Monday, January 25, 2021

DAP gagal bela Cina selama 22 bulan jadi k'jaan. – Lian Ker

 

DAP ‘melompat’ bermakna apa yang saya cakap adalah benar – Lian Ker

Naib Presiden MCA, Datuk Seri Ti Lian Ker berkata, beliau hanya menyatakan fakta kegagalan DAP membela kaum Cina selama 22 bulan menjadi kerajaan tempoh hari.

Timbalan Menteri Perpaduan itu turut menafikan beliau melakukan serangan peribadi apabila mengeluarkan kenyataan tersebut.

Beliau menafikan bahawa dia berusaha untuk membangkitkan kebencian antara kaum, dengan mengatakan bahawa dia hanya menunjukkan sikap pasif parti itu dalam menangani masalah.

“Apa yang saya kemukakan adalah fakta, dan kenyataan sikap politik DAP,” katanya.

Semalam, Lian Ker mengatakan  DAP gagal ketika berada dalam pemerintahan, terutama menyerah kepada pilihan mantan perdana menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad, dan mengatakan parti itu tidak dapat menunaikan janjinya ketika diberi peluang pada tahun 2018.

Walaupun mendapat 90 peratus suara orang Cina menyokong parti itu, katanya, DAP tidak melakukan apa-apa untuk menghasilkan perubahan yang signifikan.

“Daripada bergerak maju, pemerintah Pakatan Harapan (PH) mundur, dan DAP mengizinkan Tun Mahathir kembali ke pemerintahan berpusatkan Melayu, yang mana MCA pernah dikritik dan ditipu sebelumnya,” kata Lian Ker.

Pagi ini, bagaimanapun, Wong Shu Qi dari DAP menuduh Lian Ker menulis “artikel yang penuh dengan retorik perkauman” dan mempromosikan “propaganda miring, terlalu sederhana dan naif”.

Ahli Parlimen Kluang itu juga menuduh Lian Ker sebagai perkauman dan mengatakan bahawa dia tidak menghiraukan retorik oleh rakan-rakannya di Perikatan Nasional, iaitu UMNO, PAS dan PPBM, bahawa bekas pemerintah Pakatan Harapan sebenarnya dikendalikan oleh DAP.

Lian Ker mengatakan walaupun serangan balas Wong, dia tidak pernah “benar-benar menangani” kritikannya.

“Kenyataan saya tidak dikeluarkan begitu sahaja. Ini adalah maklum balas yang saya terima semasa melibatkan pelbagai pihak, termasuk masyarakat. Saya mesti mengatakan sesuatu yang betul yang mencetuskan kemaharan DAP.

“Mereka bersikap sederhana dalam menyerang peranan yang dimainkan oleh MCA dalam 60 tahun terakhir. Saya hanya meminta mereka melihat ke cermin sahaja, ”tambahnya.

(Visited 281 times, 281 visits today)
(SM)

IHtv

2 comments:

Anonymous said...

Dah tu, ramai ke cina yg miskin hina terbangsat berbanding melayu isley skrg? Kaum mana yg paling terpinggir di bumi tanah melayu ni?

Sblm tu, hudud sm ruu355 apa citer?

Anonymous said...

Bahaya dap ialah eng guan akan pastikan orang isle jadi lebih miskin. Tolak hudud dan 355. Dap akan pastikan islam akan diganti dengan kristian. Tanya presiden parti liberal yg beri kuliah hadis Nabi. Atau tanya presiden parti yg beragama syiah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails