Sunday, September 06, 2020

Kementerian tidak akan berkompromi penguatkuasaan ... Tuan Ibrahim

 Amaran krisis bekalan air

Tindakan KASA berikutan gangguan bekalan air

Situasi terkini

Saya ingin memaklumkan bahawa bekalan air di kawasan-kawasan yang terjejas telah mencapai status pemulihan sehingga 51.6 peratus. Air Selangor menjangkakan bekalan akan pulih sepenuhnya secara berperingkat.

Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) telah mengarahkan Air Selangor untuk memaklumkan kepada pengguna tentang jadual pemulihan bekalan air mengikut kawasan dalam masa terdekat setelah sistem agihan bekalan air distabilkan. Hal ini termasuk memenuhkan semua tangki-tangki utama yang telah kosong, memastikan tekanan air mencukupi dan memastikan tiada ‘airlock’ dalam sistem perpaipan.

Tindakan KASA

Saya telah mengarahkan SPAN supaya menghubungi semua operator air seperti Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (SAINS), Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB), Syarikat Air Darul Aman Sdn Bhd (SADA) dan Syarikat Ranhill SAJ Sdn Bhd ( SAJ) untuk turut membantu mengagihkan air kepada para pengguna yang terjejas.

Sehingga kini pihak Air Selangor telah menggerakkan sebanyak 114 lori tangki termasuk 9 dari operator negeri lain, menyediakan 22 pili awam di kawasan yang mempunyai bekalan air, menempatkan 70 tangki statik di 19 Pusat Khidmat Setempat serta mengagihkan air minum 5 liter kepada para pengguna yang terjejas.

Proses pendakwaan

Tindakan penguatkuasaan bersama pelbagai agensi seperti SPAN, JAS, LUAS dan Pihak Berkuasa Tempatan sedang berjalan melibatkan Kerajaan Persekutuan dan Negeri.

Saya ingin tegaskan bahawa pihak Kementerian tidak akan berkompromi menguatkuasaan peruntukan perundangan.

Proses pendakwaan akan dilaksanakan minggu depan ke atas pesalah akan diambil di bawah Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 [Akta 127] dan Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 [Akta 655].

Hala tuju

Sepertimana yang saya pernah maklumkan sebelum ini, pindaan ke atas peruntukan undang-undang sedia ada akan disegerakan supaya hukuman yang lebih berat dikenakan terhadap pesalah supaya memberikan pengajaran dan balasan setimpal dengan apa yang dilakukan.

Pindaan yang dibuat akan membabitkan Seksyen 121, Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 (Akta 655), Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan Akta Kualiti Alam Sekeliling, 1974.


YB DATO’ SRI TUAN IBRAHIM TUAN MAN
Menteri Alam Sekitar dan Air
5 September 2020 – HARAKAHDAILY 5/9/2020

Hibur Hibur Sikit
Baik didengar oleh perasuah-perasuah!!

6 comments:

Anonymous said...

Agen Judi....poker face takde ke?

Anonymous said...

Air kelantan dah 30 tahun tak selesai, siapa perintah Kelantan?
Tentu DAP yang perintah Kelantan....

Anonymous said...

RBA poyo tahap gaban ternakan parti kafir harbi biaDAP tetap menyalahkan PAS jika ribut melanda Amerika, Jepun dilanda tsunami, gunung Everest runtuh, Bintang pecah di langit, banjir di Arab Saudi, gunung meletup di Indonesia dll sebab otak RBA penuh dengan dedak cap roket yang menjadi kegemaran babi ternakan gonna end.

Anonymous said...

Dah mula balik strategi meroyan fitnah. dah takut tenggelam!

Ha ha ha 22 bulan perintah menipu saja.. Inilah akibatnya, ikut group Jilat juboq tak basuh, habis keturunan keluarga jadi jauh dari agama, jadi rosak. Kini terpaksa kuncu-kuncunya meroyan. Dan teruskan meroyan, hina ulama. Terus ulang-ulang tuduhan basi, idea baru dari tokey kulupnya dah habis, tak laku lari.

Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman.. Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian end meneruskan hasut ganggu.. Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian end.

Kesian, masih jadi barua DAP lagi. Kesian. masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian end, barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, budak kampung dan babi-babi buta tu..

Bertaubatlah.. tak besar mana umpan mata kail dedak itu. Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin segala.. padanlah jadi barua.. DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat, peluluq juboq tak basuh si kulup gian end. hi hi hi . Tak malu muka tembok pungkok babi..

Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Mereka bangga disebut macam tu.
huuuuu. manusia berjiwa hamba manusia..
Hai manusia....... kembalilah kepada Tuhanmu.... Tuhan Maha Penerima taubat!!

Anonymous said...

Bila TITM dilantik jadi menteri KASA awal2 lagi rasa macam x sesuai krmenterian trsbt dgn beliau, Mula2 ditukar Nama krmenterian jagi MEWA Selepas 6 bulan berlalu terjadi lah pencemaran SUNGAI GONG.. macam serasi je GONG Dan MEWA kebetulan Hanya ore kelate je Tau maksud GONG Dan MEWA.. bila tebuk atap banyak perkara jadi rosak tanpa sedar

Anonymous said...

Panjang zikir puak ahli syurga.....mcm2 perkataan keluar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails