Wednesday, September 09, 2020

Air, MB Menipu! Tumbangkan PH S'gor Segera!

 

Peguam Negara Dedahkan Penipuan MB Selangor Berkaitan Isu Air!!!

Gangguan bekalan air di Selangor di Selangor bukanlah satu isu yang terpencil dan baharu.

Malah penduduk Selangor sendiri sudah merasa bosan dengan keadaan gangguan bekalan air yang terlalu kerap mengganggu kehidupan mereka.
"Ia berlaku secara tiba-tiba." 
"Kami tak tahu apa nak buat." 
"Kami hanya dengar yang ada pencemaran air (di Sungai Selangor)."
"Selalunya, kita akan diberitahu terlebih dahulu tentang gangguan ini supaya kita boleh simpan air," keluh Noorliani Mohamad Noor dari Taman Pelangi.

Seorang lagi penduduk dari Bestari Jaya, Selangor, Norrasmawani Kamaruddin berkata :
"Susah kalau gangguan air berlaku lebih daripada 48 jam bagi keluarga saya." 
"Dengan 2 anak di rumah, macam mana mereka nak mandi dan saya masak makan malam atau makan pagi?"

K Girija pula berkata:
"Kami bayar bil dan kami harap diberikan update setiap jam." 
"Beritahu kami, apa yang menyebabkan pencemaran ini?" 
"Adakah ini pencemaran kimia?"
Sekiranya gangguan bekalan air adalah disebabkan oleh faktor alam semulajadi, seperti kemarau panjang, admin yakin pengguna boleh memahami dan menerimanya.

Tetapi yang menimbulkan kemarahan penduduk ialah punca ganguan bekalan air adalah disebabkan oleh pencemaran air di Sungai Selangor dan ianya adalah berpunca dari pembuangan sisa toksik oleh kilang-kilang yang tidak bertanggungjawab.

Apa yang lebih membangkitkan kemarahan pengguna, kejadian ini bukanlah kejadian yang pertama, malah ianya telah berulang beberapa kali dan dilakukan oleh kilang yang sama!!!

Lebih menimbulkan kemarahan pengguna ialah sikap lepas tangan dan tidak bertanggungjawab Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari.
Di saat rakyat Selangor dalam kesusahan kerana gangguan bekalan air yang berpanjangan, beliau pergi ke Sabah atas urusan apa, tidak dapat dipastikan.

Mungkin hendak membantu PKR berkempen untuk menghadapi PRN Sabah. 
Tapi sebagai Menteri Besar Selangor, yang sepatutnya menjadi keutamaan beliau adalah kebajikan rakyat Selangor, bukannya politik negeri Sabah!!!


Tapi mungkin bagi Amirudin, asalkan anak bini beliau selesa berenang di kolam mandi yang ada di rumah beliau ketika rakyat kesusahan kerana tiada bekalan air paip di rumah, itu sudah
ok, kepada rakyat Selangor, pandai-pandailah cari air untuk teruskan kehidupan seharian!!!
Tapi sebanarnya, ada isu yang lebih besar yang admin mahu dedahkan berkenaan isu air di Selangor ini.

Rupa-rupanya, untuk melepaskan diri dari dipersalahkan dalam isu gangguan bekalan air di Selangor dan Lembah Klang ini, Amirudin telah membuat kenyataan palsu aka menipu dan ianya membabitkan Jabatan Peguam Negara.

Pendedahan mengenai penipuan Amirudin ini telah dibuat oleh Peguam Negara, Idris Harun sendiri.
Amirudin mendakwa pihak Peguam Negara tidak mengambil apa-apa tindakan perundangan terhadap kilang yang menjadi punca pencemaran air di Selangor, walau pun pihak Kerajaan Negeri Selangor telah selesai melakukan siasatan dan telah dihantar kepada pihak Peguam Negara pada April 2020.

"Contohnya, kita susah habis lakukan siasatan ketika pencemaran pada April tetapi tindakan tidak diambil Peguam Negara."
"Kuasa pendakwaan juga bukan bawah kita," tambah Amiruddin.

Idrus menjelaskan :

"Dakwaan Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari bahawa Jabatan Peguam Negara tidak mengambil sebarang tindakan selepas kerajaan negeri selesai menyiasat kes pencemaran air pada April adalah tidak benar dan tidak berasas sama sekali."

"Jabatan Peguam Negara hanya dimaklumkan bahawa terdapat kertas siasatan yang dibuka oleh agensi yang berkaitan dan kertas siasatan itu sedang dilengkapkan sebelum dirujuk ke Jabatan Peguam Negara untuk arahan selanjutnya."

"Pada 17 Mac, Pengurusan Air Selangor (Air Selangor) memaklumkan bahawa 4 loji rawatan air di Sungai Selangor dihenti tugas bermula 17 Mac, jam 7.00 malam, akibat pencemaran bau dalam air mentah pada tahap 2 TON."

"Lanjutan itu, siasatan bersepadu bersama oleh Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), Air Selangor, Jabatan Alam Sekitar (JAS) Selangor, Majlis Perbandaran Selayang dan Exco Alam Sekitar Selangor dijalankan berikutan aduan yang menyebabkan penutupan loji tersebut."

"Pihak JAS Selangor mengeluarkan 30 tawaran kompaun di lapangan dengan nilai keseluruhan sebanyak RM60,000.00 kepada pemilik premis Yip Chee Seng & Sons Sdn Bhd di Lot 4219, Jalan Batu Arang, Kg Sungai Dua, Rawang."

"Kompaun itu dikeluarkan tanpa apa-apa rujukan kertas siasatan dibuat kepada Jabatan Peguam Negara."

"Selain daripada tawaran kompaun yang dikeluarkan pada Mac, yang dibuat tanpa rujukan kepada Jabatan Peguam Negara, Idrus menegaskan sehingga kini jabatan itu tidak pernah dirujuk dengan apa-apa kertas siasatan berhubung kejadian pencemaran air mentah di Selangor.Ada beberapa perkara yang menarik perhatian admin mengenai kenyataan Peguam Negara selain dari penipuan Amirudin, adalah nilai kompaun yang dikeluarkan oleh Jabatan Alam Sekitar Selangor, JAS Selangor, adalah tersangat rendah.

30 tawaran kompaun dengan nilai hanya RM60,000 sahaja!!!
Kira-kira RM2,000 untuk satu kompaun!!!
Adakah serendah itu nilai kesusahan yang ditanggung oleh berjuta-juta penduduk Selangor dan Lembah Klang akibat dari gangguan bekalan air bersih!!!

Yang kedua ialah, mengapa kompaun dikeluarkan tanpa merujuk dahulu kepada Peguam Negara.
Kita maklum, pihak Kerajaan Negeri Selangor mempunyai hak untuk bertindak mengeluarkan kompaun, tetapi memandangkan isu pencemaran air ini sudah kerap berlaku dan kesannya amat besar, mengapa tidak dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara untuk hukuman yang lebih berat, atau ada pihak yang sengaja tidak mahu ianya dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara kerana ada kepentingan peribadi.

Harap dapat disebarkan perkara supaya ianya mendapat perhatian pihak SPRM.
Kepada penduduk Selangor, bersabarlah, bila hampir PRU 15 nanti, Kerajaan Pakatan Harapan Negeri Selangor taburkan baucer RM300 seorang, undilah balik Pakatan Harapan, masaalah air nie boleh ditutup dengan baucer 300 ringgek!!!

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Wahai rakyat Selangor, tumbangkan kerajaan PH Selangor segera, samada melalui mahkamah atau PRU 15 akan datang. Mereka perlu diajari..

Hibur Hibur Sikit
Baik didengar oleh perasuah-perasuah!!

20 comments:

Anonymous said...

kompaun yang dikeluarkan oleh Jabatan Alam Sekitar Selangor, JAS Selangor, adalah tersangat rendah.Nak Tanya Jabatan Alam Sekitar ni bawah kerajaan negeri atau Krmenterian Alam Sekitar? Air Hak kerajaan negeri, Sungai bawah Krmenterian Alam Sekitar. Jadi Tak payahlah ambil kesempatan Politik, kalau betul2 nak tukar tukar juga menteri MEWA yang Mana beliau nampak macam x sesuai je jaga krmenterian tersebut.. Bukankah meletakkan sesuatu bukan ahlinya itu Kezaliman.

Anonymous said...

17 Mac rasanya PN Pada 17 Mac, Pengurusan Air Selangor (Air Selangor) memaklumkan bahawa 4 loji rawatan air di Sungai Selangor dihenti tugas bermula 17 Mac, jam 7.00 malam, akibat pencemaran bau dalam air mentah pada tahap 2 TON." 17 Mac menteri MEWA ialah PN jadi kalau JAS x selesai siasatan atau tiada pendakwaan pun tanggungjawab PN.. usahlah ambil kesempatan nanti terhantuk kepala sendiri

Anonymous said...

Pee H pimpinan gonna end kencing rakyat dengan pelbagai janji palsu, pembohongan,fitnah dan u-turn dari dulu, kini dan selamanya.

Rakyat merasa meloya nak muntah terhidu bau kencing Pee H yang sangat hancing.

Anonymous said...

Yeahh...laksanakan PRU segera!!

Anonymous said...

Kuat ko meroyan. Jap lg ko cari sungai, pastu ko terjun. Jgn timbul2 dah..bangang melampau2 ko ni.

Anonymous said...

Anom 11.24 ni macam benci sangat dengan PH tapi bila dia menulis orang baca akan menyampah dgn PN.. mungkin dia sebenarnya nak hancurkan PN secara halus.. Tahniah teruskan.. Kalau betul dia penyokong PN cara menulis menunjukkan mentalnya sedang meracau tertimpa atap yang ditebuk

Anonymous said...

Kuat ko RBA 11:37 meroyan. Jap lg ko cari sungai, pastu ko terjun. Jgn timbul2 dah..bangang melampau2 ko ni sebab ko suka makan dedak cap roket.

Anonymous said...

Anon 11.54 ni macam benci sangat dengan PN tapi bila dia menulis orang baca akan menyampah dgn Pee H.. mungkin dia sebenarnya nak hancurkan Pee H secara halus.. Tahniah teruskan.. Kalau betul dia penyokong Pee H cara menulis menunjukkan mentalnya sedang meracau tertimpa atap yang ditebuk kerana dia suka makan dedak cap roket.

Anonymous said...

Ramai orang GILA BABI dok buat komen di atas
mereka tu tak ada akhlak Islam sebab dok sumoah seranah
mereka tu (pengkomen di atas) adalah ANJING GILA peliharaan PAS.

Anonymous said...

siapa itu NORSYAFIKAH SHAARI ?

Kalau anda orang PAS, anda boleh jawab soalan di atas.

Anonymous said...

Orng PAS memang bleh jawab soalan di atas
tapi mereka (sebahagian mereka) yg di atas dalah ANJING PAS yang HEBAT MENYALAK
mereka mana tahu
dan mereka tak akan jawab soalan yg kamu beri siapa norsyafikah shaari

Anonymous said...

Lah...PAS pulok yang keno..

Anonymous said...

Pencemaran alam sekitar termasuk sungai bawah menteri alam semesta kepala lori..

Menteri kepala lori tak buat kerja MB plak yg kena marah..

Putarbelit puak Pas..

Anonymous said...

Ko ada akhlak iselam ker duk meroyan
babi buta. ..

Anonymous said...

RBA 1:40 ternakan biaDAP, mengapa KERA jaan Pee H membiarkan kilang-kilang haram bebas beroperasi sehinggakan mencemari sungai negeri Pee H ? Adakah wang kilang haram masyuk poket puak Pee H atau towkay kilang barua biaDAP atau anak beranak biaDAP atau ... ? Mohon pencerahan dari RBA mabuk daun ketum.

Anonymous said...

RBA 11:21 ,

Mengapa KERA jaan Pee H membiarkan kilang haram bebas beroperasi sehingga mencemarkan sungai dan alam sekitar ? Adakah puak Pee H sudah tertidur kerana kenyang makan pau ?

Anonymous said...

RBA 12:18 adalah ANJING GILA peliharaan parti kafir harbi biaDAP menyalak histeria memaki hamun orang bijaksana Yang enggan dibodohkan oleh RBA Dan Pee H.

Anonymous said...

ANJING biaDAP 12:35 yang HEBAT MENYALAK HISTERIA menyalahkan PAS sedangkan PAS tidak memerintah Sgor. Siapakah yang memerintah Sgor sehinggakan kilang haram bebas operasi sehingga mencemarkan sungai dan bekalan sehinggakan menteri PAS terpaksa campurtangan ?

Adakah puak Pee H sudah kenyang makan pau towkay kilang haram ?

Anonymous said...

Dsah tinggal nyawa2 ikan pun masih nak kencing lagi. Bang non membonceng lagi ker?

SuaraKu said...

heran juga kawasan itu dalam kawasan selangor dan bawah pentadbiran kerajaan selangor dan dibawah bidang kuasa kerajaan selangor pula, saman saja juta2 sehingga terpaksa tutup kilang bayar saman, kalu tiada masa nak jumpa peguam negara hantar saja satu salinan for your attention. kilang tu pasti akan mengadu kat dap

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails