas kegagalan menurunkan harga pada paras ditetapkan.

"KPDNHEP juga mengeluarkan sebanyak 47 notis Pengesahan Maklumat Barangan kepada peniaga ayam di seluruh negeri," katanya melalui kenyataan, di sini, hari ini.

Saharuddin berkata, sebanyak 41 peniaga peringkat borong dan runcit diberikan surat pemberitahuan mengikut Akta Kawalan Harga Dan Antipencatutan 2011.

Katanya, pemborong dan peniaga berkenaan diminta untuk menurunkan harga jualan ayam seperti ditetapkan.

Ketika mengulas mengenai kenaikan harga sayur, Saharuddin berkata, kenaikan harga sayur-sayuran bersifat sementara dan dijangka turun semula selepas cuaca bertambah baik.

Katanya, kenaikan harga sayur disebabkan cuaca yang memberi kesan kepada kekurangan bekalan dan kerosakan hasil pertanian serta faktor tambahan kos baja.

"Hasil pemantauan kami, bukan semua pasar awam dan pasar raya menaikkan harga sayur. Masih terdapat peniaga menjualnya dengan harga murah," katanya.

Beliau berkata, pengguna disarankan untuk berbelanja secara bijak dengan memilih premis yang menawarkan barang pada harga berpatutan.

KPDNHEP mengatakan kos baja yang meningkat juga menyumbang kepada kenaikan harga sayur. - Foto hiasan

3 comments:

Anonymous said...

nak kawal pun tak mampu, agaknya sebab terikut mau naik jadi 22 x kut, memang trend semua kena naik, betul kan ounta..

Anonymous said...

Strategi menipu kaum Melayu untuk menumbangkan kerajaan Melayu sendiri

Senjata politik paling berkesan waktu ini adalah kenaikan harga barang. Ini akan membuatkan pengundi Melayu begitu marah kepada kerajaan kerana kerajaan gagal membendung kenaikan tersebut.

Padahal yang menaikkan harga barang adalah peniaga kaum roket yang penyokong parti ultra kiasu roket. Ini menampakkan betapa kuatnya pengaruh parti ultra kiasu roket didalam kelompok peniaga. Dan secara tidak langsung peniaga kaum roket sedang membantu parti ultra kiasu roket.

Oleh sebab itu jika kerajaan mahu selamat, sila bertindak tegas ke atas peniaga kaum roket supaya mereka tidak boleh mencetuskan kebencian rakyat pada kerajaan.

Anonymous said...

Selama ni sangka mulut manis peniaga cina sebersih hatinya. Rupanya menipu. Pembeli melayu ramai yg beli barang dgn bangsa roket, pada masa sama kondem peniaga muslim. Dgn pembeli roket dijual dgn harga berbeza dgn pembeli muslim. Harga utk pembeli bangsa roket rendah berbanding pembeli muslim.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails